România – invitat de onoare al Târgului de Carte de la Varșovia, ediția 2019

În perioada 23-26 mai 2019, în capitala poloneză va avea loc cea de-a zecea ediție a Târgului Internațional de Carte de la Varșovia. România va fi țara invitată de onoare a Târgului, punând în valoare prin acest statut important celebrarea a o sută de ani de relații diplomatice între România și Polonia (1919-2019), precum și deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Institutul Cultural Român de la Varșovia și Ambasada României în Polonia propun un stand deschis, de peste o sută de metri pătraţi, cu o parte dedicată întâlnirilor și atelierelor și alta prezentării și vânzării de carte. Programul bogat şi variat oferit publicului polonez pe toată durata Târgului este posibil cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Ultimii ani au însemnat un număr impresionant de traduceri din literatura română, cărora li s-au adăugat volume de eseuri, reportaje și texte istorice ale unor autori polonezi. Edituri din Polonia au lansat serii speciale de autori români, iar grupul mic, dar deosebit de activ și pasionat al traducătorilor polonezi de literatură română lucrează intens și dăruiește publicului adevărate bijuterii literare. Răsplătiți cu nominalizări și premii dintre cele mai importante, printre ele Premiul Literar al Europei Centrale „Angelus” și Premiul „Poetul European al Libertății”, scriitorii români vor fi prezenți la Varșovia pentru a se întâlni cu publicul polonez.

Programul special pregătit va fi realizat pe parcursul celor patru zile de târg la standul României, în săli din spațiul Târgului, dar și în afara lui, și va cuprinde întâlniri cu scriitori români, dezbateri despre literatura română, lansări de carte, ateliere, proiecţii de filme, expoziţii şi un recital de muzică clasică.

Scriitorii români care se vor întâlni cu publicul varşovian sunt Varujan Vosganian, laureat al Premiului Literar al Europei Centrale „Angelus” 2016 pentru Cartea șoaptelor (Księga szeptów, Ed. Książkowe Klimaty, 2015), Adrian Cioroianu, autorul volumului Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor (Piękna opowieść o historii Rumunów, Ed. Amaltea, 2018) şi Cristian Teodorescu, nominalizat în 2016 la Premiul „Angelus” pentru volumul Medgidia, oraşul de apoi (Medgidia, miasto u kresu, Ed. Amaltea, 2015), toate cele trei volume fiind publicate în Polonia cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programul TPS.

În data de 26 mai, cei mai importanţi şi activi redactori și editori polonezi vor participa la o dezbatere cu public dedicată literaturii române și traducerilor apărute în Polonia, în dorinţa de a-i stimula pe editorii polonezi să descopere şi să publice în continuare cât mai mulţi autori români.

Târgul de la Varşovia va prilejui şi lansarea unor noi cărți românești: Cartea pisicii (Kocie opowieści, Ed. Amaltea) de Cristian Teodorescu şi Octavian Mardale, și Cea mai frumoasă poveste, vol. al II-lea - Nu putem evada din istoria noastră (Nie możemy uciec przed naszą historią, Ed. Amaltea) de Adrian Cioroianu, ambele publicate în Polonia cu sprijinul Institutului Cultural Român.

În data de 24 mai, standul României va fi gazda unei importante dezbateri consacrate lui Eugen Ionescu și primului jurnal, Prezent Trecut, Trecut Prezent (Teraźniejszy Przeszły, Przeszły Teraźniejszy, Ed. Agora), publicat recent în limba polonă, cu participarea lui Adam Michnik, reactorul-șef al cotidianului „Gazeta Wyborcza”, și a teatrologului Janusz Majcherek.

Cei mici vor putea participa la ateliere muzical-creative despre România şi basmele tradiţionale româneşti şi vor putea viziona celebrele desene animate „Mihaela” şi „Bălănel şi Miaunel”.

Pe perioada Târgului, vizitatorii pot admira trei expoziții românești: „Benzi desenate din România” (autori: Xenia Pamfil, Ileana Surducan, Maria Surducan, Anna Júlia Benczédi, Adrian Barbu, Gabriel Rusu), expusă în ampla secțiune de gen a Târgului dedicată artei și Festivalului benzilor desenate de la Varșovia, „Transilvania prin ochii fotografilor polonezi”, conţinând fotografii realizate de fotografi polonezi în ţara noastră în 2018, și o expoziție de ilustrații de carte pentru copii, realizată împreună cu Clubul Ilustratorilor din România (autori: Zelmira Szabo, Cristiana Radu, Adela Calistru, Alina Marinescu, Anca Smarandache, Andra Badea, Cristinas Crișu, Raluca Burcă, Corina Drăgan, Delia Zahareanu, Emanuela Balint, Gabriela Fabian, Georgiana Chițac, Irina Dobrescu, Iulia Ignat, Margareta Udrescu, Gabriela Soare, Mihaela Paraschivu, Raluca Anghel, Stela Lie, Oana Ispir, Bogdan Topîrceanu). Toate expozițiile vor fi însoțite de materiale de prezentare, printre care un fanzin românesc.

România va fi prezentă şi în programul cinematografic al Târgului, cu filmul documentar România neîmblânzită, în regia lui Tom Barton-Humphreys, film prezentat cu sprijinul Auchan România, şi cu trilogia noir-policier a regizorului Andrei Creţulescu, cuprinzând filmele de scurtmetraj Bad Penny, Kowalski şi Ramona, proiectate într-o secţiune specială dedicată literaturii polițiste.

Duminică, 26 mai, toți iubitorii muzicii clasice vor fi invitaţi la un recital românesc într-un celebru și fermecător spaţiu din capitala poloneză – Palatul de pe Insulă, din Parcul Regal Łazienki. Concertul, intitulat „Romania Universalis”, va fi susţinut de pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa.

Tradiționala ospitalitate românească se va face simțită la Varșovia: vizitorii și cumpărătorii care se vor opri la standul românesc sunt așteptaţi cu o mulțime de daruri și materiale tipărite despre literatura română tradusă în limba polonă, despre cultura, în special arta și arhitectura românești, despre gastronomie, cărți poștale cu fotografii din Colecția Costică Acsinte, puzzle-uri pentru copii, dulciuri și simboluri cu tematică românească. Vizitatorii standului românesc vor avea la dispoziţie şi materiale de informare turistică despre România, în limba polonă, realizate de Ministerul Turismului din România.

Detalii: http://www.targi-ksiazki.waw.pl/en-home