ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
9-19 iulie / Expoziție de pictură „Răpirea Europei“ a artistului plastic Ioan Sbârciu, în Sala de expoziții de la sediul Accademia di Romania din Roma. La vernisaj au vorbit prof. Ioan Sbârciu și prof. Aurel Codoban.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BEIJING
14 iulie / Inaugurarea Institutului Cultural Român de la Beijing și vernisajul expoziției de gravură „Tradiție și modernitate“ a artistului Mircia Dumitrescu și al expoziției de tapiserie a artistei Anna Maria Orban
17 iulie / Vizita Tinerilor Ambasadori Culturali la sediul Institutului Cultural Român de la Beijing.
23 iulie – 10 august / Turneul Teatrului Țăndărică în China, cu 10 reprezentații ale spectacolului Muzicanții din Bremen realizat de Attila Vizauer, în orașele Beijing, Tianjin, Jinan și Chengdu.
24 iulie – 9 august / Expoziția „Călătoria lui Țăndărică“, la sediul Institutului Cultural Român de la Beijing, ca parte a turneului de teatru bucureștean de animație „Țăndărică în China“, organizat în perioada 25 iulie – 9 august, rezultat al parteneriatului cu Teatrul Național pentru Copii din China.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN
10-14 iulie / Participarea formației Nightlosers la Festivalul Zelt Musik Festival 2015 din Freiburg, prin susținerea mai multor concerte.
13 iulie / Participarea regizorului de teatru și dramaturgului Gianina Cărbunariu la evenimentul de prezentare a proiectului „Human Trafficking/Menschenhandel“ organizat la Freiburg de Theater Freiburg și de Teatrul Mic din București.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES
8-22 iulie / Expoziția „Românii și Marele Război“ la Palatul Provincial din Bruges, organizată de Institutul Cultural Român de la Bruxelles și de Ambasada României în Regatului Belgiei, în colaborare cu Palatul Provincial din Bruges și Departamentul de Relații Externe al Provinciei Flandra.
8-iulie / Week-end cultural românesc în capitala culturală europeană Mons 2015, organizat de Institutul Cultural Român de la Bruxelles și de Ambasada României în Regatului Belgiei, în colaborare cu Fundația „Mons 2015“, cu ansamblul asociativ și de gestiune patrimonială „Maison Folie“ și cu Bistrot Folie.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA
13 iulie / Proiecţia filmului O poveste de dragoste, Lindenfeld, r.: Radu Gabrea în cadrul „Clubului de film ICR Budapesta“, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.
27 iulie / Proiecţia filmului Sunt o babă comunistă, r.: Stere Gulea în cadrul „Clubului de film ICR Budapesta“, la sediul Institutul Cultural Român de la Budapesta.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
5 iulie / Recitalul poetic Dor de Eminescu susținut de actorul Nicolae Jelescu în cadrul celei de-a XXIX-a ediții a Festivalului de Muzică și Poezie ,,Eminesciana“, organizat în Poiana Eminescu din pădurea Scoreni de lângă raionul Strășeni.
17 iulie – 15 august / Serie de concerte de vară susținute de Chişinău Youth Orchestra. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău a susţinut, pentru al treilea an consecutiv, proiectul „Chişinău Youth Orchestra“, realizat de Asociaţia Cultural Corală.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL
27-30 iulie / Concerte de muzică tradițională și populară românească într-un aranjament inedit pentru două chitare, organizate cu prilejul Zilei Imnului Național al României, la Ankara și Istanbul.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA
4-18 iulie / Participare românească la cea de-a XXXII-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru de la Almada, prin prezentarea a două spectacole în interpretarea actorilor de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.
12 iulie / Participare românească la proiectul „Comer Lisboa“ organizat în Lisabona. Parte a unei suite de evenimente plasate sub titlul generic „Urbanofagia: Comer a Cidade“ (iniţiativă a artistei şi arhitectei spaniole Alicia Ríos), manifestarea lisaboneză a constat în confecţionarea machetei oraşului-gazdă, utilizând drept materie primă feluri de mâncare tradiţională specifice comunităţilor străine rezidente.
