"Sportul este mai mult decât un joc; are
potențialul de a juca un rol influent."
Astfel descrie sociologul scoțian Grant Jarvie efectul pe care sportul îl are asupra politicii. Jocurile Olimpice de la Rio demonstrează în mod clar încă o dată modul în care evenimentele sportive desfășurate pe parcursul a câteva săptămâni se pot dezvolta în cel mai mare eveniment media transnațional. Acestea aduc împreună comunitatea internațională, depășesc barierele lingvistice și culturale, aducând diferențele culturale în prim-plan. În același timp, aceste evenimente arată modul în care sportul poate fi exploatat în scopuri politice sau pentru câștig economic.
Mai exact în ce mod contribuie sportul în relațiile internaționale? Ce potențial are sportul în această privință? Ce strategii și abordări sunt necesare pentru ca sportul, cu a sa capacitate integratoare, să depășească latura întunecată, marcată de corupție și interferență politică? Cum pot societățile să beneficiază de puterea unificatoare a sportului și de pe urma valorilor pe care le promovează, precum fair play-ul și spiritul de echipă? În același timp, cum poate EUNIC - Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale, care sărbătorește cea de a 10-a aniversare anul acesta, să consolideze rolul culturii în relațiile externe europene?
În numărul curent al Anuarului EUNIC 2016 răspunsurile la aceste întrebări sunt furnizate dediverși de autori, inclusiv Reinhold Messner, Dave Eggers, Julian Rieck, Umberto Eco, Julia Hass, Anders Ravn Sørensen, Rafael Rodriguez-Ponga.
Anuarul este disponibil în limbile germană și engleză, fiind publicat de IFA (Institut für Auslandsbeziehungen) și EUNIC- Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale Naționale; poate fi găsit online la https://media.ifa.de/Zeitschriften-und-Editionen/Kulturreport/. O copie gratuită poate fi comandată la presse@ifa.de.