Dragi prieteni ai Institutului Cultural Român,
Direcţia Generală Institute Culturale Româneşti din Străinătate a lansat ediţia 2011 a broşurii Reţeaua institutelor culturale româneşti.
2011 a fost pentru ICR un an dinamic, bogat în proiecte culturale, care s-au împlinit şi mulțumită unor semințe sădite în anii precedenți. Creativitatea artiștilor români are tot mai mult public în străinătate și tot mai multe instituții culturale de prestigiu ne solicită prezența acestora în programele lor.
Institutul Cultural Român a deținut, timp de un an (iunie 2010 – iunie 2011), președinția EUNIC – Rețeaua Europeană a Institutelor Naționale de Cultură – prin președintele său, domnul Horia-Roman Patapievici, ceea ce a prilejuit o expunere fără precedent a diplomației culturale românești în rândul instituțiilor culturale din străinătate. Unul din trei directori ai institutelor culturale românești din străinătate și-a încheiat sau a preluat în 2011 mandatul de președinte sau vicepreședinte al unui cluster local EUNIC în țara în care activează (p. 4).
Ca în fiecare an, vă invităm să vă bucurați alături de noi de prestigiul artiștilor români în străinătate, de aprecierile presei internaționale la adresa lor și a României (p. 12). În același timp, ne propunem prin această publicație să vă prezentăm viziunea potrivit căreia acționăm, strategiile pe care le adoptăm și instrumentele pe care le folosim pentru a introduce în circuitul internațional creația artiștilor români.
Institutul Cultural Român susține an de an importante festivaluri românești, prin invitarea unor programatori, selecționeri, critici și jurnaliști de specialitate din străinătate, atât pentru a încuraja realizarea unor proiecte de cooperare culturală, cât și pentru a susține construirea unui profil internațional tot mai puternic pentru festivalurile românești (p. 28).
Programul de mobilități, prin care programatori, curatori și specialiști internaționali pot veni în România în vizite de documentare și pregătire a unor proiecte culturale cu artiști și instituții culturale românești, este implementat la nivelul întregii rețele încă din anul 2009. Deși rezultatele și impactul acestui tip de program se văd pe termen lung, există deja multe proiecte internaționale care au avut loc sau sunt prevăzute pentru intervalul imediat următor (p. 38).
Deși strategia Institutului este actualizată în funcție de obiectivele deja îndeplinite și circumstanțele în care activăm, unele programe sunt continuate și îmbunătățite de la an la an: programele de burse, de rezidențe și cel de predare a cursurilor de limba română (p. 46).
Toate acestea nu ar fi fost posibile, desigur, fără susținerea partenerilor noștri și fără profesionalismul echipelor institutelor culturale românești din străinătate și al celei de la București.
Irina IONESCU
Director general
Direcția Generală Institute Culturale Românești din Străinătate
Ovidiu DAJBOG-MIRON
Director
Direcția Monitorizarea Programelor Institutelor Culturale Românești din Străinătate