Paul Celan, „Chei variabile” – concert literar/muzical la Festivalul „Warszawa Singera” 2021

Vă recomandăm un eveniment special legat de cultura română în cadrul celei de-a XVIII ediții a Festivalului Culturii Evreiești „Warszawa Singera” (Varșovia lui Singer), 21-29.08.2021:

26 august 2021, ora 17.30
Sinagoga
Nożyków, ul. Twarda 6, Varșovia

PAUL CELAN, „ZMIENNYMI KLUCZAMI” /„CHEI VARIABILE” – concert literar/muzical – citește: Robert Więckiewicz, muzica: Mikołaj Trzaska

Texte: Paul Celan, traduceri: scrisori – Małgorzata Łukasiewicz, versuri – Ryszard Krynicki, muzica: Mikołaj Trzaska
Interpretează: Robert Więckiewicz (interpretarea textelor), Mikołaj Trzaska (clarinet)

Robert Więckiewicz și Mikołaj Trzaska sunt două personalități artistice care nu mai au nevoie în Polonia de nici o prezentare.Pe scenă s-au întâlnit în urmă cu un an, în timpul festivităților prilejuite de celebrarea centenarului nașterii lui Paul Celan la Institutul pentru Cultură din Gdańsk. Poezia lui Celan i-a inspirat pe cei doi artiști să colaboreze, efectul fiind un spectacol de muzică și text, în care folosesc fragmente din lirica, scrisorile și eseistica lui Celan, citite de Więckiewicz și interpretate muzical de Trzaska. Este un proiect extrem de intim, care abordează creația puțin cunoscută a remarcabilul poet într-o ambianță magistral alcătuită.

Titlul concertului face trimitere la cartea „Zmiennymi kluczami”. Literatura a doświadczanie. W setną rocznicę urodzin Paula Celana („Chei variabile”. Literatura și experimentarea. La centenarul nașterii lui Paul Celan. Volumul reunește șase eseuri semnate de practicieni și cercetători ai literaturii din Germania, Polonia și Ucraina: Dietmar Albrecht, Iuri Andruhovici, Miłosława Borzyszkowska Szewczyk, Monika Gromala, Paweł Piszczatowski și Marek Wilczyński. Dezvăluie diverse căi, perspective și surse ale fascinației exercitate de creația poetului din Cernăuțiul bucovinean – teritoriu de graniță arhetipal european. Paul Celan (1920−1970), evreu născut în România, înrădăcinat în limba germană, este cunoscut în primul rând ca autorul Fugii morții, care încifrează Holocaustul prin limbajul poeziei. Considerat una dintre cele mai mari personalități ale liricii mondiale postbelice, Celan personifică exemplar structura multiculturală și caracterul supranațional ale poeziei postbelice de limbă germană. Pornind de la „fuga” recepțării, autorii fac un pas înainte: prezintă codificarea spațiului lui Celan și lectura lui individuală, precum și prietenia poetului – din categoria celor imposobile – cu Günter Grass.

Bilete: 50 PLN – de achiziționat de pe: www.ebilet.pl, www.teatr-zydowski.art.pl sau de la casa Teatrului Evreiesc, ul.Senatorska 35; locurile nu sunt numerotate, bărbații au obligația acoperirii capului.