6 - 28 februarie 2019
Vernisaj 5 februarie, ora 17h00
Maison de l'International
Pentru programul ARTA, sprijinit de Institutul Cultural Român de la Paris, Agenția Defazată a reunit artiști români și francezi cu scopul de a incita la un dialog plastic între cele două țări. Scenariul acestei expoziții s-a construit în jurul unui meci care nu are deloc ca finalitate învingerea unei echipe de către alta, ci de a produce efecte stilistice și paradoxuri ludice. Arta este un ecosistem care produce, zilnic, noi specii în timp ce altele cad în uitare...Ce este de fapt specia artistică ARTA ? O specie pe cale de dispariție (pictură, instalații, înregistrări video), vânată de predatorii care vin pe Internet, din spațiul virtual ? Sau, dimpotrivă, un mutant solid ale cărui membre formează un corp elastic și sportiv, capabil să facă un pas fantastic peste Europa, unind România și Franța? Un fel de « Transformer » cultural ?
Artiștii aleși de Agenția Defazată fac parte din generații diferite. Este vorba de francezi, de români, de franco-români sau de artiști care au ales România sau Franța ca țări de reședință : Hsia-Fei Chang, Claude Closky, Nicolae Comanescu, Arantxa Etcheverria, Alexandra Joisten, Bernard Joisten, Ange Leccia, Petru Lucaci, Philippe Perrin, Julien Prévieux. Julien Prost și Maria Norte Fonseca, doi tineri artiști studenți la ÉSAD-GV, sunt partenerii artistici ai lui Lucian Hrisav și Pandele Pandele, la rândul lor absolvenți recenți ai UNarte (Universitatea Națională de Arte din București).
Fiecare operă are propria sa dinamică. Însă măiestria conceptului ARTA este reușirea unor confluențe plastice. Dincolo de schimburile estetice care au loc printre rânduri, rolul central al evenimentului de la Maison de l'International, din Grenoble, este de a crea legătura cu mediul înconjurător. Din nou, chiar și în acest context, este vorba despre ecologie într-un spațiu dar și prin ocupanții acestuia...Atunci când spațiul produce în mod concret efecte, el devine un sistem ecologic. Saloanele de la Maison de l'International pot fi ele solubile într-o compoziție globală ? Pot acționa oare ele ca revelator ? Pentru ARTA, vor forma un decor în care vechiul și noul generează un joc antagonist.
Propunerile proiectului ARTA se articulează în jurul unei dinamici de oscilație între mai multe polarități : fantastic și real, ecologie și tehnologie, frică și joacă, istorie și narațiune, cinism și inocență, autenticitate și simulare, frumusețe plastică și frumusețe estetică a documentului, corp și textile, trame și figuri, eter mental și masivitate a materiei. Și lăsăm publicului șansa și bucuria de a asocia aceste concepte cu operele artiștilor. Operele sunt corpuri care se deplasează cu viteza spiritului, dar rămânând imobile: un punct de plecare în care converg sensul și senzația.
Programul ARTA va avea o continuare la București, în aprilie 2019, într-un spațiu în care propunerile plastice vor fi plasate într-un cu totul alt context : Galeria Galateca. Fiecare expoziție are de faptul propriul său context, sezon, momentul său fatal de expresie, incarnarea sa, momentul său de apariție.
Agenția Defazată este o structură polivalentă fondată de Alexandra Joisten și Bernard Joisten, cu scopul este de a produce evenimente, experiențe artistice și dispozitive de expoziție. ARTA va fi prezentă la Grenoble între 6 și 28 februarie 2019, la Maison de l’International, iar la București între 4 aprilie și 2 mai 2019, la Galeria Galateca. Vernisajul de la Grenoble va avea loc în 5 februarie 2019 la 18h30. Tot în 5 februarie la ora 17h00 va avea loc o conferință de presă, la Maison de l'International.
Expoziția ARTA este sprijinită de Institutul Cultural Român de la Paris, Ministerul francez al Europei și afacerilor externe, de Ministerul Culturii, Ambasada României în Franța, Institutul Francez, primăria orașului Grenoble, Drac Rhône-Alpes Auvergne, ÉSAD-GV, departamentul Isère, societatea Seigneurie-Gauthier etc.
ARTA este o expoziție realizată în cadrul SezonuluiRomânia-Franța 2019.