„Cu alte cuvinte...”. Expoziție în aer liber, dedicată Zilei Limbii Române 2020

Institutul Cultural Român de la Varșovia invită publicul la un nou proiect expozițional, menit să marcheze Ziua Limbii Române în Polonia. Expoziția, purtând titlul Cu alte cuvinte... O aventură cu expresii frazeologice poloneze și românești, prilejuită de Ziua Limbii Române 2020, va fi prezentată în aer liber, în spațiul exterior al Institutului(str. Chopina 10), începând din 31 august.

Proiectul este conceput într-o formulă originală, tratând prin intermediul artei grafice expresii populare și urbane în cele două limbi (echivalând variantele, în traducere lexicală sau literară, ori subliniind imposibilitatea conectării lor formale), într-un registru cu mare potențial de amuzament pentru publicul larg. Fiecare planșă conține o pereche româno-polonă de expresii, cu enunțul în ambele limbi și cu ilustrații corespunzătoare fiecărui enunț. Desenele și conceptul grafic al expoziției îi aparțin ingeniosului artist Adrian Barbu.

Adrian Barbu este grafician, ilustrator de carte, autor de benzi desenate, jongleur, clown, muzician și filolog, visează color și desenează alb-negru. În timpul liber trăiește mai multe vieți simultan (cam trei zile pe zi și două nopți pe noapte), citește (mai mult decât ar fi sănătos), jonglează (acceptabil), vorbește trei limbi străine și tace în toate celelalte (atunci când tace, adică rar), cântă (binișor la câteva instrumente și prost la voce), ține cursuri și ateliere (pentru că a fost profesor, deși nu vrea să recunoască), frecventează Comics Club Cluj (nimeni nu știe de ce) și în rest pierde vremea (ultimele 4-5 secunde rămase până a doua zi, după care o ia de la capăt). Alte obsesii: desen, bere brună, fumat pipă, desen, science-fiction, fantasy, desen, arte marțiale, filosofie orientală, desen, mitologie celtică, basme românești și europene, desen, umor, poezie, desen, Albrecht Dürer, Gustave Doré, M.C. Escher, desen, teatru medieval și muzică irlandeză. A, da, și desen. Ilustrează cărți pentru copii (peste 400 de titluri) și face benzi desenate pentru edituri din Canada, SUA și Australia. Uneori, surprinzător (mai ales pentru el însuși) se trezește publicat și în România.