Capitala Islandei va găzdui la sfârşitul lunii septembrie primul program cultural românesc, rezultat al unei colaborări de durată între Festivalul de Film de la Reykjavik şi Institutul Cultural Român de la Londra. Evenimentele – filme, expoziţie de fotografie, concert – vor reprezenta o prezenţă românească fulminantă în cadrul celui mai mare festival islandez, desfăşurat în perioada 22 septembrie - 2 octombrie 2011.
Astfel, regizorului Adrian Sitaru i se va dedica un program special sub umbrela „emerging master", care va cuprinde atât cel mai recent lungmetraj premiat la Locarno, Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, cât şi filmul său de debut Pescuit sportiv. De asemenea, trei dintre cele mai apreciate scurtmetraje marca Sitaru: Colivia, Lord şi Valuri vor fi proiectate în cadrul acestei secţiuni, în prezenţa regizorului.
Programul Focus pe România se bucură de cele mai noi şi premiate producţii cinematografice de lungmetraj sau documentare: Visul lui Adalbert, regia: Gabriel Achim, Crulic, regia: Anca Damian, Loverboy, regia: Cătălin Mitulescu, Periferic, regia: Bogdan George Apetri, Marţi după Crăciun, regia: Radu Muntean, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, regia: Andrei Ujică şi The Shukar Collective Project, regia: Matei-Alexandru Mocanu.
Sâmbătă, 24 septembrie 2011, în cadrul festivalului va fi Ziua României, care va cuprinde atât proiecţii de filme, cât şi evenimente speciale, precum vernisajul expoziţiei „Portrete subiective", în prezenţa fotografului Alex Gâlmeanu sau concertul de balkan-electro susţinut de DJ Nico de Transilvania. Expoziţia de fotografie, ce va putea fi vizitată pe întreaga durată a festivalului, va avea loc la Nordic House şi va include 30 de portrete ale celor mai cunoscuţi regizori şi actori români.
Pe lângă acestea, în juriul competiţiei oficiale a fost invitat Tudor Giurgiu, preşedintele Festivalului de Film Transilvania, alături de nume importante ale cinematografiei mondiale.
Proiectul beneficiază de întregul sprijin al partenerilor locali şi va atrage vizibilitate importantă pentru cultura română. Secţiunea românească este una dintre cele mai ample organizate în cadrul unui festival de film ce se bucură de o largă apreciere internaţională. Aflat la a opta ediţie, festivalul primeşte în fiecare toamnă peste 25.000 de invitaţi, foarte mulţi din Marea Britanie, dar şi din ţările scandinave şi S.U.A.
Programul Focus pe Romania este organizat de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Festivalul de Film de la Reykjavik şi face parte dintr-o serie menită să promoveze filmul românesc contemporan în 2011, care a cuprins proiecte similare la Belfast, Dublin şi Londra.
Mai multe detalii vor fi disponibile în curând la www.icr-london.co.uk şi www.riff.is