29 iulie – 4 septembrie / Expoziția de pictură „Madeira – Insula eternei primăveri“ organizată la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona, cu lucrări de artă contemporană românească semnate de Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu, Ruxandra Grigorescu, Dorin Coltofean, Teodora Coltofean, Florin Ciubotaru, Sorin Iosub şi Elisabeth Ochsenfeld.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA
1 iulie / Lansarea volumului A Journey to Britannia: From the Heart of Rome to Hadrian’s Wall, AD 130 de Bronwen Riley, la sediul Institutul Cultural Român de la Londra. La eveniment au participat autoarea, editorul Richard Milbank și Tim Richardson, istoric și critic peisagist, membru în comisia consultativă a National Trust.
24-31 iulie / Proiect de mobilitate constând în deplasarea curatoarei Sophie Williamson de la Camden Arts Centre la București, în vederea vizitării studioului artistei Geta Brătescu și a selectării lucrărilor care urmează să fie expuse la Londra.
31 iulie / Concert susținut de pianista Rebeca Omordia la St Martin-in-the-Fields. Programul recitalului a cuprins lucrări de Serghei Rahmaninov, Maurice Ravel, John Ireland și Paul Constantinescu.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID
1-26 iulie / „Povestea unei personalităţi din România“/„La historia de una personalidad rumana“, concurs de eseuri în limba spaniolă (ediția a III-a).
2-3 iulie / Grupul „Imago Mundi“ la ediţia a LXIV-a a Festivalului Internaţional de Muzică Polifonică şi Dans din Granada. Grupul a prezentat două concerte dedicate lui George Enescu, sub denumirea „Isvor. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban“.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK
15-31 iulie / Expoziția de albume de artă aflate în biblioteca institutului, „XX – XXI: Artele vizuale din România la răscruce de secole“, organizată la sediul Institutului Cultural Român de la New York.
22-25 iulie / Spectacolul Blackwhite. The Adventures of Harap-Alb, la Old Stone House, în Washington Park din Brooklyn, New York. Spectacolul a fost jucat în limba engleză de 15 copii americani, a durat o oră şi a fost regizat de Adrian Bulboacă.
25 iulie / Participarea filmului documentar Stream of Love, r.: Ágnes Sós, în cadrul Rural Route Film Festival, la The Museum of the Moving Image.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS
22 iulie – 12 august / Expoziţia de fotografie „Identities“ de Luiza Boldeanu şi Tina Obreja, organizată în Sala de expoziţii a Institutului Cultural Român de la Paris. La vernisaj au participat cele două artiste, care au avut astfel prilejul de a-și prezenta viziunea artistică publicului prezent, precum şi de a răspunde întrebărilor publicului.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PRAGA
3–11 iulie / Prezenţa românească la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary aflat, anul acesta, la ediţia jubiliară. România a fost reprezentată de filmele: Aferim!, r.: Radu Jude, Box, r.: Florin Şerban, Muntele magic, r.: Anca Damian, Un etaj mai jos, r.: Radu Muntean, Comoara, r.: Corneliu Porumboiu, Colecția de arome, r.: Igor Cobileanski, Lumea e a mea, r.: Nicolae Constantin Tănase.
11-15 iulie / Participarea Gabrielei Georgescu la Seminarul de Boemistică desfăşurat la Brno – Stará Říše – Lipnice nad Sázavou – Dobříš, la care au fost invitaţi câştigătorii concursului de traductologie „Susanne Roth“, a cărui primă ediţie a fost organizată, anul acesta, de către Centrul Ceh şi Secţia literară a Institutului de Artă şi Teatru
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM
23-26 iulie / Participarea pianistului Eduard Stan la festivalurile Munkedal și Julita.
30 iulie – 1 august / Participare românească la Festivalul de muzică electronică de la Norberg prin prezența dj-ului român Cosmin TRG (Cosmin Nicolae), care a susţinut un dj-set de 3 ore.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV
1 iulie – 25 septembrie / Expoziția „אבא, Tata, Papa – A Tribute“ a artistei Anat Manor la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv. Proiectul a cuprins picturi, desene și asamblaje realizate de Anat Manor în memoria tatălui ei, care a trăit în Israel de la vârsta de 17 ani, din 1948.
