Biatrice Cozmolici şi Dragoş Călin la Academia de Vară a Teatrului Nowy de la Varşovia

14-28 iulie, Centrul Internaţional pentru Cultură Nowy Teatr din Varşovia (str. Madalińskiego 10/16)

Academia Internaţională de Vară este un proiect interdisciplinar, dedicat profesioniştilor din întreaga lume până în 30 de ani, pentru care Varşovia va deveni timp de două săptămâni inspiraţie, spaţiu de cercetare, căutări, schimb de idei şi experimente artistice. Tema principală a Academiei 2019 va fi noţiunea identificării. Ne este oare ea folositoare? Lărgeşte sau îngustează orizonturile? Îndeamnă la acţiune sau limitează? Identificându-ne cu un grup sau un fenomen putem rămâne totodată noi înşine? Identificându-ne cu un loc sau un oraş ne protejăm de excludere, încercând să ne asimilăm? Nevoia de identificare poate fi opresivă sau exclusivă? Răspunsurile la aceste întrebări vor fi căutate de participanţii la ateliere în trei secţiuni de lucru distincte: MOVEMENT, sub îndrumarea Norei Chipaumire şi Martei Ziółek; DEVISING THEATRE / COLLECTIVE CREATION, sub conducerea Sodjei Lotker şi a lui Wojtek Ziemilski, şi VISUAL ARTS / SOCIAL JUSTICE, ateliere concepute de Joanna Rajkowska şi Jean-Michel Bruyere. Curatoarele Summer Camp sunt Maria Wilska şi Joanna Nuckowska. Programul Academniei de Vară va fi completat de evenimente conexe: spectacole de teatru, performance-uri, instalaţii, intervenţii în spaţiul urban şi prelegeri.

36 de participanţi din întreaga lume, printre care din România, Germania, Suedia, Lituania, Ucraina, Cehia, Palestina, Brazilia, China, Iran, Chile, Izrael, au fost selectaţi în urma unui open call. România va fi reprezentată de Biatrice Cozmolici, preformer şi producător de teatru (în secţiunea Devising Theatre/ Collective Creation), şi de actorul Dragoş Călin (în secţiunea Visual Arts / Social Justice).

Mai multe detalii la: http://www.nowyteatr.org/pl/event/summer%20camp_event

Biatrice Cozmolici este performer, producător de teatru, doctor în teatru, cu lucrarea Performance şi Teatru de Animaţie Contemporan, asistent universitar la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, secţia Teatru de Animaţie. În prezent cercetează noile estetici în arta teatrului de animaţie postdramatic, fiind preocupată de capacitatea performativă a acestei arte, a formelor hibrid generate de alterarea practicilor convenţionale, de care sunt limitele spectacolului de teatru de animaţie clasic şi ce înseamnă interactivitate performativă în cel contemporan. În acest sens, a colaborat, în ultimii ani, cu mai multe instituţii de stat, precum şi cu anumite asociaţii / companii independente cunoscute pentru caracterul experimental, avangardist.

Dragoş Călin a absolvit Facultatea de Teatru din Iaşi, secţia Actorie, clasa Emil Coşeru, perioadă în care a participat la numeroase workshop-uri şi a avut mai multe colaborări teatrale printre care cu Teatrul Naţional Iaşi şi cu Opera Naţională Iaşi. Din 2014 este actor al Teatrului Municipal din Baia Mare. În 2015 a înfiinţat la Baia Mare o asociaţie culturală care are ca scop familiarizarea tinerilor cu teatrul şi a format o trupă de liceeni care realizează spectacole pentru festivaluri de amatori şi profesionişti din România.

În prezent este student la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, secţia Arta Regizorului, Clasa Theodor-Cristian Popescu.