Expoziția colectivă #NeverAgain la ICR Tel Aviv – eveniment de marcare a Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului din România

„Istoria Holocaustului, în țările occidentale, s-a concentrat mult prea multă vreme exclusiv pe lagărele de concentrare și de exterminare din Polonia ocupată de naziști. Țări ca România, Ungaria, Bulgaria, Croația, Slovacia, chiar și Franța au trecut pe sub ecranul radarului. Acest lucru s-a datorat unui cumul de factori, printre care embargoul total în materie de acces la arhive în România, unde Holocaustul a fost prea puțin cunoscut. Experiența de viață a supraviețuitorilor din România era limitată la ceea ce au trăit ei și familiile lor și foarte multe lucruri au rămas necunoscute. Este extrem de important de subliniat că Holocaustul din România a fost organizat, planificat și implementat de aparatul de stat” – a remarcat E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, în cadrul evenimentului dedicat marcării Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului din România.

Manifestarea, organizată și găzduită de ICR Tel Aviv în data de 28 septembrie, a inclus vernisajul expoziției colective #NeverAgain, curatoriată de Bella Rosenbaum, artistă israeliană de origine română, care a împărtășit publicului – care a umplut până la refuz sala de evenimente a ICR – cum a luat naștere această expoziție, prezentată într-o formă inițială publicului din România la sediul Palatului Culturii de la Iași, cu ocazia comemorării Pogromului de la Iași. Yaakov Herevon, producătorul expoziției alături de Bella Rosenbaum, a vorbit despre tehnicile de creație și principiile curatoriale ale expoziției care cuprinde lucrările a 15 artiști israelieni cu origini românești, ale căror familii au avut de suferit în timpul Holocaustului. În expoziție sunt aproximativ 30 de lucrări, majoritatea tablouri în ulei pe pânză, cât și instalații, care redau vizual durerea și nedreptatea acelor vremuri.

Lucrările aparțin următorilor artiști: Baruch Elron, Eunice Figueiredo, Jozsef Raz, Lia Laufer Rosenfeld, Rachel Frohmann Komlosh, Ronit Reinsten Blumenfeld, Yaakov Herevon, Rachel Gelber, Mordechai Horowitz, Lea Weisbord, Lilach Maor, Orit Tzvi Harpaz, Marina Santoro, Lea Weinberg și Bella Rosenbaum.

Seara a fost completată cu momente muzicale susținute de compozitorul și pianistul Ladislau Roth, originar din România și supraviețuitor al Holocaustului, alături de soprana Terry Gabor, de asemenea originară din România.

Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea volumului de poezii „HaTikva – Pașaport către Nemurire”, dedicat memoriei victimelor Holocaustului,de Cătălin Pilipăuțeanu-Pilly, în prezența poetului.