Week-end cinematografic „Nae Caranfil” la Poznań, realizat în parteneriat cu Gutek Film şi Kino „Muz

Institutul Cultural Român din Varşovia a lansat programul "Tinerii maeştri ai cinematografului românesc", care îşi propune să prezinte, în marile oraşe ale Poloniei, filmele tinerilor regizori români sub forma unor serii de autor.

Programul a debutat la Poznań, important centru economic, cultural şi universitar din vestul Poloniei, sediu al celui mai puternic departament de românistică din Polonia, cu o serie de proiecţii dedicată regizorului Nae Caranfil. Au fost prezentate, la cinematograful „Muza" din centrul Poznań-ului, cele mai cunoscute filme ale sale: Filantropica (2002), Dolce far niente (1997), Asphalt Tango (1995) şi E pericoloso sporgersi (1993).

Seria a fost deschisă, în prezenţa regizorului, cu o proiecţie de gală a peliculei Restul e tăcere (2007), prezentată anterior de ICR în cadrul Festivalului Culturii Române de la Cracovia, în aprilie 2008. După proiecţie, Nae Caranfil şi criticul de film Alin Ludu Dumbravă au putut dialoga cu cinefilii polonezi.

Programul "Tinerii maeştri ai cinematografului românesc" este prelungirea unui program de promovare a filmului românesc al ICR Varşovia, iniţiat în anul 2006 şi derulat de-a lungul anului 2007, intitulat „Un cinema pentru Europa", în care au fost prezentate, ca proiecţii speciale dublate de întâlniri cu actori, regizori şi critici, în 12 oraşe ale Poloniei, filmele unora dintre mai reprezentativi regizori români ai momentului, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Florin Iepan, Napoleon Helmis, Cristian Nemescu.

Cinematograful „Muza" este un cinematograf de artă binecunoscut în Poznań, locul a numeroase premiere şi panorame cinematografice. Aparţinând companiei Gutek Film, dar derulând şi programe independente, cinematograful a fost gazda programului „Un cinema pentru Europa" al ICR, precum şi a premierei poznaniene a filmului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile.