Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Veneţia

Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Venetia Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Venetia Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Venetia Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Venetia Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Venetia Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Venetia Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Venetia Ziua Culturii Nationale, sarbatorita la Venetia

Pe un deal răsare luna. Un nou Eminescu? Conferinţă de Prof. Ioana Bot. Lectură de poezie coordonată de Margherita Stevanato. Proiecţia documentarului La porţile ceriului de Grigore Leşe - fragmente

În data de 15 ianuarie 2016, de la orele 17.00, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia găzduieşte, în sala Marian Papahagi, un eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale 2016 şi poetului Mihai Eminescu, la 166 ani de la naştere.

Evenimentul, cuprinde conferinţa Un nou Eminescu? de Ioana Bot, profesor în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, o lectură bilingvă de poezie de Mihai Eminescu, coordonată de actriţa Margherita Stevanato şi realizată în colaborare cu studenţii Lectoratului de limba, cultura şi literatura română al Departamentului de Studii Lingvistice şi Culturale Comparate de la Universitatea Ca' Foscari din Veneţia şi proiecţia unor fragmente din documentarul La Porţile ceriului de Grigore Leşe.

Ioana Bot este profesor universitar, critic și istoric literar, eseist și eminescolog, specializată în poetică istorică, istoria ideilor literare şi în istoria literaturii române din secolele XIX și XX. Este autoarea a peste 300 de studii, articole de specialitate şi volume de literatură română, dintre care amintim: Eminescu și lirica românească de azi (1990), Poezia patriotică românească. Antologie de texte comentate (2001), Histoires littéraires (2003), Sensuri ale perfecţiunii. Literatura cu formă fixă ca încercare asupra limitelor limbajului (2006), Eminescu explicat fratelui meu (2012) etc. Este, de asemenea, directoarea Școlii doctorale de studii lingvistice și literare a Universităţii din Cluj-Napoca, membră în mai multe societăţi ştiinţifice şi culturale, ori comitete redacţionale, coordonează două colecţii editoriale, pentru editurile Limes şi Metispress şi participă la numeroase proiecte de cercetare internaţionale.

Margherita Stevanato a studiat arta teatrală la Scuola del Teatrino della Murata, apoi la Scuola Teatrale del Teatro Verdi di Padova, pregătire continuată, ulterior, cu numeroase stagii şi experienţe artistice. În prezent alternează activitatea de actriţă de teatru cu cea de regizor al unor spectacole în care interpretează şi de organizator de lecturi pentru instituţii publice sau private din regiunea Veneto (Ateneo Veneto, biblioteci). A creat mai multe grupuri de lectură şi laboratoare. A participat la spectacole de teatru tradiţional: Monologo di Yvette (2003), Le Georgiche (2004), Benni, tanto per gradire (2006), Cos'ho che non va? (2009-2012), Pronto, Franca? (2010) şi experimental: J'amerais-Rose,inspirat de poezia lui Boris Vian şi Charles Bukowski (1999), Senza destino pentru care a colaborat cu scriitoarea Fleur Jaeggy (2004), Storie di fiori, di suoni, d'alberi... e ninfe - viaggio in un giardino (2005) şi Il nuvolo innamorato adaptare după Nâzin Hikmet. Coordonează întâlniri şi cursuri de lectură pentru copii şi adulţi.

Conferinţa şi lectura se vor alterna într-o succesiune care le va pune, pe fiecare, în valoare. Versurile vor fi citite în limba română de studenţii: Roxana Roman, Kyriaki Tsoumaka, Veronica Ichim şi Tudor Enache și în limba italiană de Margherita Stevanato. Fragmentele de documentar vor completa această întâlnire dedicată literaturii şi culturii tradiţionale române.

Pentru mai multe detalii:

http://comune.villorba.tv.it/files/cv/59_Margherita_Stevanato_2014.pdf

http://lett.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/Ioana_Both.pdf

E-mail: istiorga@tin.it