Sâmbătă, 24 februarie 2018, începând cu
ora 19:00, Orchestra Simfonică București prezintă la Sala CinemaPRO concertul
ce marchează deschiderea stagiunii SalutCULTURA!, primul dintr-o serie de
evenimente cu caracter lunar. Programele de concert ale stagiunii vor cuprinde
lucrări celebre ale compozitorilor români, omagiind astfel Centenarul Marii
Uniri de la 1918.
Sub bagheta noului dirijor principal al Orchestrei Simfonice București, artistul austriac de origine chineză, Jin Wang, în prima parte a concertului vor fi interpretate Trei Piese Pentru Orchestră de Coarde de Constantin Silvestri, celebra Baladă scrisă de Ciprian Porumbescu sub interpretarea marelui violonist român Gabriel Croitoru și una din surprizele serii: Concertul pentru două viori de J.S. Bach, în re minor BWB 1043, interpretat de Gabriel Croitoru și Jin Wang, de acestă dată în calitate de violonist. În partea a doua a concertului, Orchestra Simfonică București, sub conducerea lui Jin Wang, va interpreta Simfonia a III-a de Ludwig van Beethoven, Op.55 în Mi bemol Major, denumită “Eroica”, o simfonie dedicată tututror celor care au contribuit la consolidarea statului român modern.
Odată cu lansarea acestui eveniment festiv în anul Centenarul Marii Uniri de la 1918, Orchestra Simfonică București vă invită să îi fiți alături și să vă bucurați de programe muzicale diverse, atent selecționate și de cea mai buna calitate, la toate evenimentele din cursul acestui an.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Ponsa, Texcargo, EVconnect.ro
Parteneri media: MediaAdvertising
Jin Wang Distins muzician şi dirijor, Jin Wang a studiat dirijatul de orchestră la Conservatorul din Beijing şi apoi la Academia de Muzică din Viena, având şansa de a se perfecţiona de-a lungul timpului cu reputaţi maeştri ai baghetei printre care se numără Leopold Hager, Vaclav Neumann, Peter Eötvös, Richard Österreicher, Zubin Mehta şi Leonard Bernstein. A repurtat numeroase succese şi a obţinut premii în cadrul unor competiţii internaţionale dintre care amintim: „Fittelberg” – Polonia, „Muzica secolului XX” – Austria, „Budapest Television” – Ungaria, „Dinu Niculescu” – România, „Primăvara la Praga” – Cehia, „Nikolai Malko” – Danemarca, „Arturo Toscanini” – Italia.A fost invitat la pupitrul unor prestigioase orchestre precum Orchestra Simfonică Radio din Berlin, Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Orchestra „Toscanini” din Italia, Orchestra Naţională din China, Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică „Yomiuri” din Tokyo, precum şi al altor ansambluri de profil din Praga, Stockholm, Bergen, Copenhaga şi Berlin. De asemenea, a fost invitat al Filarmonicii de Stat din Moravia, al Filarmonicii „Janáček”, a dirijat la Opera Naţională din Finlanda şi Opera Comică din Berlin, precum şi la Orchestra Naţională Radio din România; este director artistic al ansamblului „Schubert Sinfonietta”, iar în stagiunile 2006-2008 a fost director atât al Filarmonicii cât şi al Operei din Würzburg.
Gabriel Croitoru Gabriel Croitoru a absolvit în anul 1983 Liceul de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Mihai Constantinescu. A continuat formarea muzicală la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Modest Iftinchi, studiind în particular şi cu prof. Ştefan Gheorghiu. În prezent este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, alături de care susţine numeroase concerte, atât în ţară, cât şi în străinătate. Activitatea sa solistică însumează mai bine de 1.000 de concerte si recitaluri, alături de cunoscute ansambluri orchestrale ca London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra. Gabriel Croitoru a susţinut numeroase recitaluri în Franţa, Spania, Germania, China, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, fosta URSS, Ungaria şi România. Totodată, Gabriel Croitoru este solist concertist al Filarmonicii P. Constantinescu din Ploieşti, şi membru (vioara I) al cvartetului de Stat Transilvan, al Filarmonicii din Cluj-Napoca. De asemenea desfăşoară o prodigioasă activitate didactică, fiind profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti. În anul 2006 a obţinut titlul de doctor în muzică, cu tema „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă şi fantezie componistică”, avându-l ca îndrumător pe prof. Octavian Lazăr Cosma.
Gabriel Croitoru a fost distins cu Premiul I la Concursul Internaţional de vioară H. Wieniawski (Polonia – 1979), cu Premiul I la Concursul Internaţional de vioară Pablo Sarasate (Spania – 1991), unde a obţinut şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. A mai obţinut Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de vioară Tibor Varga (Elveţia); Premiul a III-lea la Concursul Internaţional de vioară N. Paganini (Italia), Premiul special al juriului la Concursul Internaţional de vioară Fritz Kreisler (Austria), Premiul a II-lea la Concursul Internaţional de vioară Zino Francescatti (Franţa, 1987).
A fost laureat al unor concursuri naţionale, iar discografia sa cuprinde numeroase CD-uri, între care Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Pablo Sarasate, o premieră mondială.
Menţionăm totodată şi ultimele sale proiecte de anvergură, ca Vioara lui Enescu la sate, un şir de turnee de recitaluri susţinute alături de pianistul Horia Mihail, precum şi Duelul viorilor, un amplu turneu realizat împreună cu violonistul Liviu Prunaru şi pianistul Horia Mihail. Din anul 2008, Gabriel Croitoru a obținut dreptul de utilizare asupra singurei viori Guarneri del Gesù (1731) a Statului Român, vioară care i-a aparținut lui George Enescu, aflată în patrimoniul Muzeului Național George Enescu. Pentru că muzica și pictura au în comun atât emoțiile cât și creativitatea, Miruna Cojanu a răspuns afirmativ invitației și va expune creația sa artistică în foyerul Sălii CinemaPRO. Miruna Cojanu Art, pictor: „Imi propun mereu să transpun pe pânză tot mai mult din ceea ce simt, din culorile, lumina, pasiunea și feminitatea în care cred din tot sufletul, din viziunea mea despre viață, despre frumusețea ei și a noastră, ca oameni. Pictez cu drag că să mă bucur, ca să aduc emoție, atât mie cât și celor care simt ca mine”.
Deschiderea
Stagiunii SalutCULTURA! - Sâmbătă, 24 Februarie - ora 19, Sala
CinemaPRO, Bucharest,
Romania