În perioada 14 iunie – 15 iulie 2012, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (Sala Irina Nicolau) va fi deschisă expoziția „Lucruri mici pentru nevoi mari“ – Muzeul Copilăriei din cadrul proiectului european Childhood. Remains and Heritage / Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu derulat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Cultural Român, Association pour la Promotion de l’éducation des enfants (Franţa) şi Muzeul din Lębork (Polonia), în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Național din România.
În lumea satului, obiectele destinate copilului, văzute prin prisma mentalităţii tradiţionale, posedă – în majoritatea cazurilor – pe lângă funcţia practic utilitară şi o valoare metafizică. Această însuşire conferă lucrurilor posibilitatea de a transforma un anumit spaţiu în spaţiu protejat, boala în sănătate, caracterul copilului sau chiar şi destinul său. Recuzita copilului se detaşează în mod net din inventarul mobilierului şi pieselor de uz casnic ţărăneşti tocmai prin surplusul de încărcătură simbolică cerut de vulnerabilitatea pruncului.
La oraş, copilul e ajutat să se dezvolte uşor şi armonios prin miniaturizarea obiectelor care îi sunt destinate sau prin coduri de culoare (de exemplu, roşu / verde pentru talpa încălţării drepte sau stângi), dar preocuparea pentru protejarea lui în raport cu cele nevăzute s-a pierdut cu trecerea timpului.
Şi totuşi, poate descoperim că iconiţa de la capul pătuţului sau fundiţa roşie cusută pe bonetă mărturisesc altceva...
Program de vizitare: de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.
Primele două expoziţii din cadrul Muzeului Copilăriei au fost „Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh“(14 martie – 15 aprilie) şi „Lumea mică a celui mic" (3 mai – 3 iunie)
Proiectul european Childhood. Remains and Heritage / Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu coordonat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român oferă ocazia rară de a urmări și a participa (cu idei, obiecte şi poveşti) la realizarea unui muzeu virtual al copilăriei. Muzeul va prezenta nu numai tradiţiile rurale, dar şi pe cele urbane, nu numai trecutul îndepărtat, ci şi pe cel recent, precum şi prezentul în plină schimbare, cu scopul de a pune în valoare atât diferenţele locale, cât şi percepţia comună în timp şi spaţiu asupra copilăriei.
Proiect finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.