Accente românești la Festivalul de Film de la Cracovia, ediția 2021

Festivalul de Film de la Cracovia este una dintre cele mai vechi și mai importante manifestări din lume, dedicate filmelor documentare, de animație și scurtmetrajelor de ficțiune. În acest an, în program vor fi prezentate 170 de filme din întreaga lume, printre ele peste 100 de premiere. Festivalul se va desfășura concomitent în cinematografe și internet, în perioada 30 mai-6 iunie 2021.

Vă recomandăm filmul Acasă (Acasă, My Home), în regia lui Radu Ciorniciuc, laureatul premiului „Złoty Róg”(Cornul de Aur /The Golden Horn) pentru cel mai bun documentar la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de Film de la Cracovia (2020):

Acasă
România, Finlanda, Germania / 2020 / documentar / 85' / Secțiunea Laureați
Scenariul și regia: Radu Ciorniciuc
Imaginea: Mircea Topoleanu, Radu Ciorniciuc
Sunetul: Andreas Mühls
chlegel
Montajul: Andrei Gorgan
Producător: Monica Lăzurean-Gorgan

Proiecții:
Marți, 1 iunie, ora 14.00, Cinema Mikro
Miercuri, 2 iunie, ora 20.00, online
Joi, 3 iunie, ora 20.30, Cinema Agrafka
Sâmbătă, 5 iunie, ora 16.00, online

Filmul spune povestea unei familii care a ales să trăiască în natură, chiar în inima Bucureștiului, în Delta Văcărești, până când Guvernul României a declarat zona aceasta Parc Național. Astfel că familia, cu cei nouă copii născuți și crescuți în Deltă, trebuie să plece și să se adapteze vieții din oraș.Pentru copii, mai ales, care au crescut până atunci aproape de natură, înconjurați de numeroase animale domestice, este o adevărată revoluție. Se îmbunătățesc condițiile sanitare, dar apar obligațiile școlare și probleme până atunci necunoscute, ca efect al noului stil de viață.


În Concursul Filmelor de Scurtmetraj

Cel mai vechi concurs al festivalului cracovian. 12 documentare, 11 scurtmetraje de ficțiune și 12 animații cu stiluri și subiecte dintre cele mai diferite vor concura în acest an pentru premiile Dragonul de Aur și cei trei Dragoni de argint, de asemenea pentru un traseu mult mai facil către Premiul European de Film (EFA) și Oscar. Întoarceri nostalgice în vremea copilăriei și tinereții, războiul și efectele lui inevitabile, credința în puterea divină și în propriul talent, oprimarea socială și agresiunea sexuală, lumea în pandemie și imaginea deviată a căminului familial. Oglinda mică în care se reflectă lumea mare. Filme la granița dintre genuri, provocatoare, folosind o ramă neserioasă pentru a spune povești serioase și invers.

Dumnezeu a fost aici! (Bóg tutaj był! / God Was Here!)
regia Raluca Lupașcu

27′ / documentar / 2020

„Dumnezeu a venit la Maglavit și a făcut minuni”. O poveste neobișnuită, veche de peste 80 de ani, reprezintă moștenirea extraordinară a oamenilor care locuiesc în acest colțișor din sudul României. Oameni mândri că Preamăritul le-a vorbit păstorilor. Peisajul idilic și guițatul porcilor scoși la păscut creează fundalul discuțiilor cu localnicii din Maglavit. Trecutul îndepărtat pare să-i scoată pe bătrâni din letargie atunci când povestesc despre viziunile legendarului Petrache Lupu, marele vindecător și făcător de minuni. Dar iată că printre ei se află și un tânăr care pare că și-a pierdut credința...

Proiecții:
Concursul filmelor de scurtmetraj /Ședința de spiritism

Duminică, 30 mai, ora 10.00, online
Marți, 1 iunie, ora. 20.00, Cinema Kijów
Miercuri, 2 iunie, ora 14.00, online
Joi, 3 iunie, ora. 18.00, online
Vineri, 4 iunie, ora 11.00, Cinema Kijów


Înghetața lui Mao
(Lody Mao / Mao's Ice Cream)
regia Brîndușa Nastasă, Jialu Zhang, Annabella Stieren

29′ / documentar / 2020

Documentarul prezintă un proiect neobișnuit: o dată la zece ani, cinci prietene stau în fața obiectivului aparatului fotografic. Fotografia lor comună este pretextul confruntării cu istoria Chinei ultimelor decenii și prezentarea unor puncte de vedere diferite. Pentru a surprinde începutul poveștii, ne întoarcem în timp în vara anului 1976. Atunci a murit Mao Zedong, conducătorul Chinei comuniste. S-a încheiat revoluția culturală, iar grupul tinerelor de 17 ani a găsit doi yuani, pe care au decis să-i investească într-o fotografie comună. Care a fost destinul ulterior destinul lor?

Proiecții:
Concursul filmelor de scurtmetraj /Ședința retrospectivă

Duminică, 30 mai, ora 11.00, Cinema Kijów
Luni, 31 mai, ora 18.00, online
Miercuri, 2 iunie, ora 22.00, online
Joi, 3 iunie, ora 14.00, Cinema Kijów
Sâmbătă, 5 iunie, ora 10.00, online


Vă recomandăm, de asemenea, remarcabilul documentar al regizoarei moldovence Olga Lucovnicova, premiat cu Ursul de Aur la cea de-a 71-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (2021):

Nanu Tudor (Mój wujek Tudor/My Uncle Tudor)
regia Olga Lucovnicova

20′ / documentar / 2021

Punctul de plecare al emoționantului film autoreferențial al Olgăi Lucovnicova este revenirea în locurile natale, în Moldova. Casa este plină de amintiri, dar toți din jur pare că idealizează trecutul care ascunde traume. Regizoarea nu îndreaptă obiectivul camerei spre ea însăși, ci îi observă cu ajutorul lui pe cei apropiați. Ca rudă mai tânără, vrea să afle dacă vreun membru al familiei va avea curajul să extragă din memorie și altceva în afara amintirilor amuzante și fotografiilor aranjate.

Proiecții:
Concursul filmelor de scurtmetraj 101′ /Ședința casnică

Luni, 31 mai, ora 16.00, online
Marți, 1 iunie, ora 14.00, Cinema Kijów
Joi, 3 iunie, ora 17.00, Cinema Kijów
Vineri, 4 iunie, ora 22.00, online
Sâmbătă, 5 iunie, ora 12.00, online


Mai multe detalii despre Festival pe: https://www.krakowfilmfestival.pl/61-kff/