Pentru a marca Unirea Basarabiei cu România, reprezentanța ICR Chișinău, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Tinerilor Diplomați din Republica Moldova organizează marți, 25 martie 2024, ora 14.00, în aula „Regina Maria” a Universității de Stat din Moldova, o conferință, urmată de un documentar ce evidențiază rolul jucat de Regina Maria în recunoașterea României Întregite de către Marile puteri europene.
Prima parte a programului cuprinde prelegeri despre rolul jucat de Regina Maria în evenimentele care au contribuit la Unirea Basarabiei din 1918, avându-i ca invitați speciali peprof. univ. dr. Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor și pe Oleg Chiseliov, vicepreședintele Asociației Tinerilor Diplomați din Republica Moldova.
În partea a doua a programului, publicul interesat este invitat la documentarul „Maria - inima României”, realizat în 2018, în regia lui Trevor Poots și proiectat în prezența cineaștilor John Florescu și Dan Drăghicescu.Cei doi producători vor răspunde la întrebări publicului și vor împărtăși din experiența lucrului la documentar.
Documentarul „Maria – inima României” (2018, regia Trevor Poots) prezintă povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzute din perspectiva Reginei Maria, care s-a aflat în centrul luptei pentru realizarea Marii Uniri din 1918 și pentru crearea României moderne. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prințul Moștenitor al României în 1893. Alături de imagini unice de dinaintea Primului Război Mondial, preluate din 15 arhive din străinătate, imagini care au trecut printr-un procedeu de colorizare special, filmul include și vocea reginei, redată într-o versiune cât mai apropietă de realitate, fiind eliminate „zgomotele” produse de tehnologia epocii.
Parteneri media: TVR Moldova, Radio România Chișinău