Festivalul Filmului Românesc la Istanbul, ediția a III-a, un eveniment marca ICR Istanbul

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul prezintă Festivalul Filmului Românesc la Istanbul, ediția a III-a. Cu mic, cu mare, indiferent de naționalitate, iubitorul de cinema este așteptat în perioada 9 - 29 noiembrie 2019, la sediul Akbank Sanat,aflat pe blvd. İstiklal, unde vor fi prezentate cinci producții cinematografice autentice.

Unul dintre elementele cheie din aceast an este faptul că ICR Istanbul vine cu filme noi, pelicule realizate recent și care au apărut în cinematografe în 2018,iar unul dintre ele, în martie 2019.

Filmele pregătite pentru cea de-a III-a ediție a Festivalului Filmului Românesc la Istanbul sunt:

1. Concertul (2009), care va rulasâmbătă, 9 noiembrie, ora 15.00

2. Moromeții 2 (2018), cu proiecțiajoi, 14 noiembrie, ora 19.00

3. Să nu ucizi (2018), care va rula sâmbătă, 16 noiembrie, ora 15.00

4. Pup-o, mă! (2018), proiecție joi, 21 noiembrie, ora 19.00

5. Coborâm la prima (2018), cu proiecțiajoi, 26 noiembrie, ora 19.00

Tedy Necula (Tudor Necula), care regizează și produce filme inspiraționale și care semnează și lungmetrajul Coborâm la prima, a acceptat să fie prezent la Istanbul în seara în care va fi prezentat filmul său. Așadar, pe 26 noiembrie a.c., cineastul va susține o prelegere, înainte de producția "Coborâm la prima", film selecționat în cadrul festivalului, apoi va participa la o sesiune Q&A, pentru a răspunde întrebărilor sosite din partea spectatorilor. Se va discuta, în general, despre sursa de inspirație, ce implică un astfel de proiect și despre condițiile în care se desfășoară producția pentru un lungmetraj în România, despre cinematografia românească, printr-o paralelă cu cea din Turcia, dar și despre ce presupune producția unui film - de la casting și până la cheltuieli de producție.

Iată, mai jos, câte o scurtă introducere în povestea fiecărui film în parte:

1. Concertul

Producţie a regizorului Radu Mihăileanu, "Concertul", care a avut premiera la Paris în noiembrie 2009, s-a bucurat de cel mai bun demaraj parizian şi a înregistrat 2.508 intrări la primul spectacol de la ora 14:00. Producţia a ocupat prima poziţie în topul intrărilor, iar numărul total de spectatori francezi din prima zi de difuzare a fost de 51.214. Filmul s-a bucurat şi de o reacţie favorabilă şi din partea presei francez.Le Figaro scria că regizorul filmului "Trăieşte", cu generozitatea sa năucitoare, semnează o fabulă călduroasă despre revanşa celor umiliţi, alungaţi din propria lor viaţă, care regăsesc demnitatea şi bucuria de a trăi. Este o farsă grotescă, lirică, înduioşătoare, slavă, ţigănească, interpretată într-un mod formidabil şi ridicată de virtuozitatea lui Mihăileanu până la un final entuziasmant, cu accente de Ceaikovski.

"Le Concert" este o coproducţie franco-ruso-română şi a fost filmat în mare parte în studiourile Castel Film România. Filmul este scris şi regizat de Radu Mihăileanu. Din distribuţie fac parte: Aleksei Guskov, Melanie Laurent ("Inglorious Basterds") şi Francois Berleand, Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Săbdaru şi Maria Dinulescu.

2. Moromeții 2

Moromeții 2 poartă semnătura inconfundabilă a regizorului Stere Gulea. Filmul continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru și invers.

