- 25 May 2022
- Etichete ICR Praga Cvartetul Arcadia Concertus Moraviae
Cvartetul Arcadia, format din Ana Török, Rasvan Dumitru, Traian Boală, și Zsolt Török, alături de muzicienii Vlad Răceu, Valentin Șerban, Mihai Oșvat şi Ștefan Cazacu, vor susţine, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga, două concerte în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Concertus Moraviae 2022. Festivalul celor 13 orașe are loc anual în Moravia de Sud, Regiunea Vysočina și Austria de Jos. Ediția din acest an se desfășoară în perioada 31 mai - 27 iunie sub motto-ul „On the way from the roots to the future”.
Primul concert, Arcadia Quartet & friends, va avea loc joi, 2 iunie, la Kyjov (Centrul Cultural Municipal), ora 19:30:
- Ana Török / vioară
- Răsvan Dumitru /vioară
- Traian Boală / violă
- Zsolt Török / violoncel
- VladRăceu / vioară
- Valentin Șerban /vioară
- Mihai Oșvat / violă
- Ștefan Cazacu / violoncel
Program: George Enescu: String octet in C Major Op. 7
Al doilea concert al cvartetului Arcadia, va avea loc vineri, 3 iunie, la Tišnov (Biserica Sf. Wenceslas), ora 19:30:
- Ana Török / violin
- Răsvan Dumitru / violin
- Traian Boală / viola
- Zsolt Török / cello
Program: Béla Bartók: String Quartet no. 4 și Felix Mendelssohn-Bartholdy: String Quartet in F Minor, Op. 80.
Cvartetul Arcadia este format din muzicienii Ana Török (vioară), Rasvan Dumitru (vioară), Traian Boala (violă) și Zsolt Török (violoncel). Palmaresul ansamblului românesc este impresionant: au câștigat Concursul Internațional de Muzică de Cameră din Osaka în 2014, Concursul Internațional pentru Cvartet de Coarde de la Wigmore Hall Londra în 2012, Concursul Internațional de Muzică de Cameră din Almere în 2011 și Concursul Internațional de Muzică de Cameră din Hamburg în 2009. Cvartetul Arcadia, a luat naștere în 2006 (format din cei patru studenți ai Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din România), a susținut recitaluri în întreaga lume, pe scene și la festivaluri renumite, dintre care amintim: Festivalul de Primăvară de la Budapesta, Festivalul George Enescu din Heidelberg, Festivalul Cité International des Arts din Paris, Alte Oper Frankfurt, Pollack Hall din Montreal, Amsterdam Concertgebouw, Wigmore Hall, Festivalul Q’arto Mondi din Polonia, Salle Gaveau din Paris etc.
Ștefan Cazacu (violoncel) este un talent muzical de excepţie ce îşi găseşte exprimarea prin sunetele violoncelului și un artist ce reuşeşte să se impună pe scenele naţionale şi internationale. Ștefan Cazacu și-a început formarea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu. A terminat studiile la Universitatea Natională de Muzică din București, la clasa profesorului Răzvan Suma și la Universitatea de Muzică din Viena.
Valentin Șerban (vioară) este câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară al Concursului Internațional „George Enescu” (ediția 2020/21), după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47de Sibelius, la Ateneul Român. A obținut diploma de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. Valentin Șerban a concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia; este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.
Mihai Oșvat (violă) este artist instrumentist la Filarmonica de Stat "Transilvania" și a fost membru al Orchestrei Române de Tineret.
Vlad Răceus-a născut în data de 27 februarie 1987 în Satu Mare, într-o familie de muzicieni, ambii părinți fiind violoniști. A început studiul viorii la frageda vârstă de șase ani, sub îndrumarea tatălui său.În septembrie 2007 a obţinut locul I la Concursul Internaţional ,,Ştefan Ruha”, iar în lunadecembrie a aceluiaşi an, premiul I şi Marele Premiu la Concursul Internaţional ,,Remember Enescu”. A urmat studiile de licență și ciclul de studii masterale ale Academiei de Muzică”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În prezent este lector universitar doctor la catedra de vioară a Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”, violinist în cadrul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca și din ianuarie 2019,solist concertist al Filarmonicii ”DinuLipatti” Satu Mare.
Concertus Moravie, festivalul celor 13 orașe are loc annual în Moravia de Sud, Regiunea Vysočina și Austria de Jos. Ediția din acest an se desfășoară în perioada 31 mai - 27 iunie sub motto-ul“On the way from the roots to the future”. Peste treizeci de concerte de muzică clasică vor avea loc în biserici, sinagogi, castele, muzee şi centre culturale. Festivalul este organizat în colaborare directă cu orașele implicate: Boskovice, Brno, Humpolec, Hustopece, Ivancice, Kyjov, Mikulov, Pernstejn, Trebic, Slavkov, Valtice, Tisnov și se află sub patronajul guvernatorilor regiunilor Moravia de Sud, Regiunea Vysočinași Austria de Jos. În istoria sa de 27 de ani, mulți artiști cunoscuți și grupuri renumite au participat la Festivalul Concentus Moraviae: Magdalena Kožená, Jordi Savall, Jean Rondeau, Huelgas Ensemble, Accordone, Collegium Vocale Gent, Café Zimmermann, I Fagiolini, Ensemble Clément Janequin, Collegium 1704, Ensemble Organum, Le Concert d´Astrée etc. Partenerii Festivalului Concertus Moraviae sunt: Ministerul Culturii din Cehia, Consiliul general al regiunii Vysocina, Consiliul general al regiunii Jihomoravska, Televiziunea Cehă, Radio Cehia Brno ş.a.