- 21 March 2025 - 21 February 2025
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman Festivalul One World Romania
Dialogul este în prim-plan la cea de-a 18-a ediție One World Romania, care îndeamnă la comunicare și înțelegere într-o perioadă tot mai dominată de polarizare. Șase filme documentare care încearcă să ajungă la rădăcina a ceea ce ne dezbină cu adevărat vor fi prezentate în secțiunea principală a ediției, „Dialoguri”. În plus, în încercarea de a propune un format diferit de festival, OWR oferă anul acesta și o platformă necesară pentru dezbateri extinse în jurul unor subiecte arzătoare, de la inegalități sociale la extremismul în creștere, în cadrul secțiunii „Dialoguri extinse”.
Titlurile din secțiunea „Dialoguri” invită publicul să intre în contact cu perspective mai puțin familiare, care provoacă și promit să extindă empatia critică.
Pornind de la mai multe subiecte urgente, OWR propune anul acesta și o serie de proiecții urmate de dezbateri extinse în dialog cu acestea, care vor avea loc în prezența unor invitați speciali în fiecare seară, de luni până vineri, la Cinema Muzeul Țăranului. În ziua de luni, 7 aprilie, perspectiva filmului „Blocada” („The Blockade”, r. Igor Bezinović) asupra protestelor studențești din Croația anului 2009 va oferi un punct important de pornire pentru a discuta pe larg protestele studențești care zguduie Serbia în acest moment.
Ziua de marți, 8 aprilie, este rezervată regizorilor selectați în programul „Emerging Voices” și unei discuții despre cum poți crește ca documentarist interesat de drepturile omului într-o industrie tot mai precară, pentru ca miercuri să luăm parte la o lecție vitală de istorie: Fascismul Vintage. După ce cuvântul „legionar” a devenit unul dintre cele mai căutate în mediul online la finele anului trecut, OWR prezintă, alături de Arhiva Națională de Film, mai multe jurnale de actualități despre Mișcarea Legionară și crime de război, realizate în perioada 1940-1945.
Ce începe ca o documentare a luptei unor localnici de a reclama nereguli în exploatarea forestieră din România, se transformă, treptat, într-o confruntare directă cu absurdul și violența în „După cioate” (r. Mihai Gavril Dragolea și Radu Mocanu), care va fi proiectat joi, 10 aprilie. Printr-o abordare personală și o implicare directă în subiect, documentarul surprinde prețul pe care îl plătesc cei care încearcă să apere natura într-un sistem ostil.
Selecția este încheiată vineri, 11 aprilie, de două documentare din anii ’70 care subliniază necesitatea unei Palestine libere și democratice: „Rezistență, de ce?” („Resistance, Why?”, r. Christian Ghazi) și „Dialog arabo-israelian” („Arab-Israeli Dialogue”, r. Lionel Rogosin). În afară de proiecția despre Palestina, care va avea loc de la ora 18.00, toate celelalte proiecții din secțiunea „Dialoguri extinse” vor începe de la ora 19.00.
Parteneriatul între ICR și Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World România are o lungă tradiție, iar anul acesta evenimentul găzduiește pentru prima dată o ediție a proiectului „Let's Talk About...Film”, duminică, 6 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului Român, proiect inițiat de ICR în 2024, care continuă demersul de promovare a cinematografiei românești contemporane și propune un concept original de înțelegere a filmelor prin invitarea unor personalități culturale pasionate de cea de-a șaptea artă, fără a fi implicate în mod direct în domeniul cinematografic.
În București, Festivalul se va desfășura în perioada 4-13 aprilie 2025, la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Cinema Union. Ulterior, o bună parte din titlurile prezentate vor fi disponibile și pentru streaming online, de pe teritoriul întregii țări, între 14 și 30 aprilie.
ORGANIZATOR: Asociația One World Romania
PARTENERI INSTITUȚIONALI: Administrația Fondului Cultural Național, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Konrad-Adenauer-Stiftung e. V. – Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, Institutul Cultural Român, Centrul Ceh București, Ambasada Republicii Cehe în București, Goethe-Institut București, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ambasada Belgiei în România, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Institutul Polonez București, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors’ Fund, Ambasada Irlandei în România, Institutul Italian de Cultură din București, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Ambasada Suediei în România, EUNIC România, Balkan Documentary Center, KineDok
PARTENERI CORPORATE: Kaufland România, Valvis Group, Groupama, BMW Romania, BlackCab
SPAȚII PARTENERE: Muzeul Național al Țăranului Român – Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Francez din București – Cinema Elvire Popesco, Arhiva Națională de Filme – Cinema Union, Centrul Ceh București, Konrad-Adenauer-Stiftung e. V. – Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est