Moromeții 2 s-a lansat oficial în cinematografele din întreaga țară în noiembrie 2018 și a adus după primul weekend peste 52.000 de spectatori în sălile din peste 50 de orașe. Cel mai așteptat film al anului devine astfel și cel mai mare succes de casă românesc din ultimii 25 de ani, până acum un număr total de 70.878 de spectatori urmărind filmul. Cifrele primului weekend de la lansare poziționează Moromeții 2 în vârful succeselor de casă românești din ultimele decenii, reușind să strângă în săli un număr de două ori mai mare de spectatori decat Octav (27.221 spectatori), Două lozuri (27.182 spectatori), #Selfie69 (25.121 spectatori) sau Aferim! (20.039 spectatori), aflate până acum în fruntea clasamentului, proiecții sold-out cu mult timp în avans, inclusiv la o avanpremieră de la Sala Palatului din București, unde au participat peste 3.000 de spectatori. O efuziune neașteptată.

„Moromeții 2” are o distribuție numeroasă, atipică pentru un film românesc. Au fost aleși zeci de actori din patru-cinci generații, cei mai mulți cunoscuți atât din teatru, cât și din filme.

În primul rând, Horațiu Mălăele, care preia de la Victor Rebengiuc sarcina grea de a-l juca pe Ilie Moromete. Și chiar dacă tipul de actorie practicat de Mălăele nu întrunește adeziunea unanimă, celebritatea sa este certă (dată de cinema, televiziune și teatru). Sunt actori din generația `70 (George Mihăiță, Florin Zamfirescu, Ion Caramitru, Gheorghe Visu), din generația `80 (Dana Dogaru, Răzvan Vasilescu, Oana Pellea, Marian Rîlea, Paul Chiribuță, Ana Ciontea), din generația `90 (Costel Cașcaval, Dorina Chiriac, Marius Florea Vizante, Dan Aștilean), din generația 2000 (Andi Vasluianu, Paul Ipate, Cuzin Toma, Vlad Logigan, Marian Adochiței, Andreea Bibiri, Anca Androne, Alexandru Potocean, Alex Bogdan) și din generația foarte nouă și foarte tânără (Iosif Paștina, în rolul lui Niculae Moromete; Ioana Bugarin).

3. Să nu ucizi

Să nu ucizi spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios, pe care pierderea unui pacient, în urma unei intervenţii de rutină, îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-și familia şi cariera pentru a descoperi adevărul. Regizorii mărturisesc că este povestea unui Don Quijote care se luptă cu faţa umană a unui sistem care există pentru că noi îl acceptăm prin toate acțiunile noastre de zi cu zi.

Din distributie fac parte actorii:Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Gelu Colceag, Tania Filip, Elias Ferkin, Daniel Popa, Virgil Aioanei, Carmen Florescu, Ionuț Ionescu, Erwin Simsensohn, Cosmin Seleși, Codin Maticiuc, Ioana Barbu, Olimpia Mălai, Rolando Matsangos, Iulia Verdeș, Mihai Bauman.

Filmul a avut premiera mondială în cadrul competiției celei de-a 34-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, a intrat în cinematografele din România la 1 martie 2019 și este produs de Axis Media Production și Green Cat Film. Imaginea este semnată de Tudor Platon, montaj, Andrei Iancu, sunet, Ștefan Azaharioaie, iar scenariul și regia, Gabi Virginia Sarga și Cătălin Rotaru.

4. Pup-o, mă!

Tradiții, peisaje pitorești, personaje încântătoare și, mai ales, umor autentic românesc. Toate au fost adunate în filmul „Pup-o, mă!”, o comedie savuroasă ce redă perfect spiritul optimist al românului care are o soluție pentru orice situație și face haz de necaz, spun realizatorii comediei.

„Pup-o, mă! e un film senin și amuzant, vorbit în cel mai pur grai ardenelesc, a cărui acțiune se întâmplă într-un peisaj minunat. Se vede țara asta frumoasă, așa cum e ea, nu întunecată, nu gri și în niciun caz tristă. Am vrut să fac un film pentru bucuria oamenilor, cu iz de comedie românească veche, care să intre direct în sufletele lor”, spune Camelia Popa, regizorul filmului. Filmările au avut loc în comuna Răchițele, de lânga Cluj, loc despre care Văru Săndel, aflat la primul său rol într-un film de lung metraj, spune că „este un colț de rai care ne arată încă o dată ce țară frumoasă avem”.

