O călătorie între subiectiv și factual la [Ceci n’est pas une] Gallery din Berlin

Cuvintele au putere

„Sunt student la arhitectură, dar expoziția nu are legătură cu arhitectura, nu?”, întrebă unul dintre vizitatori. Într-adevăr, expoziția „Architectures of Healing” a Dianei Păun și a Oanei Maria Pop explorează puterea cuvântului, putearea sugestiei, puterea fact checking-ului și nu pe cea a arhitecturii propriu-zise. În cadrul expoziției recente de la Institutul Cultural Român din Berlin, cele două artiste și-au expus lucrările care explorează subiecte sensibile precum violența împotriva femeilor și dezinformarea. Într-un interviu captivant au împărtășit inspirația din spatele proiectelor lor, provocările întâmpinate și speranțele legate de impactul lor asupra publicului.

Dezinformare și Curățare

Diana a dezvăluit că interesul ei pentru dezinformare a luat naștere în 2020, iar în 2022, aplicând la rezidența Urban Nation, a avut șansa să exploreze acest subiect în profunzime. Pornind de la tema rezidenței, „Linguistic Expeditionˮ, proiectul Dianei se concentrează pe puterea cuvintelor și modul în care acestea pot fi folosite în manipulare. Ea a împărtășit că a fost crucial să evidențieze pericolul creat de știrile false și să încurajeze oamenii să fie mai atenți la informațiile pe care le consumă.

Printre provocările întâmpinate în procesul de expoziție, Diana a menționat dificultatea de a nu cădea pradă "găurii iepurelui" ("rabbit hole") a dezinformării, făcând aici referință la „Alice în Țara Minunilor”, în timp ce cerceta subiectul în profunzime. Cu toate acestea, ea încearcă să se distanțeze de cuvântul "educare", explicând că arta are un potențial informativ.

Ea s-a folosit atât de elemente vizuale, precum poze și sculpturi, cât și de elemente auditive, precum un monitor pe care se putea recunoaște titlul proiectului său („Nothing is true, everything is false, nothing is false, everything is true”) acompaniat de un trombon. La închiderea expoziției, doi oaspeți, ascultând intrigați pe rând melodia, au ajuns la concluzia: „e ca și cum nu ar ști să cânte! Dar totuși pare că știe, cineva care nu a mai cântat, nu ar putea scoate sunetele acestea.”

„E foarte important să știm cum să curățăm informația”, adaugă Diana. Acest fapt a fost exemplificat în expoziție. În unul din colțurile galeriei se putea observa un fel de laborator de fotografie. Foi de mărime A4 atârnau de sfori arătând poze "curățate": nu prin Photoshop, ci cu clor.

Artefacte ale Sensibilizării Sociale

Oana a creat asemenea Dianei lucrările din expoziție în cadrul unei rezidențe artistice la Urban Nation și fundația Berliner Leben, cu o temă concentrată pe limbaj și explorarea sa artistică. Ea a subliniat că proiectul său, numit „Passive/ Activeˮ, se concentrează pe documentarea cazurilor de abuz asupra femeilor și utilizarea limbajului mediatic în acest context.

Oana consideră că mass-media joacă un rol semnificativ în amplificarea stereotipurilor și prejudecăților față de femei, iar lucrările ei vor să atragă atenția publicului asupra acestei realități. În ciuda provocărilor întâmpinate în procesul de lucru, precum dificultățile legate de cunoașterea limbii germane și dilemele etice legate de utilizarea cazurilor de abuz în creațiile sale artistice, Oana crede ferm că arta poate fi o platformă eficientă pentru sensibilizare și schimbare socială.

Același oaspete al expoziției care constatase că exponatele nu sunt strict legate de arhitectură, a povestit, ce îi evocă vizita în galerie. A împărtășit experiențele lui în calitate de șofer de autobuz, subliniind potențialul informativ și evocator al artei.

Un Apel la Acțiune

Atât Diana, cât și Oana, speră că proiectele lor să fie un catalizator pentru dialog și acțiune. Ele doresc să încurajeze publicul să fie mai informat și să fie conștient de impactul cuvintelor și imaginilor pe care le consumă. Prin arta lor ele speră să contribuie la schimbarea mentalităților și să promoveze un viitor în care violența împotriva femeilor și dezinformarea să fie mai puțin prevalente.

Astfel, proiectele lor nu sunt doar simple prezentări artistice, ci și apeluri la acțiune și schimbare, reprezentând o voce puternică în lupta împotriva problemelor sociale contemporane.

„Architectures of Healing | Duo-Show: Diana Păun & Oana Maria Popˮ a fost deschisă la Galeria [Ceci n’est pas une] Gallery – spațiul de artă al RKI Berlin (Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin) în perioada 7 decembrie 2023 - 15 martie 2024. Proiectul expozițional reprezintă prima cooperare a ICR Berlin cu Fundația Berliner Leben și rezidența artistică Fresh A.I.R. Cele două artiste au fost bursiere ale ediției Fresh A.I.R. #8 (2023).

Articol de Alexandra Enciu


Alexandra Enciu a terminat Colegiul German „Goethe” din București și studiază antropologie socială și culturală și știința comunicării la Freie Universität din Berlin. Urmează o carieră în jurnalism și realizează practică la mai multe redacții din Germania.