Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul încurajează și susține prezența a două teatre românești, fiecare cu propria reprezentație, și cu un total de douăsprezece reprezentații, în premieră, pe scena Festivalului Internațional pentru Copii și Tineret Little Ladies Little Gentlemendin Ankara.
Între 30 aprilie 2019 și 6 mai 2019, Teatrul de Animație pentru copii și tineret Imaginario din cadrul Teatrului Toma Caragiu din Ploiești, urcă pe scena festivalului de la Ankara cu piesa „Dragonul”, iar Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște prezintă montarea „Pasărea de Foc”.
Fiecare piesă în parte va avea câte șase reprezentații, câte două în fiecare zi. Participarea românească la festival va fi susținută pe plan local de către Ambasada României la Ankara, care se va ocupa de promovarea evenimentului în rândul comunității de români din zonă.
„Dragonul” este un spectacol vizual de animație, inspirat de teatrul japonez Bunraku. Scenariul și regia în aparțin Lilianei Gavrilescu, muzica este semnată de Marin Fagu, iar scenografia, de Mihai Androne. Animația digitală și efectele speciale îi aparțin lui Lucian Băbeanu, regia tehnică: Mihaela Moș, lumini: Cătălin Cîmpeanu, Ionuț Aldea, sunet: Ionuț Antonescu, mânuire decor: Stelian Moga, Mihai-Alin Oroviceanu, Georgian Minea
Din distribuție fac parte: Mihaela Rus, Ioana Roșu, Costel Dobrescu, Lucian Orbean, Lizica Sterea, Ana Maria Orbean, Nelu Neagoe, Paul Niculae.
Invidios pe armonia familiei luptătorului Tahiro, maleficul vrăjitor Karura răpește, prin puterea magiei negre, frumusețea soției sale, Komiko, și pe fiul lor, Aki, pe care îl transformă în dragon. Sub îndrumarea maestrului Tengu, Tahiro pornește într-o lungă călătorie către Lumea de dincolo pentru a-și salva fiul. În periplul său, el primește o sabie fermecată care îl ajută să învingă demonii și să-și elibereze fiul. Odată ruptă vraja, Aki redevine băiețelul vesel de altădată, iar Komiko își recapăta frumusețea atât de invidiată.
Dragonul este un spectacol inspirat de măștile și păpușile teatrului tradițional japonez Bunraku. Scenariul încearcă să amintească și să cultive în conștiința spectatorilor valorile perene ale umanității: iubirea, onoarea și loialitatea. Axat pe imagine și sunet, acest spectacol reprezintă o noutate pentru public și este o demonstrație de măiestrie a artei animației și de virtuozitate pentru păpușarii care însuflețesc aceste minunate personaje.
Teatrul de Animație pentru copii și tineret Imaginarioa fostînființat în anul 1952, sub denumirea de „Teatrul pentru copii Ciufulici”, instituția reușind să își creeze propria imagine la nivel național și internațional, colaborând cu personalități din lumea teatrului de păpuși, regizori, scenografi, actori. Au fost puse în scenă peste o sută de titluri din literatura română și străină și au obținut numeroase premii la festivaluri naționale și internaționale. De la 1 mai 2018, Teatrul pentru copii Ciufulici și-a schimbat denumirea în Teatrul de Animație pentru copii și tineret Imaginario. Misiunea Teatrului de Animație este să creeze și să promoveze spectacole de înaltă valoare teatrală care se concentrează pe experiențe artistice semnificative, menite să inspire și să aducă bucurie micilor spectatori.
Spectacolul a câștigat în numeroase rânduri premii, s-a jucat pe scene naționale și internaționale, dar, cel mai important pentru artiștii care se dăruiesc pe scenă, s-a bucurat de admirația și aplauzele primite din partea spectatorilor.
Cea de-a doua piesă prezentă la Trabzon este „Pasărea de foc”,un spectacol - teatru de umbre ce aparține Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște. Scenariul și regia: Irina Niculescu, muzica: Igor Stravinsky, scenografia: John Lewandowski, regia tehnică: Alexandru Sandu, lumini și sunet: Andrei Enache. mânuire decor: Teofil Diaconeasa, Dan Georgescu, costume: Georgeta Pleșea, Georgeta Brânzea. Din distribuție fac parte: Ana-Maria Cucută, Cristina Dumitra, Mihai Bălăceanu, Cosmin Cosma, Teodora Antal.
