- 29 April 2020
- Etichete Icr New york Diplomatie Leon feraru Conferinta Online
Una dintre transformările radicale impuse
de pandemie este și accelerarea tranziției spre diplomație culturală digitală, care va deveni, din ce în ce mai mult, chiar și
după revenirea la normalitate, una dintre formulele predilecte și permanente de
promovare națională.
La fel ca întregul sector cultural de oriunde, și activitatea ICR New York s-a mutat exclusiv în mediul virtual sub forma unei serii de programe permanente, care transpun atât demersuri realizate înainte în spațiul fizic dar și inițiative noi, create ca răspuns la provocările momentului. În centrul acestei intense acțiuni online, derulată prin intermediul mai multor platforme, instrumente și canale neomediatice, se află o suită diversă de conținuturi originale și exclusive, care pun în evidență diferite ipostaze ale creativității și culturii românești și urmăresc să stimuleze dialogul cultural româno-american. Până acum, în cadrul acestui amplu program de diplomație culturală digitală, Institutul Cultural Român din New York a creat și a lansat următoarele instrumente online:
· Programul “Leon Feraru Conferences Online”, versiunea digitală a programului permanent omonim, care urmărește să pună în evidență contribuțiile românești la cercetarea fenomenului american și a relațiilor româno-americane, precum și să creeze un spațiu al dialogului transatlantic. Până acum, au avut loc două dialoguri, cu universitarul și scriitorul Radu Vancu, președintele PEN România – despre pro- și anti-americanism în cultura română și cu profesorul și istoricul Dennis Deletant – despre acțiunea Securității în Statele Unite în timpul Războiului Rece.
· Programul “Enescu Soirees Online” reluarea în spațiul virtual a programului permanent omonim Enescu Soirees of New York, care a oferit până acum două recitaluri în exclusivitate, susținute de pianistul româno-britanic Daniel Ropotă și pianistul și compozitorul româno-canadian Teo Milea.
· Blogul ICR New York găzduiește conținuturi originale, în limba engleză, prezentând istoria relațiilor culturale româno-americane, istoria relațiilor diplomatice româno-americane, precum și diferite obiective culturale și personalități culturale, istorice, medicale
· și științifice.
· Seria “Arts Fight Fear”, care cuprinde în principal tururi de expoziţii virtuale ale unor muzee din România, dar și al unor instituții de cultură americane.
· Seria “Poetry Cure”, care promovează poezia românească ca remediu împotriva neajunsurilor provocate de pandemie.
· Seria de istorie diplomatică româno-americană, care cuprinde preluarea, într-o formă adaptată și în limba engleză, a postărilor realizate de Arhivele Diplomatice ale MAE, cu ocazia a 140 de ani de relații diplomatice româno-americane.
· Seria “Throwback Thursday”, bazată pe înregistrări ale unor evenimente ale ICR New York din ultimul an și jumătate, readuce în memorie câteva dintre proiectele cele mai reușite.
· Newsletter-ul săptămânal, cu peste 3000 de destinatari. Newsletter-ul este trimis săptămânal unui public format în majoritate din americani și reia cele mai de impact conținuturi originale vehiculate în săptămâna precedentă: articole de blog, dialoguri, concerte online, expoziții online etc. În plus, sunt anunțate proiectele ulterioare. În următoarele săptămâni vor fi dezvoltate noi programe online, care, tot prin conținuturi originale și exclusive, vor întregi imaginea virtuală a culturii și creativității românești.