Institutul Cultural Român a deschis oficial reprezentanța sa de la Tokyo

Ieri, 26 noiembrie 2024, a avut loc inaugurarea oficială a reprezentanței Institutului Cultural Român la Tokyo în prezențapreședintelui ICR, Liviu Jicman, care deține și funcția de președinte al EUNIC (European Union National Institutes for Culture), aE.S. Ovidiu Raețchi, ambasadorul României în Japonia și a doamnei Ștefana Mărmureanu, referent coordonator al ICR Tokyo.

Acest demers reflectă angajamentul ICR de a susține și promova cultura românească în întreaga lume, prin programe și proiecte care aduc împreună oameni, idei și valori.

În colaborare cu Ambasada României în Japonia, Primăria orașului Musashino și Societatea Japonia-România, a fost vernisată o expoziție de fotografii din colecția artistului japonez Kosey Miya. Lucrările surprind frumusețea regiunii Maramureș, autenticitatea vieții și tradițiile maramureșenilor. Audiența prezentă la eveniment a fost captivată de interpretarea artistei japoneze FumikoSakura, care a impresionat publicul cu sunetele delicate ale naiului, fiind acompaniată la pian de talentata Eiko Tsukuda.

Cu această ocazie, ICR a donat bibliotecii orașului Kumagaya (Prefectura Saitama) cărți despre România, autori și artiști români, publicate de Editura ICR.

Noua reprezentanță ICR Tokyo își propune să întărească sinergia dintre cele două culturi prin proiecte inovatoare și colaborări artistice.

În perioada 27-28 noiembrie, cu sprijinul Ambasadei României, vor avea loc întâlniri oficiale între președintele ICR Liviu Jicman și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe (MOFA) și Ministerului Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei (MEXT) din Japonia. Aceste întrevederi sunt esențiale pentru integrarea reprezentanței ICR Tokyo în circuitul cultural japonez și pentru dezvoltarea unor colaborări bilaterale de amploare.

Deschiderea reprezentanței ICR la Tokyo reflectă angajamentul Institutului Cultural Român de a promova cultura română și creatorii contemporani pe scena internațională. ICR Tokyo va acționa ca un catalizator al dialogului intercultural, promovând valori universale și contribuind la crearea unor punți de comunicare durabile între cele două țări.