„Pasărea de foc”, un spectacol de umbre corporale și de păpuși, creat pe muzica lui Igor Stravinsky, o adaptare liberă a poveștii „Pasărea de foc și Kașcei, magicianul cel rău”. O montare originală, în care lumina și întunericul se întâlnesc pe ecranul de pânză pentru a da naștere unei lumi fascinante și efemere.
Întunericul și răul se cuibăresc uneori în sufletul omului. Binele are însă o armă imbatabilă, de aceea triumfă în toate poveștile: puterea de sacrificiu în numele iubirii față de oameni, față de viață. Pasărea de Foc este o Pasăre Phoenix, despre care se spune că trăiește mii de ani. Când își simte sfârșitul își face un cuib din plante aromatice și tămâie și îi dă foc, arzând odată cu el. Din cenușa rămasă se naște o altă pasăre de foc. Trilul ei are darul de a însănătoși pe cei bolnavi, de a le reda vederea celor orbi. În această poveste, trilul ei îl farmecă pe Ivan și un grăunte de lumină se naște în sufletul său spre a rămâne acolo pentru totdeauna. Ivan și Pasărea de Foc vor spulbera vraja lui Kașcei dictatorul și vor trezi lumea înghețată de Kașcei, iar Ivan își va regăsi părinții. Încă o dată, lumina va alunga întunericul, dragostea și încrederea în viață vor învinge.
Spectacolul va fi prezentat la Teatrul Şinasi Sahnesi.
Teatrul Tony Bulandradin Târgoviște a fost inaugurat la 30 ianuarie 2002. Prezintă atât spectacole destinate adulților, cât și spectacole special gândite pentru gusturile celor mai mici spectatori, precum și ale tinerilor în căutare de sens. Teatrul a devenit destul de repede cunoscut, datorită echipei sale de artiști, și variatului repertoriu alcătuit din texte clasice, dar și din titluri noi. Sub conducerea regizorului și scenografului Mc Ranin, instituția a reușit să devină principalul reper cultural al orașului, prezentând publicului creații ale unor artiști consacrați. De la înființare și până în prezent, teatrul a participat cu producțiile sale în numeroase festivaluri naționale și internaționale, dorind să construiască un spațiu de dezbatere artistică și să promoveze valorile naționale implicând mai multe instituții de pe teritoriul țării. În plus, Teatrul Tony Bulandra organizează Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului, Babel, care a ajuns la cea de-a noua ediție și adună artiști din toată lumea în dorința unor fructuoase întâlniri.
Cu scopul de a crește numărul de proiecte organizate în capitala Turciei și de a ne extinde aria de activitate în Anatolia Centrală, ICR Istanbul și-a propus să participe a treia oară ca partener, susținând prezența a două teatre de stat din România, cu o îndelungată și bogată tradiție în artele spectacolului de păpuși și marionete, la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii “Little Ladies, Little Gentlemen” din Ankara.
Sala Teatrului mic din Ankara are o capacitate de 467 de locuri, iar cea a Şinasi Sahnesi numără 490 de locuri. Estimăm un public de 5500 de persoane la toate cele reprezentațiile teatrelor din România.
Țările care vor participa la ediția 2019 a festivalului sunt: Argentina, Bulgaria, Elveția, Croația, Rusia, Republica Kazahstan, România, Cipru, Republica Turcia. Publicul turc va putea asista la două piese de teatru inovatoare destinate atât celor mici, cât și celor mari, cu păpuși de diferite tipuri, o scenografie spectaculoasă, muzică ritmată, actori mânuitori talentați și un text coerent.
Proiectul se înscrie în strategia ICR Istanbul de impunere a artei teatrale de animație românească în Turcia și de creare a premiselor pentru legături profesionale de durată în ambele țări.
Alăturarea la acest festival va conferi o însemnată vizibilitate teatrului românesc, iar păpușarii români vor avea acces la o rețea extinsă de artiști și profesioniști în domeniul teatrului de marionete, intensificând astfel vizibilitatea noastră în spaţiul cultural turc și internațional.
Este cea mai bună formulă de promovare a artiștilor români și a produselor culturale românești în circuitul internațional.