Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează conferința cu tema Regalitatea și România Modernă / The Crown and Modern Romania, susținută de Alteța Sa Regală Principele Radu al României. Conferința va avea loc în data de 12 aprilie 2018, ora 10.00, la Universitatea Istanbul, Salonul Albastru.
Născut în 1960 la Iași, Principele Radu al României a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, susținând în perioada 1994-1999 o bogată carieră artistică în teatru, film și televiziune în Franța, Belgia, Elveția, Luxemburg, SUA, Israel, Macedonia și Camerun.
Alteța Sa Regală a urmat cursurile Colegiului Național de Apărare, apoi au urmat alte specializări la Colegiul George C. Marshall, Germania, John F. Kennedy School of Governement, Universitatea Harvard. Din anul 2006 este doctor în științe militare. În anul 2005 devine Principe al României și Alteță Regală. În anul 2007, Alteța Sa Regală a fost decorat de Regele Mihai cu Marea Cruce a Ordinului Carol I. În perioada 2002-2008 a fost reprezentant special al Guvernelor României.
ASR Principele Radu al României a susținut numeroase conferințe internaționale despre România și este autorul unor volume, dintre care reținem: Dincolo de mască, 1997, L'âme du masque - Belgia 1998, Ana a României - Un război, un exil, o viață - Humanitas 2005 și 2008, Șapte, Nemira 2003, Europa din noi, Polirom 2005, Palatul Elisabeta, Humanitas 2006, Elena, portretul unei regine, RAO 2007, Nunta de diamant, RAO 2008, Coroana română, Curtea Veche 2009, The King’s Year, Curtea Veche 2013, Crăciunul regal, Curtea Veche 2013 și 2014, Povestea Castelului Peleș, Curtea Veche 2017.
Universitatea Istanbul a fost înființată în anul 1453 de către Sultanul Mehmet al II-lea și are în structura sa șaptesprezece facultăți grupate în cinci campusuri. Campusul principal, unde se află și clădirea Rectoratului, este adiacent pieței Beyazid din districtul Fatih, situat în partea europeană a metropolei Istanbul. Piața Beyazid reprezintă unul dintre cele mai importante puncte istorice din zona veche a Istanbulului, construită de Constantin cel Mare și cunoscută sub numele de Forum Tauri în perioada romană. Impozanta clădire a Rectoratului a fost construită de arhitectul francez Bourgeois în anul 1865, o clădire care îmbină mai multe stiluri arhitecturale, cu impresionante coloane din marmură, gravuri din piatră și alte ornamente care împodobesc elegantul Salon Albastrual Universității, locul de desfășurare a conferinței.
Proiectul se înscrie în seria de evenimente dedicate Centenarului Marii
Uniri și rolul Familiei Regale în realizarea idealului naţional al Unirii. Conferința include o trecere în revistă a istoriei Familiei Regale,
începând cu Regele Carol I și Regina Elisabeta, cu Regele Ferdinand și Regina
Maria, cu Regele Carol al II-lea și Regina Elena, până la Regele Mihai I și
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și a contribuției Monarhiei în
istoria naţională.
Prin acest eveniment, ICR Istanbul marchează Centenarul Marii Uniri,
subliniază importanța și rolul Familiei Regale în celebrarea României Moderne
și promovează istoria națională în rândul populației locale.