Dialoguri europene cu dramaturgul Gianina Cărbunariu la Teatrul Regal Dramaten

Institutul Cultural Român de la Stockholm a susținut participarea dramaturgului Gianina Cărbunariu la proiectul Europeiska samtal (Dialoguri europene), inițiat de Teatrul Regal Dramaten, care a invitat publicul la o serie de discuții cu participare internațională legate de statutul artei astăzi. Dramaten a devenit astfel punctul de întâlnire cu și pentru invitați de la mai multe teatre europene, programul aducând în discuţie dramaturgia contemporană şi autorii noii generaţii, ale căror piese ating subiecte fierbinţi şi actuale.

Discuția la care a participat regizoarea română Gianina Cărbunariu a avut loc duminică, pe data de 20 mai, începând cu ora 16.00, la Dramatenbaren din cadrul Teatrului Regal Dramaten din Stockholm.La discuția de pe 20 mai, alături de regizoarea Gianina Cărbunariu, au mai participat și Stéphane Braunschweig, directorul Odéon Théâtre de l'europé din Paris, și Alexander Zeldin, regizor la Teatrului Național de la Londra. Moderatorul discuției a fost dramaturgul suedez Irena Kraus.


Printre întrebările centrale ale discuției dintre cei trei regizori s-au regăsit cele privind statutul artei în contextul tendințelor și mișcărilor naționaliste care se extind din ce în ce mai pregnant în Europa, amenințările la adresa libertății artistice și de exprimare, precum și despre noua fațetă a unei Europe a migrației și semnificația fenomenului Brexit pentru lumea culturală.

La finalul discuției a urmat o scurtă sesiune de Q & A cu publicul.

Evenimentul s-a bucurat de un public numeros și divers, atât specialiști din domeniul teatrului și filmului, cât și public larg interesat de produsele culturale româneşti recente și de artiștii români contemporani. Toți au apreciat modul în care au fost abordate subiecte atât de importante în societatea contemporană, privind statutul artei în contextul economic, social și politic actual, și calitatea dialogului purtat de cei trei regizori și pertinența opiniilor acestora, în măsură să contribuie la o întelegere mai profundă a statutului artistului și provocările cu care acesta se confruntă în ziua de astăzi.