Joi, 20 ianuarie 2011, la Accademia di Romania din Roma va avea loc vernisajul expoziţiei Horia Bernea şi Cetatea Eternă. Manifestarea reprezintă un omagiu adus memoriei pictorului român Horia Bernea, de la dispariţia căruia s-au împlinit 10 ani.
Profund legat de „Cetatea Eternă", Horia Bernea a păstrat cu aceasta un raport fecund. În 1997 Accademia di Romania a găzduit o expoziţie personală a sa, urmată de un stagiu de creaţie în anul următor, când Galeria Spicchi dell'Est a expus ciclul său Pavimenti, legat direct de prezenţa sa la Roma. O altă mărturie a comuniunii dintre artistul Horia Bernea şi Roma este catalogul Roma caput mundi. Un ghid subiectiv al Cetăţii Eterne, realizat în perioada 1998-1999 la Roma împreună cu teologul şi antropologul Teodor Baconschi, actual şef al diplomaţiei româneşti.
Expoziţia de la Accademia di Romania reuneşte o serie de opere ale artistului rămase în colecţii publice şi private de pe teritoriul Italiei şi este completată de sugestive materiale fotografice şi de publicaţii, mărturie a activităţii sale impresionante şi a legăturii profunde cu Urbea. La deschidere vor participa o serie de personalităţi ale lumii culturale şi artistice care vor evoca figura artistului.
Proiectul este îngrijit de Ing. Stefan Ionescu şi este realizat în colaborare cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. În deschiderea expoziţiei va lua cuvântul doamna Anca Manolescu, cercetător în antropologie religioasă.
Inaugurarea va fi precedată de un concert de pian susţinut de Paul Coriolan Cartianu, cuprinzând lucrări din creaţia lui Enescu, Brahms, Constantinescu, Liszt, cu un intermezzo liric – poezii de Tudor Arghezi, Ion Pillat, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Ana Blandiana şi Marta Petreu, în lectura actriţei Adina Cartianu. Paul Coriolan Cartianu este student la Mozarteum University din Salzburg şi se bucură de recunoaştere internaţională în urma numeroaselor recitaluri susţinute în România, Statele Unite, Franţa şi Germania, precum şi a premiilor importante obţinute la concursuri internaţionale.
Horia Bernea despre Roma (extras din volumul Horia Bernea, Teodor Baconsky - Roma Caput Mundi. Un ghid subiectiv al Cetăţii Eterne sprijinit pe dialoguri, note, fotografii, articole şi desene, Bucureşti, Humanitas, 2000)
„Roma e, pentru mine, o extraordinară articulare vitală, care răspunde cald şi săritor oricărei întrebări şi nelinişti a sufletului meu. Fac, creştin fiind, această excesivă pledoarie pentru Roma dându-mi seama că, în fond, totul în jurul Mediteranei este unitar, mărturie perpetuată a Revelaţiei. Chiar dacă Iisus Hristos spune "Eu plec şi vine stăpînul lumii acesteia", Roma e garanţia speranţei concrete."
Expoziţia este deschisă până pe 10 februarie a.c.
Accademia di Romania