- 23 November 2023
- Etichete Tatiana niculescu Oleg serebrian Icr Icr varsovia Targul cartilor bune
Scriitorii Tatiana Niculescu și Oleg Serebrian vor participa în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2023 la o serie de evenimente literare în Polonia, cu sprijinul ICR Varșovia, unde se vor întâlni cu publicul din Varșovia, Cracovia și Wrocław și vor vorbi despre cărțile lor recent traduse în polonă – Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu, respectiv Pe contrasens.
Apărut la editura Amaltea, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar, volumul Pe contrasens de Oleg Serebrian va fi lansat joi, 30 noiembrie 2023, de la ora 18:00, la Librăria Moda na Czytanie din Varșovia, în prezența autorului, a traducătoarei și a moderatorului Wojciech Szot. Vineri, 1 decembrie 2023, de la ora 18:00, va avea loc un eveniment de lansare la Centrul Internațional pentru Cultură (MCK) din Cracovia, moderat de Kazimierz Jurczak, iar sâmbătă, 2 decembrie 2023, de la ora 15:30, va fi lansat și în cadrul Târgului Cărților Bune din Wrocław (Hala Stulecia, Sala Albastră), tot în prezența autorului și a traducătoarei.
Scriitoarea Tatiana Niculescu va prezenta ediția în polonă a cărții sale Mistica rugăciunii şi a revolverului. Viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu, publicată de Editura Universitas, în traducerea lui Kazimierz Jurczak, duminică, 3 decembrie 2023, de la ora 12:00, în cadrul Târgului Cărților Bune din Wrocław (Hala Stulecia, Sala Violet), în prezența traducătorilor Kazimierz Jurczak și Radosława Janowska-Lascar. A doua zi, pe 4 decembrie, de la ora 18.30, volumul va fi lansat în cadrul unui eveniment găzduit de Librăria Austeria din Cracovia, avându-i ca invitați pe Tatiana Niculescu și Kazimierz Jurczak, iar moderator pe Jakub Kornhauser.
Pe contrasens este un roman amplu și multistratificat, care combină trăsăturile narațiunii istorice, sociale și psihologice. Partea sa dominantă are forma unor memorii ale personajului principal, baronul Alex von Randa, în care acesta dezvăluie nu doar stările sale emoționale, ci și destinul Europei Est-Centrale, de la idilica Odessa din secolul al XIX-lea până la lagărul de concentrare nazist de la Sachsenhausen, totodată dezintegrarea structurilor sociale postfeudale de la răscrucea secolelor XIX și XX și formarea treptată a societăților liberale moderne.
Oleg Serebrian (n. 1969) – scriitor, istoric, politolog, politician şi diplomat moldovean. Fost ambasador al Republicii Moldova în Franța și Germania. Deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Din 2022 este vicepremier pentru Reintegrare în Guvernul Republicii Moldova. Autorul romanelor: Cântecul mării (Ed. Cartier, 2011), Woldemar (Ed. Cartier, 2018), ambele distinse cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Romanul Pe contrasens (Ed itura Cartier, 2021) s-a aflat pe lista scurtă a cărților nominalizate de România la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL), ediția 2022.
Tatiana Niculescu este scriitoarea care a impus în literatura română contemporană genul biografiei. A publicat volumele Singur: Viața lui Mihail Sebastian (Humanitas, 2022); Nepovestitele iubiri: 7 minibiografii sentimentale (Humanitas, 2021); Seducătorul domn Nae: Viaţa lui Nae Ionescu (Humanitas, 2020, tradusă în italiană); Regele și Duduia: Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee (Humanitas, 2019); Ei mă consideră făcător de minuni: Viaţa lui Arsenie Boca (Humanitas, 2018); Mistica rugăciunii și a revolverului: Viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu (Humanitas, 2017, 2021, tradusă în poloneză); Mihai I, ultimul rege al românilor (Humanitas, 2016, 2020, 2022); Regina Maria: Ultima dorinţă (Humanitas, 2015, 2016, 2018, 2020); Spovedanie la Tanacu (Humanitas, 2006, 2008, 2021, Polirom 2012; piesă de teatru în regia lui Andrei Șerban, cu premiera la New York în 2007, și film premiat la Cannes în 2012, în regia lui Cristian Mungiu, cu titlul Dincolo de dealuri; cartea a fost tradusă în italiană), Nopţile Patriarhului (Polirom, 2009, Humanitas, 2019), Povestea domniţei Marina și a basarabeanului necunoscut (Polirom, 2013), Tăierea fecioarelor (Humanitas, 2018, ed. a doua), Brâncuși contra SUA, piesă de teatru (ebook, Humanitas, 2021). A coordonat volumele colective Iubirea din oglindă: Despre sex și identitate (Humanitas, 2017) și Cartea întâmplărilor: Mistere, ciudăţenii, uimiri(Humanitas, 2019) și a îngrijit volumul Maria, regina României, Gânduri pentru vremuri grele (Humanitas, 2020). Traduceri: Fundamentele lumii fizicede Frank Wilczek; De ce, Doamne?O radiografie a suferințeide C.S. Lewis; Fiul lui Dumnezeu?Pledoarie pentru Isusși Isus Mirele: Cea mai frumoasă poveste de dragoste a tuturor timpurilorde Brant Pitre. Între 1995 și 2008, Tatiana Niculescu a fost redactor și realizator de programe, iar apoi redactor-șef la secția română a postului de radio BBC World Service, la Londra și București.
„Titlul acestei cărţi, împrumutat din textul lui Emil Cioran Mon pays, rezumă cel mai bine vâltoarea anilor ’30 în România, acea epocă a «martirilor sângeroşi» sau a «visătorilor sanghinari», întemeietori ai unei «mişcări crude, amestec de preistorie şi profeţie, de mistică a rugăciunii şi a revolverului».O epocă, spune Cioran, care «fusese întemeiată pe idei feroce» şi care «a dispărut în ferocitate».
Povestea lui Corneliu Zelea Codreanu nu poate fi înțeleasă în afara contextului istoric în care acesta a trăit, a oamenilor pe care i-a cunoscut, a școlilor prin care a trecut, a experienţelor pe care le-a parcurs, a lecturilor care l-au format și a unei Europe răvășite, aflate între două războaie devastatoare şi în căutarea unei speranţe de supravieţuire. Reconstituind chipul unei epoci care a amestecat religia cu politica și a sfârșit în sânge și barbarie, această carte încearcă să-l redea pe Corneliu Zelea Codreanu trecutului și istoriei.” – Tatiana Niculescu