Getting smaller - Avantajele intrării la apă a visului european

Institutul Cultural Român Bruxelles, împreună cu Reţeaua Institutelor Culturale Europene EUNIC în Bruxelles şi Fundaţia Bertelsmann, organizează conferinţa Getting smaller la Bruxelles, în zilele de 29 şi 30 noiembrie 2012. Discuţiile vor aborda dimensiunile şi perspectivele unei Europe reduse. La conferinţa va participa Magda Cârneci, preşedinta Grupului de Dialog Social, scriitor, jurnalist şi critic de artă.
Într-o dezbatere moderată de jurnalista olandeză Margot Dijkgraaf, Magda Cârneci şi profesorul Laymert Garcia dos Santos de la Universitatea din São Paulo (Brazilia) vor analiza, din perspectiva diversităţii culturale, efectele pe care multilingvismul, mass-media, reţelele de socializare sau globalizarea le au asupra unei Europe care îşi redimensionează ambiţiile în scădere. Intelectuali cu recunoaştere internaţională, experţi, jurnalisti şi scriitori vor dezbate această intrare la apă a proiectului european, cu posibilele ei avantaje. Conferinţa vine în prelungirea unei serii de dezbateri, organizate de EUNIC în Bruxelles în 2011.

Uniunea Europeană de astăzi este rezultatul unui proces de 60 de ani ce a făcut ca ţările membre să se adapteze noilor realităţi europene. Ideea de “micşorare” este legată direct de noţiunea de partajare a suveranităţii şi a responsabilităţilor decizionale. Crizele economice, schimbările geopolitice şi problemele legate de limbă şi de identitate aduc noi provocări Uniunii Europene şi pun în lumină importanţa acestor concepte. Putem face ca aceste noi realităţi europene să devină avantaje pentru noi şi în ce mod putem realiza acest lucru? Ce strategii ne-ar permite să utilizăm în mod productiv experienţa noastră de reducere a scării proiectelor? La aceste întrebări, dar şi la altele, vor încerca să răspundă experţii invitaţi. Intrarea este gratuită.

Locaţia evenimentului: Flagey, Studio 4, Heilig Kruisplein, 1050 Bruxelles
Goethe Institut, 58 rue Belliard, 1040 Bruxelles
Înregistrarea online

Detalii suplimentare privind programul şi pentru informaţii ce pot fi puse la dispoziţia presei, contactaţi ICR Bruxelles la +32 (0) 2 344 4145, bruxelles@icr.ro sau accesaţi http://www.icr.ro/bruxelles/