Ziua Europeană a Limbilor 2020 în Polonia

Pentru a nouăsprezecea dată vă invităm să sărbătorim împreună bogăția lingvistică a Europei. Alăturați-vă celor 800 de milioane de europeni care celebrează peste 200 de limbi ale Europei, 24 de limbi ale Uniunii Europene, cca 60 de limbi regionale și numeroasele dialecte în timpul Zilei Europene a Limbilor, care va avea în acest an motto-ul: Învață limbi străine – descoperă lumea!

Ediția din acest an este una specială ținând cont de situația în care se regăsește lumea din cauza pandemiei. În ciuda limitărilor, rămânem în continuare împreună, optând în acest an pentru evenimente în spațiul virtual. Organizatorii lor – Reprezentanța Comisiei Europene în Polonia alături de EUNIC Varșovia și EUNIC Cracovia și instituțiile partenere au pregătit un program în care fiecare va găsi ceva pentru sine și va putea alege între webinare, lecții de limbă, jocuri sau ateliere.

Institutul Cultural Român de la Varșovia, membru al EUNIC Varșovia – Asociația Institutelor Culturale ale Statelor Uniunii Europene – a pregătit un webinar la care vă invită miercuri, 23 septembrie, de la ora 15.00. Gazda și protagonistul evenimentului va fi Michał Torz, care a ales  o temă foarte interesantă: Românii și vecinii lor. Câteva cuvinte despre „insula latină”. Adică despre limba română și împrumuturile din limbi străine.
Românii își leagă în mare parte filiația identitară de Roma. Și au dreptate, căci folosesc o limbă din aceeași familie ca cea a italienilor, francezilor sau spaniolilor. Secolele de izolare și vecinătatea altor culturi nu au rămas însă fără urme. Limba română alătură influența latinei și a limbilor slave, dar se pot întâlni și cuvinte de proveniență turcească sau maghiară
– spune Michał. Vă invităm la întâlnirea cu el, la care puteți asculta argumente, totodată pune întrebări și împărtăși opinii și comentarii.

Nu trebuie decât să vă înscrieți online!

Link-ul pentru Înscrieri la webinarul lui Michał Torz:

https://www.europejskidzienjezykow.pl/wydarzenia/online/rumuni-i-ich-sasiedzi-kilka-slow-o-lacinskiej-wyspie-czyli-o-jezyku-rumunskim-i-zapozyczeniach-z-jezykow-obcych

Michał Torz este absolvent al Facultății de Arheologie a Universității din Wrocław și al modulului de studii post universitare Studii Răsăritene la Universitatea din Varșovia. Locuiește la Wrocław, unde colaborează cu postul local al Televiziunii publice. Publică în mod constant articole istorice și de analiză despre România și Moldova. Din 2016 se ocupă de site-ul www.wRumunii.pl Interesul pentru România s-a ivit întâmplător – prima călătorie a durat câteva luni și s-a fructificat prin scrierea unui ghid pentru Editura Pascal. De atunci, merge de câteva ori pe an în România. Este autorul ghidurilor de călătorie Rumunia i Mołdawia (România și Moldova, Ed. Pascal, 2017), Bukareszt i Rumunia (București și România, Ed. Pascal, 2019).

Detalii pe:
pagina de internet a proiectului: www.europejskidzienjezykow.pl
și pe Facebook: facebook.com/edj.fb