Angelus 2019. Romanul Norei Iuga, „Sexagenara și tânărul”, printre cele 14 semifinaliste

Angelus 2019. Romanul Norei Iuga, „Sexagenara și tânărul”, printre cele 14 semifinaliste

Dintre cele 105 de titluri calificate, Juriul a ales 14 cărți, nominalizate la Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS. Câștigătoarea sau câștigătorul vor fi anunțați la Gala din 19 octombrie.

Printre cele 14 semifinaliste se află scriitoarea româncă, Nora Iuga, cu romanul Sexagenara și tănărul, tradus de Kazimierz Jurczak și publicat de editura cracoviană Universitas, în 2018.

Premiul ANGELUS este acordat anual autoarelor și autorilor din Europa Centrală, ale căror cărți de proză au fost publicate în limba polonă în anul precedent. Potrivit regulamentului, editorii și juriul pot propune operele unor autori în viață, provenind din 22 de țări: Albania, Austria, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria. În 2019, în semifinală au intrat cărți din Austria (2), Bulgaria (1), Cehia (1), Germania (1), Macedonia (1), România (1), Rusia (2), Ucraina (3), Ungaria (1).

Dintre cele 14 volume, Juriul va alege în septembrie 7 finaliste, iar Laureatul Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS va fi făcut cunoscut în timpul Galei din 19 octombrie. Câştigătorul este recompensat cu un premiu în valoare de 150 000 PLN şi o statuetă realizată de artista Ewa Rossano. În cazul în care premiul ajunge la un scriitor străin, un premiu separat (20 000 PLN) este acordat traducătorului. În cadrul Galei este anunțat şi Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska” – decernat din 2014, în urma voturilor online ale cititorilor, în amintirea primei președinte a Juriului Angelus.

Pe lista laureaților de până acum ai Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS se află Yuri Andruhovîci, Martin Pollack, Varujan Vosganian, Serghi Jadan, Péter Esterházy sau Svetlana Alexievici, laureată ulterior cu Premiul Nobel pentru Literatură.

Cărțile au fost nominalizate în acest an de un juriu format din: Mikola Riabciuk (președinte), Marcin Cieński, Urszula Glensk, Ryszard Krynicki, Anna Nasiłowska, Małgorzata Szpakowska și Piotr Śliwiński.

Organizatorul Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS este Casa Literaturii din Wrocław, iar inițiatorul și finanțatorul este Orașul Wrocław. Scopul premiului este evidențierea deosebită a cărților care abordează tematici esențiale pentru contemporaneitate.

România se poate lăuda deja cu un palmares Angelus consistent: primul scriitor român, finalist Angelus, a fost Lucian Dan Teodorovici cu Matei Brunul (traducerea Radosława Janowska-Lascar), laureat în 2015 al Premiului special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”. În anul următor, 2016, în premieră absolută, doi autori din România: Varujan Vosganian, cu Cartea șoaptelor (traducerea Joanna Kornaś-Warwas), și Cristian Teodorescu, cu Medgidia, orașul de apoi (traducerea Radosława Janowska-Lascar) au intrat în finală, Cartea șoaptelor adjudecându-și toate premiile decernate cu această ocazie: Marele Premiu ANGELUS, Premiul Cititorilor „Natalia Gorbanevskaia” și Premiul pentru Cea Mai Bună Traducere. În 2017, o altă carte românească s-a aflat în finală – Zilele regelui, de Filip Florian.