România – invitat special la Târgul Cărților Bune de la Wrocław

Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw Romania - invitat special la Targul Cartilor Bune de la Wroclaw

România are statut de țară invitată-special la cea de-a XXXI-a ediția a Târgului Cărților Bune de la Wrocław. 

Participarea românească este organizată de Institutul Cultural Român de la Varșovia și Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Parteneri: Universitatea de Vest (Timișoara), Asociația Prin Banat, Asociația Tășuleasa Social - Via Transilvanica. Proiect organizat sub auspiciile Ambasadei României în Republica Polonă. 

Programul celor patru zile de târg aduce în prim plan istoria Europei Centrale, un spațiu geografic, mental și afectiv, deopotrivă locul unor oaze de conviețuire interetnică și epicentrul celor mai teribile manifestări ale totalitarismelor.

Premierele literare, expozițiile și filmele propuse de ICR Varșovia vor aduce în prim-plan povești trăite, aflate la intersecția dintre „istoria mare” și destinele individuale.

Premiere literare și întâlniri cu cititorii

Despre Europa Centrală și Est-Centrală este vorba și în romanul lui Oleg Serebrian, Pe contrasens, prezentat în premieră la Târgul Cărților Bune de la Wrocław, în prezența autorului și a traducătoarei, Radosława Janowska-Lascar.

Oleg Serebrian, una dintre cele mai puternice voci literare contemporane din Republica Moldova, propune cititorilor polonezi un roman amplu și multistratificat, care combină trăsăturile narațiunii istorice, sociale și psihologice și care dezvăluie, prin prisma destinului baronului Alex von Randa, prefacerile Europei Est-Centrale, de la idilica Odessa sfârșitului de secol XIX la lagărul de concentrare nazist de la Sachsenhausen.

Despre teribilele decenii al doilea și al treilea ale secolului trecut va discuta scriitoarea Tatiana Niculescu cu publicul prezent la târg, pornind de la cartea sa Mistica revolverului și a rugăciunii. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu, apărută în versiunea poloneză semnată de Kazimierz Jurczak la Editura Universitas. Cine a fost în realitate Corneliu Zelea Codreanu, asociat de obicei cu varianta românească a fascismului? Tatiana Niculescu încearcă să răspundă la întrebare, conturând contextul spriritual-religios al biografiei Căpitanului și descoperind aici cele mai importante impulsuri mistice pentru activitatea lui politică.

Poveștile Timișoarei și ale Banatului multicultural

În centrul prezenței românești la Târgul Cărților Bune de la Wrocław se vor afla Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023, și Banatul, o regiune care a cunoscut valuri succesive de colonizare, migrație și boom economic și a cărui model de conviețuire interetnică este un exemplu pentru această parte a Europei. Toate aceste fenomene, dar și spiritul civic al Timișoarei, locul unde s-a aprins scânteia revoluției anticomuniste din 1989, vor fi abordate din diverse unghiuri și prin prisma mai multor forme de expresie artistică.

Artista timișoreană Sorina Vazelina a ales banda desenată pentru a invita publicul într-o călătorie prin istoria, mitologia și personalitățile celebre ale Banatului. 32 de planșe reunite sub titlul „Tur Banat” comprimă într-o formă atrăgătoare peste trei secole de povești și legende.

Gabriel Kohn, germanist la Universitatea de Vest din Timișoara, fost diplomat la Viena și Budapesta și bun cunoscător al Timișoarei și al legăturilor aller-retour cu Europa Centrală, va deschide ușile mai multor case emblematice din Timișoara pentru a încerca să afle de ce Timișoara nu renunță, dincolo de crize reale, la valorile pluralității etnice și religioase.

Două documentare își propun să evoce istoria Banatului și a legăturile sale cu Europa Centrală prin prisma cafelei. Parte dintr-o serie mai amplă, intitulată „Harta secretă a Timișoarei: oameni și locuri”, după un concept al scriitoarei Adriana Babeți, cele două episoade– Cafeină pe Bega și Timpuri noi. O mică revoluţie – fac o scurtă incursiune în istoria Timișoarei, a personalității lui Francesco Illy, inventatorul espresorului modern, a culturii cafelei și cafenelolor în orașul de pe Bega, fără să uite legăturile cu Polonia.

Patrimoniul natural și gastronomic românesc prin prisma a două autoare din Wrocław

România s-a convertit recent într-o destinație la modă pentru polonezi. Printre altele, datorită spectaculosului Arc Carpatic, pe care pasionații alpinismului îl parcurg în fiecare an, ospitalității locuitorilor, diversității peisajelor urbane, dar și gastronomiei locale, care poartă amprenta melanjului de populații de pe actual teritoriu al României.

Despre toate acestea vor vorbi la târg alpinista, cadrul didactic și autoarea dr. Ewa Chwałkoși autoarea și bloggera culinară Agnieszka Kołodyńska-Walków, ambele rezidente în Wrocław.

