Ziua Națională a României e sărbătorită la Londra printr-un recital extraordinar al mezzosopranei Ruxandra Donose, una dintre numele cele mai mari ale cantoului contemporan, protagonista celei mai recente puneri în scenă a operei Carmenla English National Opera. Evenimentul, programat miercuri, 5 decembrie 2012, de la ora 19.00, la sediul din 1 Belgrave Square, face parte din Seria Concertelor Enescu, program realizat de mai bine de cinci ani de Institutul Cultural Român de la Londra în colaborare cu Societatea Enescu din Marea Britanie. Recitalul lunii decembrie, susținut, în mod tradițional, de una dintre marile voci de operă ale României, este dedicat Zilei Naționale și realizat împreună cu Ambasada României la Londra.
Recitalul extraordinar al mezzo-sopranei Ruxandra Donose va fi transmis live pe internet miercuri, 5 decembrie 2012, ora 21.15 (ora României), la adresa http://new.livestream.com/accounts/2161934/gala-recital. Este prima oară când publicul din România şi cel internaţional poate urmări în direct un eveniment organizat la Institutul Cultural Român din Londra, alături de audienţa britanică de aproximativ 200 de persoane prezente la sediul din 1 Belgrave Square. Somptuoasă, elegantă, bine echipată şi cu o acustică apreciată de toţi muzicienii ce au cântat aici, sala de concerte "Enescu" a ICR Londra este locul ideal pentru evenimente camerale de excepţie.
Programul susținut de Ruxandra Donose include atât câteva dintre cele mai celebre arii de operă, cât şi lieduri de George Enescu și Nicolae Bretan. Mezzosoprana va fi acompaniată la pian de Sergiu Tuhuţiu, care va interpreta și câteva piese solo compuse de Liszt, Scarlatti şi Chopin. Extrem de apreciată pentru complexitatea personalității sale artistice, Ruxandra Donose este una dintre cele mai valoroase mezzosoprane ale tinerei generaţii, cu o carieră în plin avânt. După succesul din februarie la Royal Opera House Covent Garden, cu rolul Dona Elvira din Don Giovanni de Verdi, Ruxandra Donose a fost invitată să cânte pe scena Barbican Centre în L’heure espagnole de Ravel, alături de BBC Symphony Orchestra, pentru ca în prezent, alături de tenorul american Adam Diegel în rolul lui Don Jose şi de regizorul Calixto Bieito, să primească patru stele în cotidianul The Guardian pentru spectacolul Carmen.
Născută într-o familie de muzicieni, mezzosoprana Ruxandra Donose a debutat pe scena de concert încă din copilărie, ca pianistă. Absolventă a Universității Naţionale de Muzică din București (clasa Georgetei Stoleriu), Ruxandra Donose a studiat, totodată, în Viena, cu Carol Blaickner-Mayo. A fost distinsă cu numeroase premii naţionale și internaţionale, printre care concursurile internaţionale de muzică din München (1990) și Washington (1991). Solistă a teatrelor de operă din Constanța (1989-1991), Basel (1991-1992) și Viena (1992-1998), artista a avut în acelaşi timp numeroase concerte în întreaga lume, dezvoltând un repertoriu artistic impresionant.
Născut în 1983 în România, pianistul Sergiu Tuhuţiu a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, clasa Steluţei Radu, şi a încheiat două cursuri de Master la universităţile de muzică din Stuttgart şi Cluj-Napoca. În 2001, a primit o bursă pentru London Masterclasses, ceea ce i-a oferit oportunitatea de a lucra cu Prof. Norma Fisher. În prezent, Sergiu este student în cadrul programului „Artist Diploma” la Royal College of Music în Londra. Repertoriul său include concerte pe cele mai consacrate scene din România, Rusia, Austria, Franţa, Germania, Elveţia, Italia, Canada şi Marea Britanie.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.
*Fotografie din cadrul ultimei montari Carmen la English National Opera © Tristram Kenton.