Curatoarea Alina Șerban conferențiază la Poznań despre arta din România anilor ’70

Curatoarea Alina Serban conferentiaza la Poznan  despre arta din Romania anilor 70 Curatoarea Alina Serban conferentiaza la Poznan  despre arta din Romania anilor 70

Institutul Cultural Român de la Varșovia susține participarea curatoarei Alina Șerban la conferința internațională „Egali și săraci - O perspectivă comparativă asupra artei în Europa comunistă și în Sudul Global în anii ’70“, care se va desfășura în perioada 17-18 martie 2023 la Poznań.

Evenimentul este organizat de Centrul „Piotr Piotrowski“ de Cercetare a Artei din Europa Centrală și de Est în cadrul proiectului „Rezonanțe - Transferul cultural în artă la nivel regional și transregional în anii 70“. Acest proiect explorează transferurile culturale intervenite între artiști, profesioniști din domeniul artistic și intelectuali din regiune în anii ’70 cu scopul de a construi o nouă istorie, transnațională și dialogică a neo-avangardelor din Europa Centrală și de Est.

Curatoarea Alina Șerban va prezenta câteva elemente inedite referitoare la realizările artiștilor Ion Dumitriu și Ion Grigorescu. Pictor, fotograf și profesor, Ion Dumitriu (1943-1998) a utilizat fotografia ca instrument de lucru, o etapă intermediară în pictura sa, cât și ca mijloc de expresie vizuală și o modalitate de a relaționa cu realitatea. La rândul său, Ion Grigorescu este binecunoscut de public pentru lucrările sale de pictură, desen, gravură, pictură bisericească, icoane, fotografie și artă video. Adeseori, acesta este încadrat printre pionierii experimentalismului românesc al anilor ’60-’70 și ai contestatarilor regimului și sistemului comunist, precum și în rândul criticilor societății de consum.

Desfășurat în perioada 2021-2024, proiectul „Rezonanțe“ de cercetare colaborativă constă într-o conferință cu patru etape (Bratislava, Budapesta, Praga și Poznań) și se încheie cu o expoziție itinerantă și un catalog. Organizatorii conferinței și-au propus să abordeze, printre altele, conceptul de „avangardă simultană“, introdus de Andrea G. Giunta, pentru a scoate la lumină inadecvarea conceptelor și categoriilor discursurilor eurocentrice sau occidental-centrice despre arta modernă. Participanții la conferință au astfel posibilitatea să reevalueze tradiția analizei formale în raport cu operele de artă realizate în Europa comunistă și în America Latină și să ofere o narațiune a istoriei artei poporului, concentrată pe condițiile materiale ale muncii artistice.

Alina Șerban este istoric de artă și editor. Cercetările sale se concentrează asupra artei și arhitecturii postbelice, fiind interesată de diferitele construcții regionale ale noilor practici artistice, precum și de discursul expozițional al anilor ’60-’70. În activitatea sa curatorială, Alina Șerban încearcă să exploreze concepte precum teatralitatea și narativitatea în spațiul expozițional. A fost curator al expozițiilor Natural-Cultural, Pavilionul Muzeal Art Safari, București (2018); Constantin Flondor. When Eye Touches the Cloud, Galeria Volker Diehl, Berlin (2018); Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite), Salonul de proiecte, București și Domino, Fabrica de Pensule, Cluj (2016) și co-curator al expozițiilor SIGMA. Cartografia învățării (Timișoara, Bienala Art Encounters, 2015) și Vederi încântătoare: Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ’60 și ’70 (Sala Dalles, MNAC, București, 2014).

În anul 2016, Alina Șerban a elaborat alături de Ștefania Ferchedău concepția artistică a Institutului Prezentului, o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative din București. Dintre proiectele desfășurate de acest Institut menționăm: platforma editorială online www.institutulprezentului.ro (dedicată artei și culturii performative în România și Europa de Est); Conferința internațională Situating Narratives. Strategies of History Writing in Eastern European Art (2018); seria de publicații PARKOUR.


Foto: Dan Vezentan