În perioada 1-2 noiembrie 2014, la cinematograful Cine Grand din Centrul Comercial Auchan Titan vor avea loc Zilele Animației, eveniment organizat de animationmagazine.eu și Cine Grand cu ocazia Zilei Internaționale a Animației.
Copiii sunt invitați să participe la ateliere de desen și la vizionări de animații, în timp ce adulții pot lua parte la o serie de workshop-uri susținute de regizori de animație și animatori.
Prin organizarea Zilelor Animației, Cine Grand și animationmagazine.eu doresc să marcheze împlinirea a 122 de ani de la difuzarea publică a primului film de animație, care a avut loc pe 28 octombrie 1892 la Paris.
Institutul Cultural Român este partener al proiectului.
Accesul publicului este liber.
Program Zilele Animației
Sâmbătă, 1 noiembrie 2014
- atelier de desenat și colorat pentru copii - cu Delia Eftimie
ora 11.00 - 13.00 (sîmbătă și duminică)
Delia Eftimie, character designer și ilustrator, a participat la realizarea producțiilor animate: Angelina Balerina, Pigeon Boy și Captain Sabertooth.
- Victor Antonescu, regizorul primului lungmetraj de animație românesc, în dialog cu copiii
ora 11.00 - 11.30
- vizionare film de animație Cei trei muschetari regizat de Victor Antonescu
ora 11.30 - 13.00
Regizorul Victor Antonescu a realizat filme de animție, precum Greierele și furnica, Robinson Crusoe, Mihaela la dentist, Roboțelul Mihaelei, Grădina Mihaelei, Mihaela detectiv, Uimitoarele aventuri ale mușchetarilor, etc. Victor Antonescu s-a impus peste ani ca o personalitate de seamă a animației românești fiind unul dintre creatorii de bază ai studioului cinematografic Animafilm.
- workshop storyboard cu Pătrașcu Flavius
ora 13.30 - 15.00
Pătrașcu Constantin-Flavius a lucrat ca animator la studiourile românești Animadream, Dacodac și la departamentul de animație al studiourilor Mediapro Pictures. În perioada 1997-2004 a lucrat ca animator 2D în cadrul studiourilor din Ungaria, contribuind la realizarea producțiilor de animație: Perci, Kipper, Angelina balerina, Mr Bean, Les Contes du Cimetiere, Lars Polar bear, Journey to the Center of the Earth, Povesti maghiare, Sheeps, Wide Eye, Little Penguin și Maise.
- workshop animație și games - Călin Cazan
ora 15.00 - 16.30
Călin Cazan a semnat împreună cu Mircea Toia primul lungmetraj science-fiction al animației românești, Misiunea spațială Delta. De asemenea, Călin Cazan a lucrat la serialul de animație Ultima misiune. A fost senior animator la UBIsoft România.
- în dialog cu realizatorii Misiunea spațială Delta + vizionare cîteva episoade
16.30 - 18.00
Prezină: Victor Antonescu, Călin Cazan și Dan Chisovsky
Dan Chisovsky predă animație la Liceul de Arte Plastice “N.Tonitza” din Bucuresti.
- vizionare scurtmetraje de animație românești + dezbatere despre animația românească
ora 18.00 - 22.00
Participă animatori, producători, regizori din industria animației, critici de film, etc.
Duminică, 2 noiembrie 2014
- atelier de desenat si colorat pt copii - cu Delia Eftimie
ora 11.00 - 13.00
- vizionare film de animație Robinson Crusoe regizat de Victor Antonescu
ora 11.00 - 12.30
- poveste cu Diana Herman
ora 13.00 - 14.00
Diana Herman - crescută cu muzica și poveștile bunicilor, îndrăgostită de muzica veche a lumii, dar și de nuanțele jazz-ului modern. Inspirată de ucenicia cu Anca Paghel și apoi cu Luiza Zan, două voci unice ale jazz-ului românesc, a ales să urmeze drumul exprimării artistice. În prezent ține ateliere de educație alternativă prin muzică și poveste, pentru copii, la mai multe școli și grădinițe Montessori, după o metodă proprie.
- workshop de animație pt copii - Sorin Pintilii și Daniel Todoran-Rareș
ora 14.00 - 15.00
Daniel Todoran-Rareș, sociolog și editor sef animationmagazine.eu Este membru UCIN. Scrie pentru revista Observator cultural și pentru revista FILM.A organizat o dezbatere despre filmul românesc de animație la Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est. De asemenea, Daniel a susținut o prezentare despre animația românească contemporană la festivalul de animație Metrion si la facultatea de sociologie din Oradea. A susținut o conferință despre animația contemporană românească la Muzeul Național de Artă Contemporană, în cadrul proiectului Muzeul Benzii Desenate, inițiat de artistul Alexandru Ciubotariu/ Pisica Pătrată si ICR.
Sorin Marius Pintilii, animator. A lucrat ca animator 2D si 3D la studiourile de animație din Capitală: Animadream, Dacodac și la departamentul de animație Mediapro Pictures. De asemenea, Sorin a lucrat ca animator în Ungaria, participînd la realizarea producțiilor de succes, precum Angelina balerina, Jules Verne: Journey to the Center of the Earth, Mr. Bean, Povești populare maghiare, Les Contes du Cimetiere, etc.
- prezentarea benziilor desenate românești și workshop bandă desenată cu Octav Ungureanu și Alexandru Ciubotariu/ Pisica Pătrată
ora 15.00 - 17.00
- workshop 2D flash - Sorin Pintilii
ora 17.00 - 18.00
- workshop CGI - Octavian Chiriac
ora 18.00 - 19.00
Octavian Chiriac împreună cu echipa sa de animatori de la Animafox, au experiență în relizarea producțiilor animate pentru Disney Channel, MTV, FOX TV, Warner Bros., Cartoon Network Adult Swim și Comedy Central.
- vizionare scurtmetraje de animație românești
ora 19.00