Fanfara din Lăpuşnicul Mare în continuarea “ANULUI ROMÂNIEI” la Muzeul Naţional de Etnografie din Va

„Anul României" la Muzeul Naţional de Etnografie al Poloniei este un proiect de colaborare între Institutul Cultural Român din Varşovia şi Muzeul Naţional de Etnografie din Varşovia, realizat cu sprijinul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, Muzeului Banatului din Timişoara şi al Muzeului de Etnografie din Braşov. Proiectul îşi propune să pună în evidenţă dimensiunea tradiţională a culturii române prin evenimente instructive, interesante şi autentice, menite să zdruncine anumite prejudecăţi ale polonezilor cu privire la România - adeseori văzută doar ca o ţară exotică prin ruralitatea sa pitorească, în care te poţi delecta cu un folclor de vitrină -, şi să nu perpetueze ipostaze pervertite sau comercializate.

„Anul României" a debutat cu un concert al Fanfarei din Vorona (Botoşani) la Varşovia, urmat a doua zi de un concert în aer liber în centrul Oraşului Evreiesc din Cracovia. În 27 iunie, a concertat în Polonia, ca parte a aceluiaşi program al ICR Varşovia, un alt ansamblu desoperit şi promovat în cadrul Programului „Ethnophonie" al Muzeului Ţăranului Român, Fanfara din Lăpuşnicul Mare (Caraş-Severin).
A doua zi, în 28 iunie, Fanfara din Lăpuşnicul Mare a susţinut un concert în pitorescul castel renascentist din Krasiczyn, în sud-estul Poloniei, nu departe de Przemyszł, ca invitat special la Festivalul Internaţional "Galiţia", un eveniment de mare anvergură la care România a fost invitată de onoare în 2007 şi unde cultura română, tradiţională sau cultă, este reprezentată regulat de câţiva ani .

Formată din 12 instrumentişti coordonaţi de profesorul Ilie Mihăilescu, Fanfara este unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri de suflători din România, îmbinând într-un sunet plin de forţă influenţe româneşti, sârbeşti şi germane, specifice Banatului.

Până la sfârşitul anului 2008, în cadrul „Anului României" la Muzeul Naţional de Etnografie al Poloniei, vor mai fi organizate două mari expoziţii: între 24 octombrie şi 19 noiembrie 2008 - expoziţia „Civilizaţia pâinii", realizată cu sprijinul Muzeului de Etnografie din Braşov; între 12 decembrie 2008 şi 18 ianuarie 2009 - expoziţia „Strigoi, vampiri & Co", realizată cu sprijinul Muzeului Ţăranului Român şi al Muzeului Banatului.