- 16 November 2018 - 18 November 2018
- Etichete Icr Portugalia Transylvanian Concert Enescu Jazz
Cu ocazia celebrării în 2018 a Centenarului Marii Uniri, ICR Lisabona susține turneul Transylvanian Concert - de la Enescu la jazz, de la doină la blues al muzicienilor Lucian Ban și Mat Maneri, în premieră în Portugalia. Turneul se va desfășura în perioada 16-18 noiembrie 2018 și va cuprinde o serie de 3 concerte și un workshop. Cei doi muzicieni vor interpreta piese de pe albumul Transylvanian Concert, precum și piese de George Enescu (Suita Orchestrală Nr 1, piese din Suita Impresii din Copilărie, etc.) precum și compoziții inspirate de muzica tradițională românească.
Program evenimente:
16 noiembrie: workshop-ul Muzica lui Enescu și muzica tradițională românească în improvizație și jazz-ul contemporan,care va avea loc la Universitatea Lusíada, între orele 15.00 - 17.00, în Auditoriul 4.
16 și 17 noiembrie: concerte la „Hot Clube de Portugal“ din Lisabona, începând cu ora 22:30.
18 noiembrie: concert la galeria și spatiul de concerte„Solilóquios“ („Sobre o Porto“) din Porto, începând cu ora 21:00.
În 2012, Lucian Ban și Mat Maneri au înregistrat Transylvanian Concert la Palatul Culturii din Târgu Mureș, pentru celebra casă ECM Records. Albumul s-a bucurat de elogiile presei internaționale, de la New York Times, la The Guardian sau Financial Times. De la lansarea acestuia, Lucian Ban și Mat Maneri sunt în turneu constant în toată lumea, pe marile scene de festivaluri, cluburi și muzee, de la Chicago la Los Angeles, de la San Francisco la Boston, de la San Diego la New Orleans, în capitale și orașe mari din Europa (printre care Londra, Berlin, Roma, Valencia, Veneția, Amsterdam), dar și în Brazilia, Argentina sau Israel. Transylvanian Concert a câștigat două premii Best Album Of The Year din partea All About Jazz USA și Cuadernos de Jazz Spain și a adus consacrarea internațională pentru Lucian Ban.
În 2009, Lucian Ban a colaborat pentru prima oară cu violistul și violonistul american Mat Maneri (nominalizat la premiile Grammy) în cadrul proiectului „Enesco Re-Imagined“. Considerat de John Fordham, criticul de jazz al ziarului britanic The Guardian, drept un nume de urmărit / a name to watch, pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, trăiește la New York, unde este liderul mai multor grupuri (Elevation, Transylvanian Concert, Tuba Project), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat opt albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene și a colaborat cu mari muzicieni precum: Barry Altschul, Sam Newsome, Mark Feldman, Tony Malaby, Ralph Alessi, Abraham Burton, Nasheet Waits, Jorge Sylvester, John Hébert, Brad Jones, Badal Roy.
Mat Maneri, nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă“, a redefinit pe parcursul unei cariere de peste un sfert de secol, rolul și vocea violei și vioarei în jazz și muzica improvizată. Artistul este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz contemporan. A colaborat cu nume precum Joe Morris, Vijay Iyer, Matthew Shipp, Marilyn Crispell, Joelle Leandre, Kris Davis, Tim Berne sau Craig Taborn.
„Hot Clube de Portugal“este o instituție publică ce a câștigat în 2001 premiul Almada Negreiros din partea Ministerului Culturii din Portugalia. În 2008, când a sărbătorit cea de-a 60-a aniversare, a primit din partea Primăriei Lisabonei Medalia de Onoare a orașului.
„Solilóquios“ (Solilocvii) este un ciclu de muzică solo care se concentrează în special pe improvizație și care reunește unele dintre cele mai creative propuneri de pe scena națională și internațională. A debutat în februarie 2017, cu recitalul saxofonistului portughez João Guimarães. Ciclul are loc la etajul 3 al unei clădiri proiectate de arhitectul Marques da Silva, unde se desfășoară și proiectul Yoga sobre o Porto (Yoga cu vedere asupra orașului Porto)și unde se pot vedea și auzi o mare varietate de instrumente: acordeon, contrabas, tubă, vioară, trompetă, tobe, daxofon, tonkorong, pian, saxofon, chitară, bas electric, voce, vibrafon, electronică, violoncel și kora. În primul său an de funcționare, ciclul a inclus în programarea sa unii dintre cei mai importanți muzicieni contemporani din diferite domenii, cum ar fi jazz-ul și improvizația liberă (Peter Evans, Mark Dresser, Rob Mazurek), muzica lumii (Dawda Jobarteh, Mû Mbana, Stephan Micus), muzica experimentală (Fatima Miranda, Kazuhisa Uchihashi), rock (Gary Lucas) și muzica contemporană (Joelle Leandre, Dominique Pifarély).