Proiectul Drumul modei: dialog peste graniţe continuă în această vară cu rezidenţele în Europa pentru creatorii de modă armeni participanţi la proiect, care vor colabora cu partenerii lor europeni în vederea conceperii şi dezvoltării colecţiei couture a proiectului.
În intervalul 1-10 iulie 2011 va fi organizată rezidenţa de lucru din România pentru creatorul de modă armean Aram Nikolyan și designerul român Andra Cliţan. Ideile lor se vor materializa, cu acest prilej, în schiţele care vor sta la baza creaţiilor finale ce vor face turul Europei în 2012, alături de lucrările celorlalți designeri participanți.
În perioada acestei rezidenţe, coordonată pe plan local de Institutul Cultural Român, cei doi creatori de modă vor face vizite de documentare pentru a se familiariza cu elementele definitorii ale culturii româneşti, precum şi cu specificul modei contemporane din România. Programul lor va include, astfel, vizite la muzee, la obiective reprezentative pentru arta şi tradiţiile româneşti, o vizită de documentare în Maramureș, întâlniri cu meşteri populari din zonă, dar și participarea la evenimente de modă și vizite la atelierele şi magazinele unor designeri români consacraţi sau aflaţi la început de carieră.
Cei doi designeri vor lucra la colecţia lor alcătuită din patru ţinute complete, în care se vor regăsi motive şi elemente tradiţionale din Armenia şi România, abordate în manieră contemporană. Activitatea de creaţie a celor doi creatori de modă va fi coordonată de lect. univ. drd. Ioana Sanda Avram (Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti).
Colecţiile celor zece designeri participanţi la proiect (cinci armeni şi cinci europeni), reunind în total douăzeci de ţinute complete, incluzând elemente specifice patrimoniului cultural din Armenia şi din ţările europene, vor fi prezentate într-o expoziţie itinerantă organizată în Armenia, Cehia, Danemarca, Germania, Marea Britanie şi România în 2012.
Colecţia generală a proiectului va facilita cunoaşterea şi înţelegerea identităţii şi a valorilor culturale europene de către publicul armean, precum şi a istoriei şi patrimoniului cultural armean în rândul publicului european. Ea va servi, totodată, ca punct de pornire pentru dezbateri cu privire la importanţa schimburilor şi a cooperării transculturale, precum şi cu privire la maniera de includere creativă şi inovatoare a motivelor şi elementelor specifice identităţii naţionale în lucrări actuale de design vestimentar.
Drumul modei: dialog peste graniţe este un proiect intercluster EUNIC, derulat în perioada 2010–2012, care are drept scop promovarea dialogului intercultural şi a colaborării internaţionale prin intermediul modei, coordonat pe plan local de Institutul Cultural Român. Este un proiect organizat sub egida EUNIC (European Union National Institutes for Culture) de British Council, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Cultural Danez şi Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Armenian Fashion Council. Proiectul este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul „Cultura (2007-2013)".