Sokołow Podlaskim - expoziție de fotografie și filme despre bisericile fortificate din Transilvania

Sokolow Podlaskim - expozitie de fotografie si filme despre bisericile fortificate din Transilvania Sokolow Podlaskim - expozitie de fotografie si filme despre bisericile fortificate din Transilvania Sokolow Podlaskim - expozitie de fotografie si filme despre bisericile fortificate din Transilvania Sokolow Podlaskim - expozitie de fotografie si filme despre bisericile fortificate din Transilvania Sokolow Podlaskim - expozitie de fotografie si filme despre bisericile fortificate din Transilvania Sokolow Podlaskim - expozitie de fotografie si filme despre bisericile fortificate din Transilvania Sokolow Podlaskim - expozitie de fotografie si filme despre bisericile fortificate din Transilvania Sokolow Podlaskim - expozitie de fotografie si filme despre bisericile fortificate din Transilvania

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează în perioada 16 mai – 16 iunie, în parteneriat cu Biblioteca din Sokołow Podlaskim, prezentarea expoziției de interior Din zbor. Biserici fortificate din Transilvania și proiecția filmelor Colonizarea sașilor (realizatoare Cristina Băican, producție TVR Timișoara 2023, 25'), respectiv Transilvania ascunsă, al optulea episod al emisiunii Cursă prin istorie (realizatoare Anca Berlogea-Boariu, producție TVR 2 - 45'), producția Televiziunii Române.

Vernisajul va avea loc în data de 16 mai, de la ora 18:00

Dorota Filipiak, autoarea cărții România. Oglinda spartă a Europei (Rumunia. Pęknięte lustro Europy ), va susține o prelegere cu titlul "O istorie scurtă de lungă durată. Sașii din Transilvania, popor al României - din Evul Mediu până în prezent", în cadrul căreia va evidenția unicitatea și semnificația bisericilor fortificate și opera fotografului român Ionuț Macri, autorul fotografiilor expuse în cadrul acestui eveniment.

Satele transilvănene cu biserici fortificate sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și reprezintă un model de așezare și organizare a gospodăriilor țărănești, păstrat încă din Evul Mediu. Localitățile sunt dominate de bisericile lor fortificate, care au jucat atât un rol religios, cât și unul militar pentru mai bine de cinci secole. Edificiile din Transilvania formează unul dintre cele mai dense sisteme de fortificații medievale bine păstrate de pe continentul european.

Ideea proiectului lui Ionuț Macri a pornit de la faptul că bisericile fortificate transilvănene sunt prin natura lor greu de surprins în ansamblu de la nivelul solului. Zidurile de apărare, pe care majoritatea le au, le fac impenetrabile privirii. Însă din aer se deschid în mod spectaculos, se lasă percepute și înțelese în întreg contextul lor, așa cum nu le-am putea „ghici” de jos.

Expoziția a fost prezentată anterior la Varșovia și Poznań.

Mai multe detalii despre artist și expoziție pot fi citite la acest link