Expoziția Circular Catalysts la ICR Londra

ICR Londra și British Council prezintă, la sediul din Belgrave Square, expoziția documentară Circular Catalysts. 

Circular Catalysts prezintă obiecte, texte, sunet și fotografii surprinse de Ioana Cîrlig pe parcursul a cinci rezidențe de creație în care artizani contemporani din Marea Britanie au fost găzduiți de organizații locale care lucrează cu meșteșugari tradiționali din România rurală. Prin design și colaborare interdisciplinară, programul, inițiat de British Council România și susținut de Institutul Cultural Român, explorează intersecțiile dintre rural și urban și potențialul practicilor meșteșugărești în bunăstarea individuală și comunitară. 

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 9 - 19 noiembrie 2023 între orele 11.00 - 17.00, în perioada 6 - 8 noiembrie vor avea loc trei evenimente publice după cum urmează:

6 noiembrie: orele 18.00 - 21.00 - vernisajul expoziției și un performance susținut de Marlene Herberth și intitulat "Romanian Tea Ceremony: How to Get Through the Day". Intrarea liberă, vă rugăm să vă înregistrați prezența AICI.

7 noiembrie: orele 18.00 - 21.00 - conferința intitulată "Introduction to Natural Rural Development: Rewriting the Peasant Culture Narrative in Romania" / „Introducere în problematica dezvoltării rurale naturale: rescrierea conceptului de cultură rurală în România. Conferențiari: Monica Bota Moisin – prezentarea proiectului Why We Craft / Cultural Intellectual Property Rights Initiative, Oana Costinaș - Patzaikin - prezentarea proiectului „Delta lui Ivan Patzaichin”, Crina Mareș - prezentarea proiectului „România remarcabilă”. Intrarea liberă, vă rugăm să vă înregistrați prezența AICI.

8 noiembrie: orele 18.00 - 20.00 - atelier de imprimări cu temă botanică susținut de Anoushka Cole și Andreea Machidon / Pro Patrimonio. Intrarea liberă, vă rugăm să vă înregistrați AICI.

Plecând de la ideea că relația pragmatică între oameni și resursele naturale din ruralul românesc poate fi un fond fertil pentru reziliență și dezvoltare durabilă locală, cinci designeri și artiști din Marea Britanie au fost invitați să colaboreze cu organizații care activează în România rurală pentru a explora intersecțiile dintre rural și urban, precum și rolul și migrația materialelor și a meșteșugurilor locale în sustenabilitatea socială, economică și de mediu.

Circular Catalysts își propune să ofere modele de bună practică, atât locale, cât și din Marea Britanie, și să dezvolte o rețea europeană de oameni și inițiative care împărtășesc un set de valori aliniat la principiile economiei circulare. Programul a început cu o serie de rezidențe creative în martie–aprilie și va continua de-a lungul anului 2023 cu activități complementare adresate atât profesioniștilor, cât și publicului larg.