Ewa Chwałko, prima poloneză și a doua femeie din lume care a parcurs singură Arcul Capratic, recompensată cu Premiul literar KOLOS Maciej Kuczyński pentru cartea în care consemnează aventura ei carpatică (Łuk Karpat. 84 dni samotnej wędrówki, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu), va face o prezentare a traseului Via Transilvanica, una dintre cele mai importante inițiative turistico-culturale din România ultimelor decenii, distinsă cu două premii Europa Nostra în 2023.

Agnieszka Kołodynska-Walków, autoarea cărții „Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni” (Wyd. Amaltea) va evoca povestea căutării propriilor rădăcini, care o poartă prin Moldova și România, de unde revine nu numai cu povești, ci și cu 40 dintre cele mai savuroase rețete românești.

Programul celor 10 activități românești la Târgul de Carte de la Wrocław este completat de Ziua Națională a României de un documentar despre spectaculoasa viață a Reginei Maria–Maria, inima României–, care a contribuit decisiv la unirea tuturor teritoriilor locuite de români, precum și de Terra Banatica. Oamenii drumului (r. Mircea Gherase), un film despre traseul Via Transilvanica, acest adevărat Camino de Santiago românesc.

Programul detaliat

Toate activitățile de la Târg, cu excepția proiecțiilor din cadrul Caravanei Noului Cinema Românesc, din data de 30 noiembrie, vor avea loc în Hala Stulecia (Hala Centenarului). 

Evenimentele din datele de 1 și 2 decembrie vor avea loc în Sala Albastră (Sala Niebieska), iar cele din 3 decembrie în Sala Fioletowa (Sala Violet). 

Toate activitățile de la Târgul Cărților Bune sunt cu intrare liberă și gratuită. Fac excepție proiecțiile din cadrul Caravanei Noului Cinema Românesc. Detaliile pot fi consultate aici.

Joi, 30 noiembrie

12:0019:00 Expoziția de bandă desenată „Tur Banat”, semnată de Sorina Vazelina*

Detalii aici

18:00 Caravana Noului Cinema Românesc / Oameni de treabă (r. Paul Negoescu, 2022, 105’)

Kino Nowe Horyzonty (ul. Kazimierza Wielkiego 19A–21)

Detalii aici

20:30 Caravana Noului Cinema Românesc / Metronom (r. Alexandru Belc, 2022, 102’)

Kino Nowe Horyzonty (ul. Kazimierza Wielkiego 19A–21)

Detalii aici

Vineri, 1 decembrie

11:0019:00 Expoziția de bandă desenată „Tur Banat”, semnată de Sorina Vazelina*

Detalii aici

15:00 Proiecția filmului „Maria, inima României”, (r. Trevor Poots, 2018, 77’).

Film în română cu subtitluri în polonă.

16:30 „Arcul Carpatic și Via Transilvanica” – prezentare ilustrată de Ewa Chwałko

17:30 Proiecția filmului „Terra Banatica. Oamenii drumului” (r. Mircea Gherase, 2021, 66’). Film în română cu subtitluri în polonă.

Sâmbătă, 2 decembrie

11:0019:00 Expoziția de bandă desenată „Tur Banat”, semnată de Sorina Vazelina*

Detalii aici

12:00 Prezentarea ilustrată „Un Babel fericit? Despre Timișoara multiculturală” de Gabriel Kohn.

Prezentare în română tradusă în polonă de Radosława Janowska-Lascar.

13:30 Proiecția filmelor documentare „Cafeină pe Bega” și „Timpuri noi. O mică revoluție” (după un concept de Adriana Babeți, 2022, 50’).

Filme în română cu subtitluri în polonă.

Documentare din seria „Harta secretă a Timișoarei. Oameni și locuri”, după un concept original și scenariu de Adriana Babeți.

15:30 Premiera poloneză a cărții „Pe contrasens” / „Pod prąd” de Oleg Serebrian (Wyd. Amaltea)

Participă: Autorul Oleg Serebrian și traducătoarea Radosława Janowska-Lascar. Moderatorul va fi anunțat în curând. Discuție în română și polonă, cu traducere consecutivă.

Detalii aici

17:30 Proiecția filmului „Terra Banatica. Oamenii drumului” (r. Mircea Gherase, 2021, 66’).

Film în română cu subtitluri în polonă.

Duminică, 3 decembrie

11:0017:00 Expoziția de bandă desenată „Tur Banat”, semnată de Sorina Vazelina

Detalii aici

12:00 – Prezentarea cărții „Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu” de Tatiana Niculescu (Editura Universitas)

Participă: Autoarea Tatiana Niculescu și traducătorul Kazimierz Jurczak.

Prezentare în română tradusă în polonă de Radosława Janowska-Lascar.

Detalii aici

14:00 – Întâlnire cu Agnieszka Kołodyńska-Walków, autoarea cărții „Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni” (Editura Amaltea)

* Expoziția inițială a fost realizată în cadrul programului „Cămine în mișcare” al Asociației Prin Banat ca urmare a unui apel la proiecte lansat în 2020. „Cămine în mișcare” este un program original dezvoltat în cadrul programului cultural oficial al Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.