Forumul Patrimoniului Europei Centrale, a V-a ediție

Forumul Patrimoniului Europei Centrale, a V-a ediție

19-20.09.2019, Cracovia, Centrul Internațional pentru Cultură (RynekGłówny 25)

Forumul Patrimoniului Europei Centrale este o conferință internațională organizată odată la doi ani de Centrul Internațional pentru Cultură de la Cracovia (MCK), la care specialiști din regiunea Europei Centrale, dar și cercetători și experți din întreaga lume, preocupați de problematica central-europeană, discută pe tema patrimoniului cultural. Temele edițiilor anterioare au fost următoarele: patrimoniul și Europa Centrală (2011), granițele patrimoniului (2013), orașul (2015), societatea (2017). Conferința reprezintă vocea Europei Centrale în sfera filosofiei, administrației, protejării, în domeniile economic, social și politic ale patrimoniului. Forumul este organizat sub auspiciile Grupului de Lucru pe Probleme de Patrimoniu Cultural din țările V4, în componența căruia intră: Ministerul Culturii din Republica Cehă, Cancelaria Primului Ministru al Ungariei, Consiliul Protejării Monumentelor din Republica Slovacă (Bratislava) și Centrul Internațional pentru Cultură de la Cracovia. Partenerul celei de-a cincea ediții a Forumului este Consiliul Local pentru Spațiul Verde din Cracovia.

La cele două zile de dezbateri vor participa peste 70 de cercetători din 15 țări, care activează în divrerse discipline – antropologie, arhitectură, ecologie, economie, istorie, literatură, politică, sociologie, artă sau administrație. Prelegerile plenare vor fi susținute, printre alții, de prof. Marie-Therese Albert, fosta șefă a Catedrei UNESCO la Universitatea Tehnică Brandenburg din Cottbus, Piotr Kempf, directorul Consiliului Local pentru Spațiul Verde din Cracovia, Adam Izdebski și Rafał Szmytka, creatorii vestitei Ecobiografii a Cracoviei.

Printre participanții la sesiunile de lucru se vor număra doi invitați din România: d-nul Jakab Albert Zsolt, cercetător științific la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca, și d-nul Vajda András, lector la Universitatea Sapientia, Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș, Catedra de Științe Sociale Aplicate.

Participanții la conferință vor audia peste 60 de referate pe teme precum formarea relației între patrimoniul cultural și natură în Cracovia contemporană, inițiativele de protejare a mediului, care le permit orașelor să facă față presiunii turistice actuale, noi provocări reciproce ale economiei tradiționale și mediului natural, protecția pădurilor cu ajutorul noilor tehnici de teledetecție, influența râurilor asupra dezvoltării orașelor, ca element de legătură între patrimoniul lor natural și cultural.

Limba conferinței va fi engleza (fără traducere). Detalii și programul conferinței pot fi accesate aici: http://mck.krakow.pl/images/upload/konferencje/5_forum_dziedzictwa/Programme.pdf


Invitații din România vor lua parte la următoarele sesiuni:


20 septembrie, ora 9.45-10.05

Sesiunea (ECO)MUSEUMS

Moderator: Rafał Zapłata

Sala „Pod Kruki”, parter

Vajda András - The Role of Local Museums in the Construction and Consumption of Cultural Heritage in Romania


20 septembrie, ora 14.45 –15.05

Sesiunea MEMORY, IDENTITY AND SPACE

Moderator: Michał Wiśniewski

Sala „Pod Kruki”, parter

Jakab Albert Zsolt - Memory and Heritage in Rural Contexts: Narratives and Politics of Memory in Transylvania (Romania)