Concert extraordinar susținut de ICR Istanbul și Akbank Sanat. Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul anunță un concert jazz extraordinar, care va fi organizat în ziua de 9 mai 2018, ora 20.00, în cadrul stagiunii de concerte a Centrului Cultural Akbank, din Istanbul.
Bălănescu Quartet este un cvartet de coarde avangardist, fondat în 1987 de către Alexander Bălănescu, care a devenit faimos prin lansarea câtorva versiuni cover complexe pe muzica trupei experimental-electronice germane Kraftwerk, de pe albumul lor Possessed. Forța motrică a cvartetului a fost întotdeauna compozitorul principal și fondatorul, Alexander Bălănescu, alături de Clare Connors, vioară, care de asemenea, a jucat un rol important. Cvartetul este în principal notabil pentru stilul muzical distinctiv, care cuprinde ritmuri atipice, disonanțe și aranjamente complexe. Componenții cvartetului au realizat și interpretat lucrări multiple, cu o varietate de alți artiști, inclusiv Philip Glass, David Byrne, Gavin Bryars, Michael Nyman, Rabih Abou-Khalil, Kevin Volans, Hector Zazou, Spiritualized, Yellow Magic Orchestra şi Pet Shop Boys. Albumele lor timpurii au fost lansate la casele de discuri Mute Records și Records Argo.
Bălănescu Quartet a susţinut recitaluri în South Bank Centre din Londra, Knitting Factory din New York şi în deschiderea concertului formaţiei Pet Shop Boys, în prezenţa a 10.000 de spectatori, pe Wembley Arena din Londra.
Alexander Bălănescu a studiat vioara la București cu profesorii Dolly Kooritzer, Garabet Avakian și Ștefan Gheorghiu. În 1969, muzicianul a părăsit România împreună cu familia pentru a se stabili în Israel, unde a continuat studiul viorii. În 1971, violonistul a plecat spre Londra, iar în 1975 spre Statele Unite ale Americii, unde a devenit student al celebrei școli Juilliard din New York, descoperindu-si interesul pentru muzica contemporană și calităţile de compozitor. Alexander Bălănescu a fost membru al Michael Nyman Band și al Cvartetului Arditti, ansambluri specializate în interpretarea muzicii contemporane. În 1987, violonistul și-a înființat propriul cvartet care i-a preluat numele și alături de care a cunoscut consacrarea la nivel mondial, aducând muzica contemporană „clasică“ mai aproape de publicul larg.
Cvartetul Bălănescu a participat la cele mai importante festivaluri de jazz europene și americane. Muzicianul a susținut recent un concert de mare succes la Londra. Având o individualitate stilistică și un potențial tehnic remarcabil, cvartetul Bălănescu a avut concerte cu cele mai importante formații, ansambluri și instituții de spectacol și a colaborat cu nume de răsunet de compozitori americani, englezi, germani, israeliți. Cvartetul a fost format inițial din Alexander Bălănescu, vioară, Clare Connors, vioara a doua, Bill Hawkes, violă și Caroline Dale, violoncel.
Spectacolul Maria T, inspirat de către legendara Maria Tănase, este o sinergie muzicală între clasic și tradițional, utilizând tehnologii moderne pentru a crea o legătură geografică și culturală între Cvartetul Bălănescu și Maria Tănase, prin muzică, dar și prin proiecții video și stage design.
Printre albumele lansate, notăm: Possessed (1992), Luminitza (1994), Angels & Insects (1995-coloană sonoră), Maria T (2005), This Is The Balanescu Quartet (2011), iar in colaborare: Michael Nyman - String Quartets 1-3 – împreună cu Bălănescu Quartet (1991), Bălănescu Quartet Play Byrne/Moran/Lurie/Torke- împreună cu David Byrne, Robert Moran, John Lurie și Michael Torke (1992), Kevin Volans - String Quartets Nos. 2 & 3– interpretat de Bălănescu Quartet (1994), Gavin Bryars - The Last Days - împreună cu Bălănescu Quartet (1995), Rabih Abou-Khalil - Arabian Waltz - împreună cu Balanescu String Quartet (2002), Optimo - How To Kill The DJ (Part 2)-– conține muzică de Bălănescu Quartet (2004), Michael Torke - Six - împreună cu Bălănescu Quartet (2005), Ada Milea & Alexander Bălănescu - The Island - împreună cu Bălănescu Quartet (2011), Tricky Teho Teardo - Diaz împreună cu Bălănescu Quartet (2012 - coloană sonoră pentru filmul lui Daniele Vicari.
Pentru a susține concertul de la Istanbul, Bălănescu Quartet vine în următoarea formulă: Alexander Bălănescu - vioara I, James Shenton- vioara a II-a, Helen Kamminga-violă și Nicholas Holland-violoncel.
In programul concertului de ls Istanbul sunt incluse:
Rapsodia Română No1 de George Enescu, aranjament orchestral Alexander Bălănescu, Luminitza - compozitor Alexander Bălănescu,
Suita din "Maria Tănase" compozitor Alexander Bălănescu
Suita "Kraftwerk " - comp. Kraftwerk, aranjament orchestral Alexander Bălănescu.
Concertul de muzică jazz propus de ICR Istanbul, în parteneriat cu Centrul Cultural Akbank, vizează în principal prezentarea unui cvartet faimos în lume și dorit de mai toate centrele culturale și cluburile de jazz, un nume de referință aflat în topul de specialitate, care se va afla în premieră pe scena Akbank și care (re)interpretează valoroase piese românești.
Subliniem că un astfel de spectacol, muzică jazz, cu trimitere la muzica autentică românească, inspirată din diferite regiuni culturale naționale, cu muzicieni foarte bine cotați, reprezintă un eveniment de foarte mare interes pentru publicul local.
Nu în ultimul rând, prin acest proiect continuăm o colaborare solidă cu un prestigios partener local, Akbank Sanat.
Reamintim că de mai bine de 20 de ani Akbank Sanat se implică în acțiuni culturale diverse, din varii domenii, sprijinând dezvoltarea artelor contemporane în Turcia și găzduind numeroase proiecte internaționale.
Cu o poziție centrală, Akbank Sanat este situat pe bulevardul Istiklal, in heartland Istanbul-ului, și găzduiește o galeria de artă contemporană; o sală multi-funcțională unde au loc sute concerte, festivaluri de muzică, teatru, workshop-uri, cursuri de master; un studio de artă contemporană; o bibliotecă și o cafenea, dar și un studio de dans.