Traseul „Via Transilvanica” ajunge la Racibórz și Rypin

Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin Traseul Via Transilvanica ajunge la Raciborz si Rypin

Datorită interesului arătat de publicul polonez pentru traseul  de 1400 de kilometri care dezvăluie multiculturalitatea și diversitatea naturală a României, ICR Varșovia itinerează expoziția  „Via Transilvanica” în alte două localități, după Varșovia, Poznań, Cracovia, Katowice și Wieliczka:  Racibórz și Rypin. Expozițiile vor fi însoțite de proiecția filmului Oamenii drumului: Terra Banatica, r. Mircea Gherase. 

Versiunea de interior a expoziției va fi prezentată după cum urmează:

13 martie – 5 aprilie, la Biblioteca Publică Municipală din Racibórz (ul.Kasprowicza 12)

Cu ocazia vernisajului expoziției, miercuri, 13 martie, ora 18.00, Martina Duda - inițiatoarea proiectului ProjektRumunia.pl - va oferi publicului informații practice despre traseu și condițiile de călătorie  în România. 

9 aprilie – 9 mai, la Centrul Cultural din localitatea din Rypin (ul. Warszawska 8).

Evenimentul de deschidere, va avea loc pe 9 aprilie, la ora 16.00, la Centrul Cultural din localitatea Rypin, și va debuta cu prezentarea expoziției Via Transilvanica și a filmul Oamenii drumului: Terra Banatica, în regia lui Mircea Gherase.

După film, Centrul Cultural Rypin l-a invitat pe Bogumił Luft, publicist, traducător și fost ambasador al Poloniei în România și Republica Moldova, să susțină o prelegere pornind de la cartea sa Românii în goana după happy-end (Ed. Czarne).  

Despre traseu

Creat de Asociația Tășuleasa Social, cu sprijinul a peste 10.000 de voluntari, proiectul pune în valoare un traseu turistico-cultural de 1400 de kilometri, care traversează România de la nord la sud și străbate 7 ținuturi, zone etnografice particulare, care evidențiază diversitatea etnică și culturală a României.

Expoziția reunește informații despre traseu, despre zonele etnografice pe care le traversează și elementele de patrimoniu construit și natural de pe traseu, dar și valorile pe care acest proiect dorește să le transmită, punând accent pe dezvoltarea unui turism sustenabil, în directă legătură cu istoria și poveștile locului, și pe implicarea civică.

Puternic vizuală și prezentată în limbile polonă și engleză, expoziția va încuraja publicul polonez să descopere diversitatea culturală a României și patrimoniul ei natural.

Mai multe detalii despre expoziție și traseu pot fi consultate la acest link