Începe cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj ŻUBROFFKA!

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj ŻUBROFFKA de la Białystok a fost planificată inițial pentru luna decembrie 2020, dar pandemia care a pus stăpânire pe tot globul, totodată nevoia organizării manifestării ca un loc real de întâlnire a creatorilor și spectatorilor au determinat amânarea festivalului pentru 2021. Pentru prima dată, ŻUBROFFKA va avea loc la începutul verii (9-13 iunie) și, pentru a ajunge la un public cât mai larg – în formulă hibridă. Spectatorii vor putea alege să urmărească proiecțiile în săli dedicate (Cinematograful Forum, Clubul Fama, diverse spații partenere din oraș și din regiunea Podlasie), în versiune online pe platforma Asociației Cinematografelor de Artă MOJEeKINO.PL (https://mojeekino.pl) sau în aer liber. Toate, desigur, cu respectarea principiilor de siguranță aflate în vigoare.

Pentru Grand Prix și premiile din concursurile poloneze (Fabuła.pl, Animacja.pl, Dokument.pl), internaționale (Okno na Wschód / Eastword Window, Cały ten Świat / Whole Wide World) și cu formulă deschisă pentru toți creatorii (Kids, Music video și Na skraju / On the Edge – filme experimentale și video art) se vor întrece 126 de filme selectate din cele 3500 înscrise. De asemenea, vor fi premiate cele mai bune producții din categoriile: Animație, Documentar, Ficțiune, Imagine și Muzică.

Două filme românești au fost selectate în cel mai disputat concurs internațional al Festivalului, Okno na Wschód / Eastword Window: „Amar” (Kaïmós/Sorrow), regia Sarra Tsorakidis, și „Trofeul tinereții” (The Trophy of Youth), regia Răzvan Oprescu.

AMAR / KAÏMÓS / SORROW (România 2020, 28′)
regia și scenariul: Sarra Tsorakidis
imaginea: Radu Voinea
în distribuție: Maria Popistașu, Victoria Cociaș, Adrian Ciglenean, Toto Dumitrescu, Simona Popescu, Mădălina Stoica

Eli, în vârstă de patruzeci de ani, se întoarce în țară pentru a-și lua rămas bun de la mama decedată. Înconjurată de familie, se simte totuși mai singură ca niciodată, iar sentimentul vinovăției dat de lunga absență o face să dorească să se întoarcă în timp și să fie din nou adolescentă. Timpul curge însă numai înainte, iar realitatea face ca mama ei să nu o mai dojenească cu tandrețe niciodată, orice ar face.

TROFEUL TINEREȚII / THE TROPHY OF YOUTH (România 2019, 16′)
un film de: Razvan Oprescu
cu: Vlad Ghinea
producător: Alin Boeru

Amintirea copilăriei, urmând pașii bunicilor prin vechile băi balneoclimaterice, declanșează nostalgia unor momente uitate pentru un nepot în căutarea propriei identități ca adult.

Ambele filme vor fi prezentate în Grupajul 1 al Concursului Okno na Wschód:

11 iunie, ora 18.30-20.30, Klub Fama, Białystok (ul. Legionowa 5)
12 iunie, ora 15.45-17.45, Kino Forum, Białystok
(ul. Legionowa 5)

În versiunea online, toate grupajele de concurs vor fi accesibile pe platforma MOJEeKINO.pl (www.mojeekino.pl) în perioada 9 iunie (de la ora 9.00) – 12 iunie 2021 (până la ora 23.00).

O altă prezență românească la Festival va fi cea a criticului de film, Alin Ludu Dumbravă, membru în juriul internațional al jurnaliștilor.

Juriul jurnaliștilor străini va acorda premiul pentru cel mai bun film polonez în concursurile Fabuła.pl, Dokument.pl lub Animacja.pl (ficțiune, documentar, animație).

Festivalul Internațional al Filmelor de Scurtmetraj ŻUBROFFKA construiește de cincisprezece ani un pod cultural între Est și Vest, Sud și Nord. Datorită lui, la Białystok și în regiunea Podlasie se concentrează energia creatoare din întreaga lume. Evoluând de la o manifestare camerală la cel mai mare eveniment de film al NE Poloniei, festivalul este o manifestare deschisă, fără granițe, care respectă diferențele și diversitatea, este un loc al întâlnirii creatorilor deschiși, cu simțul umorului, care apreciază natura și creațiile ei.

ŻUBROFFKA nu este numai o prezentare a celor mai noi realizări ale creatorilor de scurtmetraje. Idea Festivalului este abordarea complexă a artei cinematografice, de aceea în program se regăsesc întotdeauna ateliere pentru copii și adulți, mic dejunuri internaționale de film, dezbateri, expoziții, ba chiar și sesiuni de terapie cinematografică. De dimineață până la orele târzii ale serii, în diverse spații din Białystok și regiunea Podlasie sunt prezentate filme de scurtmetraj din întreaga lume, în schimb nopțile de Festival abundă în concerte de muzică electronică și de club.

Organizatorul Festivalului este Centrul pentru Cultură din Białystok.
Institutul Cultural Român de la Varșovia, partener va sprijini prezența creatorilor români la Festival.