Mărțișorul a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Imaterial al Umanității prin decizia luată în 6 decembrie 2017, în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Jeju, Coreea de Sud. Dosarul a fost depus de România alături de alte trei ţări – Bulgaria, Republica Macedonia, Republica Moldova, iar comitetul UNESCO a decis că tradiția Mărțișorului întrunește toate condițiile. Obiceiul purtării Mărțișorului pe durata lunii martie, ca semn al venirii primăverii, are numeroase semnificații provenite din mituri ce evidențiază lupta primăverii cu iarna prin asocierea simbolică a culorilor alb și roșu. Această dualitate a firelor împletite sugerează scurgerea timpului, dar și lupta binelui cu răul, lumina și întunericul, căldura și frigul, noaptea și ziua, viața și moartea, boala și sănătatea, masculinitatea și feminitatea. De asemenea, confrom tradiției, purtătoarele mărțișoarelor sunt ferite să fie arse de soare pe timpul verii, de boli, deochi și supărări, șnurul alb și roșu căruia i se adaugă ultrerior o amuletă, având darul de a atrage norocul și fericirea.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles va susține în perioada 1-2 martie evenimente de diplomaţie publică și culturală dedicate Zilei Mărțișorului: o conferință publică și un atelier de creație de mărțișoare vor avea loc la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei, cu participarea reprezentanților Ambasadei Bulgariei și ai Ambasadei Republicii Macedonia în Belgia. În data de 1 martie, dr. Doina Ișfănoni– cercetător etnolog și dr. Varvara Buzilă – etnograf și muzeograf la Muzeul Național de Etnografie din Chișinău, vor susține o conferință în limba franceză despre importanța și valoarea identitară a Mărțișorului, dar și despre responsabilitatea pe care o implică declararea sa ca parte a Patrimoniului Imaterial al Umanității. La acest eveniment vor fi oferite mărțișoare din România și din Republica Moldova. În deschiderea serii, artista Daniela Ghiță va susține unmini-recital de nai, cu un repertoriu muzical variat, compus din piese reprezentative românești și balcanice. De asemenea, cu prilejul conferinței va fi lansată cartea Varvarei Buzilă Sub semnul Mărțișorului, evenimentul fiind urmat de o recepție oferită de Ambasada Republicii Moldova. În data de 2 martie, Varvara Buzilă va organiza un atelier de creație de mărțișoare destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani.
Institutul Cultural Român de la Budapesta, Filiala Seghedin, în colaborare cu Consulatul General al României la Seghedin, va organiza un eveniment care să marcheze sărbătoarea Mărțișorului şi ziua de 8 martie prin organizarea unui atelier de confecționare a mărțișoarelor, o prelegere despre tradiția, geneza, obiceiurile şi legendele legate de Mărțișor şi un concert susţinut de DuoVivo (fagot şi acordeon), în data de 6 martie.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Sala cu Orgă, organizează un recital de orgă „De la J.S.Bach la contemporani“ în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor – 2018“. Concertul susţinut de Olga Babadjan şi Corul Naţional de Cameră al Sălii cu Orgă, dirijat de Ilona Stepan, va avea loc în data de 5 martie. Tot la Sala cu Orgă, va avea loc, în data de 9 martie, un concert de muzică de cameră susţinut de cvartetul braşovean GAUDEAMUS QUARTET.
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul va organiza un eveniment în colaborare cu Comisia Națională a Turciei pentru UNESCO, Ambasada României la Ankara, Ambasada Republicii Moldova la Ankara, Ambasada Bulgariei în Turcia și Ambasada Macedoniei la Ankara, în data de 13 martie, la sediul Ambasadei României la Ankara. În cadrul evenimentului, ICR Istanbul, va susține participarea la Ankara a meșterilor populari Alexandra Niță-Palcău și Mircea Niță. Aceștia vor crea mărțișoare, pe care ulterior le vor expune, expoziția fiind dublată de documentare privind obiceiuri și tradiții legate de Mărțișor. De asemenea, în data de 8 martie va fi vernisată expoziția artistei Dalila Özbay „Portrete de femei“ ce va putea fi vizitată până în data de 23 martie, la sediu. Evenimentul este organziat în colaborare cu Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială.
Institutul Cultural Român de la Lisabona a organizat un recital al cvartetului de coarde româno-portughez „Douro“ din Porto, care a avut loc în „Salonul Nobil“ al Muzeului Național de Arheologie în data de 27 februarie. Concertul face parte din seria de proiecte din cadrul Sezonului Cultural Românesc de la Muzeul Național de Arheologie care se desfășoară pe perioada expoziției „Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic“ (28 noiembrie 2017 – 29 aprilie 2018), serie inițiată de ICR Lisabona și instituția gazdă pentru a celebra Centenarul Marii Uniri a românilor.
Institutul Cultural Român de la Londra, în colaborare cu Ambasada României la Londra şi Asociaţia Romanian Women in UK, va organiza, la sediu, în cadrul seriei „Concertelor Enescu“, recitalul tenorului Andrei Fermeşanu şi al pianistului Cristian Sandrin, dedicat celebrării Mărţişorului. Concertul ce va avea loc în data de 1 martie va fi precedat de o prelegere introductivă despre istoria lied-ului, susţinută de jurnalistul Richard Whitehouse. În cadrul evenimentului vor fi împărțite mărțișoare.
Institutul Cultural Român de la Paris va pregăti cea de-a șasea ediție a „Sărbătorii Mărțișorului“ la sediul său și la Lyon, în colaborare cu Consulatul României, în perioada 26 februarie – 3 martie. În cadrul proiectului vor avea loc patru evenimente: expoziție de mărțișoare realizate de Poszony Katalin, Poszony Borbalași Mihai Dumitrescu, expuse la sediul Institutului; prezentarea tradiției mărțișorului în România de către Ambasadorul României, Adrian Cioroianu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO și audiție de muzică populară românească (26 februarie); expoziție de mărțișoare create de Poszony Katalin și Mihai Dumitrescu la Lyon (26 februarie – 3 martie) și atelier de confecționare de mărțisoare și felicitări pentru copii susținut de Poszony Katalin și Poszony Borbala (3 martie) la sediul ICR Paris.
Institutul Cultural Român de la Varșovia va organiza două concerte de muzică tradițională susținute de Doina Lavric (voce și cobză), dedicate Sărbătorii Mărțișorului, la Varșovia (1 martie) și la Tallinn (28 februarie). Evenimentele vor fi organizate în colaborare cu Ambasadele României la Varșovia și Tallinn, în spațiile de reprezentare ale celor două misiuni și vor fi urmate de un vin d'honneur. La finalul evenimentelor, Institutul va oferi publicului prezent mărțișoare originale, confecționate în România, comandate special pentru acest moment.
Institutul Cultural Român de la Viena va organiza la sediu un eveniment dedicat membrilor comunităţii româneşti din Viena: o expoziție de mărţişoare, în zilele de 28 februarie și 1 martie. Tradiția Mărțișorului va fi prezentată cursanților înscriși la Coaching Romanian – cursuri de limbă română pentru străini, în data de 28 februarie, de artistul Tünde Stan.