Saxofonistul Nicolas Simion a reprezentat România la festivalul Jazzycolors de la Paris


Saxofonistul Nicolas Simion a reprezentat România la festivalul Jazzycolors de la Paris
"În compozițiile mele de jazz există invariabil un orizont mioritic."


În cadrul celei de-a 7-a ediții a festivalului internațional Jazzycolors desfășurat între 14 și 27 noiembrie la Paris, Institutul Cultural Român l-a invitat pe Nicolas Simion Quintet să reprezinte România într-un concert care a restituit euforia sau filonul de melancolie ale folclorului românesc, în sonorități de swing și groove.

Pentru concertul de vineri, 20 noiembrie 2009, cvintetul saxofonistului de origine română Nicolas Simion a reunit mari nume ale jazz-ului internațional, prin David Patrois la vibrafon, Piotr Wojtasik la trompetă, Martin Gjakonovski la contrabas și John Betsch la tobe, aplaudați la scenă deschisă în sala de teatru a Ambasadei României la Paris de peste 250 de spectatori.

Născut în 1959 în satul Dumbrăvița, lîngă Brașov, Nicolas Simion a absolvit Universitatea de muzică din București în 1983. Pasionat de jazz și de improvizație, creează în 1984 grupul „OPUS4" la care aderă pianistul Mircea Tiberian și saxofonistul Dan Mîndrilă. Stabilit mai întîi la Viena în 1988, și mai tîrziu la Köln, Nicolas Simion are șansa să concerteze alături de jaziști de renume, precum Mal Waldron, Tomasz Stanko, Idris Muhammad, Jim Pepper, Ino Nobuyoshi, Gunther Schuller, Archie Sheep, Lee Konitz, Jancsy Körössy, în compania cărora înregistrează mai multe albume. Universul său muzical, care îmbină sonoritățile muzicii contemporane cu ritmurile folclorului românesc, și energia interpretativă îl recomandă drept unul dintre cei mai apreciați interpreți și compozitori de jazz de origine română din lume. « Conținutul emoțional al cîntecelor vechi românești l-am purtat cu mine oriunde în lume, a explicat Nicolas Simion. E fondul meu de originalitate în jazz-ul internațional. Mă inspiră ritmurile variate, scările muzicale generoase din folclorul românesc. Le stilizez, bineînțeles, dar în compozițiile mele de jazz există invariabil un orizont mioritic." a adaugat artistul.

Pe harta concertelor sale internaționale Nicolas Simion păstrează pentru Paris un loc aparte.„Cînd am plecat din România în 1988 destinația era de fapt Parisul. M-a oprit în loc Viena, dar de zece ani concertez și în Franța, alături de prieteni și virtuozi ai jazz-ului precum David Patrois care a răspuns cu entuziasm invitației de a ni se alătura în concertul de la Ambasada României. Știu că ritmurile noastre de swing și groove, care au în miezul lor amprenta folclorului autentic românesc, sunt pînă la urmă universale." a mărturisit Nicolas Simion.

Discografia lui Nicolas Simion, apreciată în Germania, Austria, Ungaria, Statele Unite și Polonia, s-a îmbogățit în 2009 cu albumul Transylvanian Jazz apărut în România cu sprijinul programului Cantemir, derulat de Institutul Cultural Român.

La a șaptea ediție a Festivalului Internațional Jazyycolors au participat muzicieni și grupuri de jazz din 13 țări. Printre artiștii care au reprezentat România la edițiile anterioare a Festivalului Jazyyolors se numără Mircea Tiberian, grupul Trigon, Liviu Butoi, Ion Baciu Jr.

Pentru cei care nu au reusit sa participe la concert, TSF Jazz Radio, va difuza o inregistrare joi, 3 decembrie la ora 22, ora Romaniei, in cadrul emisiunii Jazzlive. Puteti asculta concertul, accesand linkul www.tsfjazz.com.