9-12 iulie / Participarea proiectului cinematografic românesc Never let it go, r.: Paul Negoescu, în cadrul programului „Jerusalem International Film Lab“. Etapa finală a programului internaţional, organizat de Şcoala de Cinematografie şi Televiziune „Sam Spiegel“ a avut loc la Centrul „Mishkenot Sha’ananim“ şi la St. Andrew’s Scottish Church din Ierusalim.
28 iulie – 3 august / Participarea regizorului Alexander Hausvater la Master Class-ul Internaţional de Arte Vocale organizat de Primăria din Ierusalim la Centrul Municipal de Muzică „Louis şi Tillie Alpert“ și la Centrul Gerard Bechar din Ierusalim.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA
26-30 iulie / Participarea regizorului Cristi Iftime la atelierele „Studio Nowe Horyzonty“ din cadrul Festivalului Internaţional de Film „Nowe Horyzonty“ de la Wrocław. Aflat la cea de-a XV-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty“ este cotat ca cel mai bun eveniment cinematografic polonez cu participare internaţională.
INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA
2–4 iulie / Spectacolul Occident Express după volumul omonim de Matei Vișniec, pus în scenă de compania teatrală Kataplixi Teatro la San Pietro in Vincoli din Torino.
2-5 iulie / Participarea scriitoarei Ana Blandiana la cea de a XII-a ediţie a Festivalului Literar al Sardiniei de la Gavoi.
3-24 iulie / Expoziţia ,,Umbra coaselor şi steaua polară“ de Daniela Nenciulescu, organizată în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Au fost prezentate publicului patru sculpturi de mari dimensiuni din oţel şi o secvenţă de lucrări de grafică purtând titlul ,,Buna Vestire“.
22-26 iulie / Participare românească la cea de-a treia ediție a Festivalului Lo Spirito della Musica di Venezia, dedicat în special muzicii baroce, prin prezența sopranei Rodica Vică.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA
3 iulie / Tur cultural „O plimbare pe Argentinierstrasse – identificarea artei şi a culturii“ („Grätzelspaziergang Argentinierstrasse – Kunst und Kultur entdecken“), coordonat de Administraţia cartierului Obere Wieden.
4 iulie / Festival românesc în Augartenpark, Graz. Evenimentul a cuprins ateliere de creaţie şi concursuri dedicate copiilor, dansuri populare româneşti susţinute de Asociaţia „Dor Călător Graz“, concerte cu muzică din repertoriul românesc şi internaţional
9 iulie – 15 septembrie / Expoziţia de artă contemporană „Megatron“ semnată de artiştii Adrian Dan (curator), Răzvan Boar şi Nona Inescu la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena, la vernisajul căreia au fost prezenți cei trei artiști.
11 iulie – 23 august / Prezenţe româneşti la festivalul internaţional de film de scurtmetraj în aer liber dotdotdot de la Viena. În data de 17 iulie, în grădina Palatului Schönborn din Viena, festivalul a dedicat un tribut echipei de creaţie formate din regizorul Radu Jude şi scenaristul Florin Lăzărescu.
19 iulie / Tur ghidat „Enescu şi Viena“ în capitala Austriei. În contextul comemorării a 60 de ani de la moartea lui George Enescu (19 august 1881 – 4 mai 1955), Institutul Cultural Român de la Viena a organizat un tur ghidat prin câteva locuri legate de biografia compozitorului George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.
21 iulie / Proiecţia specială a unor reportaje din seria TV KulTOUR mit Holender. Evenimentul de la sediul ICR Viena i-a fost dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.
29 iulie / Proiecţia seriei de documentare Valori ale patrimoniului românesc la Cinemateca Institutului Cultural Român de la Viena.
31 iulie / Spectacol-lectură Insula (Die Insel) de Gellu Naum la Teatrul Pygmalion din Viena. În regia lui Tino Geirun, spectacolul a avut următoarea distribuţie: Ingeborg Mammerler, Julia Prock-Schauer, Viktoria Deixler, Philipp Kaplan, David Igniatovic şi Paul Gruber.