Directorul ICR Bruxelles, Corina Panaitopol, preia Președinția clusterului EUNIC Bruxelles

Președinția clusterului EUNIC Bruxelles a fost preluată de Corina Panaitopol, director ICR Bruxelles, începând cu data de 1 septembrie 2024. EUNIC Bruxelles însumează, în acest moment, 21 de instituții culturale.

Prima ședință sub prezidiul directorului ICR Bruxelles va avea loc în 5 septembrie 2024, agenda discuțiilor vizând consolidarea cooperării în cadrul clusterului și pregătirea unor noi proiecte culturale comune.

Înființat în 2017, EUNIC Bruxelles grupează institute culturale cu o prezență activă în Belgia, dar și Ambasade și Reprezentanțe Permanente pe lângă UE, care organizează constant proiecte culturale: Goethe Institut, Institutul Cervantes, Alliance Française, Institutul Cultural Italian, Centrul Cultural Ceh, Institutul Ungar Liszt, Institutul Polonez, Institutul finlandez, Institutul Cultural portughez Camões, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Bulgariei în Regatul Belgiei, Ambasada Luxemburgului în Regatul Belgiei, Ambasada Sloveniei, Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei, Centrul Wallonie International (pentru partea francofonă a Belgiei), Centrul cultural De Buren (pentru comunitatea neerlandeză din Belgia), Reprezentanța Permanentă a Lituaniei pe lângă Uniunea Europeană, Reprezentanța Permanentă a Estoniei pe lângă Uniunea Europeană, Consulatul general al Slovaciei și Institutul Cultural Român din Bruxelles.

De-a lungul anilor, EUNIC Bruxelles s-a remarcat prin derularea a două proiecte emblematice, considerate exemple de bune practici în materie de cooperare europeană: Festivalul internațional TRANSPOESIE, care a reunit constant poeți din peste 20 de țări și conferințele The future of living – ce accentuează rolul culturii în dezvoltarea durabilă și contribuie la îndeplinirea obiectivelor agendei UE.

”În acest mandat, ne propunem susținerea parcursului european al R. Moldova, prin implicarea artiștilor și profesioniștilor de dincolo de Prut în proiectele derulate de EUNIC, pentru ca aceștia să fie vizibili pe scena UE. Ne propunem, de asemenea, consolidarea cooperării în cadrul clusterului, prin participarea cu un stand comun la Târgul de Carte din Bruxelles, vizitat anual de peste 50 000 de persoane și prin organizarea de dezbateri despre valorile comune UE. Un alt obiectiv important al clusterului se referă la consolidarea cooperării cu instituțiile europene, inclusiv prin accesarea de fonduri pentru derularea de proiecte comune. Nu în ultimul rând, schimbul de expertiză și bune practici atât între membrii clusterului Bruxelles, cât și cu alte rețele (EUNIC Netherlands, EUNIC România) va contribui la derularea unor proiecte vizibile și de anvergură”, a afirmat Corina Panaitopol.