Participare românească la „Noaptea Literaturii Europene” Tel Aviv, ediția 2024

ICR Tel Aviv se alătură inițiativei membrilor clusterului EUNIC Israel în proiectul „Noaptea Literaturii Europene” (European Literature Night) inițiat în 2022, care aduce în atenția publicului israelian pe unii dintre cei mai reprezentativi scriitori europeni, în cadrul unui maraton literar, joi, 12 septembrie 2024, ora 19.00, la Centrul Cultural Liebling Haus. Ediția curentă, curatoriată de Julia Fermento, directoarea artistică a Festivalului Internațional de Literatură de la Ierusalim, are ca subiect principal copilăria în literatură, reprezentat de scriitorii Filip și Matei Florian, cu un fragment din volumul „Băiuțeii”.

Filip Florian este născut la 16 mai 1968, în București. Între 1990 și 1999 este redactor la Cuvîntul, apoi corespondent al Radio Europa Liberă și Deutsche Welle. A publicat numeroase proze scurte în reviste, iar primul său roman, Degete mici(Polirom, 2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare și cu Premiul de excelență pentru debut în literatură al U.N.P.R.

Matei Florian este născut la 8 ianuarie 1979, în București. Debutează cu poezie în revista Cuvîntul, în 1997. Începînd cu 1998, este reporter și, ulterior, titular de rubrică la Dilema (Dilema Veche). A colaborat cu reportaje, cronică literară și teatru scurt la diferite publicații culturale și la radio. Romanul Băiuțeiireprezintă debutul editorial al autorului.

„Băiuțeii”este, potrivit autorilor, o carte despre copilărie şi inocenţa ei, despre prietenie şi fotbal, dar, mai ales, despre universul familiei, cu toate ritualurile, iubirile, aşteptările şi dezamăgirile lui (…) O literatură plină de farmec, în care peste oameni şi omuleţi (de la cei fantastici, precum Ştim şi Ştam, „locuitorii” borcanului de muştar, pînă la cei reali) pluteşte nostalgia, compensată de umor, de un sarcasm blajin şi de gustul dulce-amărui al unor poveşti ce trezesc în fiecare dintre noi dorinţa întoarcerii la propria copilărie.

Alături de ICR Tel Aviv, în cadrul acestui proiect participă Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Polonez și Centrul Ceh din Tel Aviv.