RECOMANDARE: „Ultimele zile ale Elenei și lui Nicolae Ceaușescu” la Întâlnirile Teatrale Varșoviene

RECOMANDARE Ultimele zile ale Elenei si lui Nicolae Ceausescu la intalnirile Teatrale Varsoviene RECOMANDARE Ultimele zile ale Elenei si lui Nicolae Ceausescu la intalnirile Teatrale Varsoviene RECOMANDARE Ultimele zile ale Elenei si lui Nicolae Ceausescu la intalnirile Teatrale Varsoviene

Spectacolul, produs de Teatrul Polonez din Bydgoszcz, sub patronajul Institutului Cultural Român de la Varșovia, și care a avut premiera în octombrie 2023, a fost selectat la cea de-a 44-a ediție a Întâlnirilor Teatrale de la Varșovia. Spectacolul va putea fi vizionat în data de 1 iunie, la orele 17:00 și 20:00, la Teatrul Dramatic din Varșovia (Plac Defilad 1). 

Biletele pot fi cumpărate de pe pagina evenimentului: https://warszawskie.org/spektakle/ostatnie-dni-eleny-i-nicolae-ceausescu. 

Întâlnirile Teatrale de la Varșovia este un festival de tradiție, unul dintre cele mai prestigioase evenimente teatrale poloneze, care prezintă în fiecare primăvară o selecție curatoriată de spectacole realizate în anul precedent. Prima ediție a avut loc în anul 1965.

Spectacolul a avut premiera în cadrul celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Premierelor Absolute de la Bydgoszcz, desfășurat în acest an în perioada 13-28 octombrie 2023.

Ultimele zile ale Elenei și lui Nicolae Ceaușescu | r. Wojciech Faruga

Teatrul Polski„Hieronim Konieczka” din Bydgoszcz (ul. Mickiewicza 2)

regie, scenografie, costume și lumini: Wojciech Faruga
text și dramaturgie: Julia Holewińska
muzica: Radosław Duda
pregătire vocală: Natalia Kawałek
mișcare scenică: Bartłomiej Gąsior
producătoare: Magdalena Niedźwiecka
coordonare tehnică, asistenta regizorului: Hanna Gruszczyńska
distribuția: Mirosław Guzowski, Damian Kwiatkowski, Karol Franek Nowiński, Michalina Rodak, Małgorzata Trofimiuk, Małgorzata Witkowska, Marcin Zawodziński

În noul text al Juliei Holewinska, „Ultimele zile ale Elenei și lui Nicolae Ceaușescu”, creatorii analizează apusul dictaturii liderilor români. Piesa surprinde declinul conducătorilor, urmărind etapele în care aceștia trec de la statutul de zei la cel de prizonieri, sfârșind prin a muri.

În decembrie 1989, soții Ceaușescu au văzut ce se întâmpla în stradă și cum reacționau demonstranții la vederea lor, dar nu și-au putut închipui că societatea s-ar întoarce împotriva lor. În opinia celor doi, situația era rezultatul unei trădări. Soții Ceaușescu au respins până la final acuzația că ar fi împins țara în foamete și mizerie, subliniind în schimb succesele pe care le obținuseră. Creatorii piesei sunt interesați totodată de soarta și comportamentul celor care i-au însoțit pe cei doi soți în ultimele lor ore.

Ideile noastre despre război, dar și discursurile filozofice din a doua jumătate a secolului al XX-lea și-au pierdut sensul. Celebrul concept al lui Francis Fukuyama care proclama sfârșitul istoriei sună astăzi ca un hohot de râs al Istoriei.

 În urmă cu 33 de ani, ochii lumii erau ațintiți asupra României și a răsturnării guvernului lui Nicolae și Elenei Ceaușescu. Ultimele zile ale dictaturii lor și execuția ulterioară în fața camerelor de luat vederi au restructurat optica revoluției, dar și a show-ului mediatic, reprezentat fără îndoială de acea execuție.

Spectacol sub patronajul Institutului Cultural Român de la Varșovia.

Informații despre bilete: https://festiwalprapremier.pl/pl/bilety/

Credit foto: Patryk Chenc