- 15 June 2021
- Etichete Icr Accademia di Romania in Roma Ziua Universală a Iei
În fiecare an, odată cu sărbătoarea de Sânziene, sărbătorim Ziua Universală a Iei, 24 iunie fiind în prezent sărbătorită în 48 de țări, în peste 100 de orașe și de românii de pretutindeni. Cu această ocazie, Accademia di Romania in Roma, Consiliul Județean Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saculare” – Neamț, în parteneriat cu Ambasada României la Roma, organizează în perioada 24-26 iunie evenimentul „Ziua Universală a Iei Sărbătorită la Roma”.
Ia - această podoabă a costumului tradițional a stârnit întotdeauna fascinație, fiind redescoperită permanent și reinvestită cu semnificații. Pictorii celebri precum Henri Matisse, Nicolae Tonitza, Camil Ressu ori Ion Theodorescu-Sion, au creat lucrări de artă de mare valoare inspirându-se din ia românească. Pe de altă parte, admiratoare a tradițiilor românești și costumului popular românesc, Regina Maria a purtat cu mândrie și eleganță straie tradiționale ori de câte ori a avut ocazia, făcându-le astfel cunoscute în întreaga lume. Au rămas drept moștenire de mare valoare instantanee surprinse în diverse locuri din România – castelul Peleș, casa regală la Bicaz, printre ele – în care Regina Maria este înveșmântată cu Ia românească. Poate nu este întâmplătoare suprapunerea celebrării zilei Universale a Iei cu Sărbătoarea de Sânziene, una a Soarelui, a dragostei și a poftei de viață. Pe 24 iunie, an de an comunitățile românilor din întreaga lume se alătură conaționalilor din țară pentru a se bucura de cele două sărbători cu specific național.
Anul acesta, Ziua Universală a Iei va fi un prilej de descoperire sau de redescoperire a uneia dintre zonele României cu un patrimoniu folcloric, cultural și spiritual deosebit de bogat: zona Neamțului.
Expoziția de artă populară dedicată Zilei Universale a Iei 2021, care va fi inaugurată joi, 24 iunie, ora 18.00, în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110), va cuprinde ii vechi și noi specifice zonei Neamț; figurine din lut care reprezintă personaje din lumea poveștilor lui Ion Creangă și întruchipează figura simplă a țăranului român; linguri sculptate cu simboluri milenare (simbolul solar, cocoșul, soarele rotitor, șarpele); ștergare, adevărate podoabe ale gospodăriei țărănești, dar care au și cu rol funcțional (ștersul feței, a mâinilor, a veselei); covoare, scoarțe, păretare; podoabe lucrate manual. Expoziția va fi completată de o serie de fotografii care ilustrează ii lucrate manual în toate cele trei subzone etnofolclorice ale județului: Valea Muntelui, Piatra-Neamț și subzona de câmpie a Romanului. În deschiderea expoziției, meșterul popular Ionela Lungu și membri ai ansamblul folcloric „Floricică de la munte” vor purta costume tradiționale, vor discuta și vor face fotografii cu publicul invitat. Meșterul popular Ionela Lungu este recunoscută pentru arta sa de a modela lutul și de a (re)crea lumea poveștilor lui Ion Creangă, prin personajele sale devenite celebre. Fondat în 1971, în Piatra-Neamţ, ansamblul „Floricică de la munte” este adesea prezent pe scena unor prestigioase festivaluri din țară și din străinătate: Franţa, Italia (Sicilia și Sardinia), Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia sau Olanda.
Conform reglementărilor în vigoare, atât la vernisajul expoziției din data de 24 iunie, cât și pe toată durata desfășurării acesteia, respectiv 25-26 iunie, accesul vizitatorilor se va efectua doar pe bază de rezervare la adresa de email accadromania@accadromania.it. După primirea emailului de confirmare a cererii de rezervare, acesta trebuie printat și prezentat la intrarea în galerie (fără confirmarea rezervării și prezentarea acesteia, publicul nu va putea avea acces în spațiul expozițional). Expoziția va rămâne deschisă pentru public pe 25 și 26 iunie 2021, în intervalul 10:00 – 19:00.