„Octuorul” lui George Enescu, în interpretarea Royal String Quartet și Cvartetului Śląski

Vă recomandăm concertul ENESCU/GLIÈRE, susținut în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Kwartesencja – vineri, 13 noiembrie, de la ora 20.00, la Teatrul Nowy din Varșovia. Programul concertului cuprinde două lucrări extraordinare, compuse în anul 1900: Octuorul (Octetul de coarde în Do major op. 7) scris de George Enescu și Octetul de coarde în Re major op. 5 al compozitorului rus, Reinhold Glière (Glier). Lucrările vor fi interpretate de două ansambluri poloneze remarcabile: Royal String Quartet și Cvartetul Śląski (Cvartetul Silesian).

Din cauza restricțiilor legate de pandemie, concertul va fi mutat în internet. Transmisia live de la Teatrul Nowy începe pe 13 noimebrie la ora 20.00 pe pagina Facebook a Festivalului Kwartesencja: https://www.facebook.com/kwartesencja/
Ea va fi accesibilă și pe pagina FB a Teatrului Nowy și în evenimentul creat: https://www.facebook.com/events/366024961411808/

Înainte de concertul din 13 noiembrie, vă invităm să urmăriți un material excelent despre lucrarea enesciană, care va (re)trezi cu siguranță apetitul cunoscătorilor și pasionaților pentru muzica lui Enescu. Compozitorul și muzicologul Dan Dediu, profesor dr. DHC al Universității Naționale de Muzică dinBucurești, ,,descifrează” Octuorul, pe care-l numește „o bornă a muzicii de cameră”,într-o scurtă prezentare din seria EnescuTube®, în cadrul proiectului „Enescu pe înțelesul tuturor”, derulat de Muzeul „George Enescu” din București.

Filmul poate fi vizionat aici! O ocazie extraordinară de a vedea cum arată manuscrisul enescian – greu de imaginat, vă asigurăm!


Festivalul Kwartesencja a fost creat de Royal String Quartet în anul 2004. Kwartesencja este astăzi unul dintre cele mai importante evenimente muzicale ale Varșoviei, pe parcursul căruia ansamblul readuce în memorie marile lucrări clasice ale muzicii de cameră, dar în primul rând demonstrează că muzica este arta interesantă, suprinzătoare, adesea neliniștitoare a sunetelor, care descrie extraordinar lumea contemporană.

Royal String Quartet a fost înființat la Academia de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varșovia în 1998. RSQ înseamnă peste 20 de ani de cântat împreună, 17 de albume apreciate de critica internațională, premiate cu două „Fryderyk” și șase nominalizări la acest premiu – cea mai importantă distincție muzicală din Polonia. Concerte pe toate continentele, un public fidel. RSQ este astăzi o marcă înregistrată, recunoscută în întreaga lume, remarcabilă pentru vitalitatea, ingeniozitatea artistică, înclinația pentru căutări și noi provocări. Precizia tehnică, claritatea formei muzicale și stilul impecabil sunt bazele pe care membrii Royal String Quartet și-au construit cariera.

Componența cvartetului:

Izabella Szałaj-Zimak –vioara I
Elwira Przybyłowska –vioara II
Paweł Czarny -violă
Michał Pepol - violoncel

Cvartetul Śląski a fost înființat în 1978. Ansamblul s-a perfecționat la cursuri de măiestrie susținute de muzicieni din cvartete precum LaSalle, Amadeus, Juiliard, Smetana sau Berg. Repertoriul Cvartetului Śląski însumează 400 de lucrări camerale, din care 300 de secol XX și XXI. Muzicienii silezieni au interpretat peste o sută de cvartete de coarde scrise de compozitori polonezi și străini, multe dintre acestea fiindu-le dedicate.

Componența actuală a Cvartetului Śląski este următoarea:
Szymon Krzeszowiec- vioara I

Arkadiusz Kubica - vioara II
Łukasz Syrnicki – violă
Piotr Janosik – violoncel