Din distribuția Pup-o, mă! fac parte Alexandru Pop (Văru Săndel), Cosmin Seleși, Alin Panc, Cătălina Grama, Constantin Cotimanis și Alexa Tofan. Filmul este regizat de Camelia Popa, după un scenariu de Salex Iatma. Povestea este dominată de spiritul optimist al românului și este un film independent, produs de actorul Alin Panc și distribuit de Videomix. Pup-o, mă! A avut premiera pe 26 octombrie 2018, în cinematografele din toată țara.

5. Coborâm la prima (2018)

Lungmetrajul de debut al lui Tedy Necula a fost, pentru presa din România, la lansarea din 2018, filmul românesc care-ți arată cum se transformă oamenii după o tragediesau, un alt titlu, un film deosebit realizat de Tedy Necula.

Tedy Neculaa reușit să adune în distribuția acestui film unii dintre cei mai îndrăgiți actori români: Constantin Cotimanis, Adrian Păduraru, Teodora Mareș, Victoria Cociaș, Constantin Drăgănescu, Emilian Oprea, Ela Ionescu, Dan Murzea, Tudorel Filimon, Gavril Pătru, Tomas Otto Ghela, Cezar Grumăzescu, Francesca Leonte, Andrei Eftene, Dana Porlogeu, Iulia Dumitru și Sonia Teodoriu.

Tedy Necula a creat peste 40 de filme documentare care vizează proiecte și cauze sociale în Europa. Coborâm la prima a câștigat, printre numeroase alte premii, Trofeul IPIFF 2018 și Premiul UPFAR- ARGOA pentru cel mai bun debut în filmul de lung metraj indie de ficțiune.

Tedy Necula este cunoscut încă din copilărie, când a fost protagonistul filmului Noro, al lui Radu Gabrea. Tedy Necula a regizat numeroase filme documentare și este un cunoscut speaker motivațional.

Prin organizarea celei de-a treia ediții a Festivalului de Film Românesc de la Istanbul, un eveniment deosebit de important atât din perspectiva imaginii, cât și din perspectiva solidului parteneriat cu Akbank Sanat, continuăm promovarea cinematografiei românești prin prezentarea unor producții naționale de mare succes, premiate și solicitate pe piața internațională de gen. Este un moment prielnic în care producătorii, regizorii români pot intra în legătură cu piața internațională de gen și pot lega noi colaborări.

Anul acesta prezentăm producții de succes, dar, cel mai important, pentru publicul de aici, și mai ales pentru cunoscători, ICR Istanbul vine cu filme noi, pelicule realizate recent și care au apărut în cinematografe abia în 2018 și, unul dintre ele, în martie 2019. ICR Istanbul își reconfirmă și pe această cale deschiderea către operatori culturali turci din toate zonele vieții culturale locale.

Și anul acesta, partenerul ICR Istanbul în demersul nostru cinematografic este Akbank Sanat, un centru cultural foarte dinamic și care de apx. 25 de ani se implică în acțiuni culturale diverse. Centrul sprijină dezvoltarea artelor contemporane în Turcia și găzduiește numeroase proiecte internaționale, din diferite domenii artistice, acordând o atenție deosebită susținerii tinerilor artiști prin crearea de oportunități pentru dezvoltarea lor artistică.

Într-un singur an, Akbank Sanat organizează peste 700 de evenimente și găzduiește o gamă largă de acțiuni, cum ar fi expoziții, spectacole de dans modern, recitaluri de muzică clasică, concerte de jazz, discuții panel, workshop-uri pentru copii, proiecții de filme și spectacole de teatru.

Akbank Sanat este situat pe bulevardul Istiklal, în heartland-ul Istanbulului și are 6 etaje: parterul și etajul I găzduiesc Galeria de Artă Contemporană; etajul al doilea - multi-scop Hall -locul unde au avut loc sute de concerte și Mini festivaluri de muzică, teatru, workshop-uri, cursuri de master; etajul al treilea găzduiește Studioul de Artă Contemporană; la etajul al patrulea se află Biblioteca și Cafeneaua pentru artă contemporană, iar la etajul al șaselea - Studio de dans. Site Akbank Sanat -www.akbanksanat.com